Oxfordská studie: Rychlý přechod na větrnou a solární energii by světu ušetřil 12 bilionů dolarů

15. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle nové studie, kterou v časopise Joule publikovali oxfordští vědci Rupert Way, Matthew C. Ives, Penny Mealy a J. Doyne Farmer, přechod od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie do roku 2050 ušetří světu 12 bilionů dolarů.

Oxfordská tisková zpráva upozorňuje, že dokument předpokládá 55% nárůst výroby elektřiny, kterého bude dosaženo přechodem na obnovitelné zdroje do roku 2050. Autoři se domnívají, že je reálné, aby větrné, solární, bateriové a vodní zdroje do té doby zcela nahradily fosilní paliva, píše Juan Cole.

Tisková zpráva cituje jednoho z autorů, profesora Doyne Farmera, který říká: "Panuje mylná představa, že přechod na čistou zelenou energii bude bolestivý, nákladný a bude pro nás všechny znamenat oběti - ale to je prostě mylné."

Farmer dodává: "Náklady na obnovitelné zdroje mají již několik desetiletí klesající tendenci. V mnoha situacích jsou již nyní levnější než fosilní paliva a náš výzkum ukazuje, že v příštích letech budou levnější než fosilní paliva téměř ve všech oblastech použití. A pokud přechod urychlíme, budou levnější ještě dříve. Úplné nahrazení fosilních paliv čistou energií do roku 2050 nám ušetří biliony." 

Farmer dále poznamenává, že rychlé zavádění obnovitelných zdrojů energie je vlastně deflační - protože jejich ceny tak rychle klesají - a pomohlo by tak bojovat s vysokou inflací, které čelí celá zeměkoule.

Autoři v článku tvrdí, že pozorovatelé neustále podceňovali rychlost zavádění obnovitelných zdrojů energie, jako je větrná a solární energie, a stejně tak neustále přeceňovali jejich náklady. Poukazují na to, že tempo růstu využívání obnovitelných zdrojů od roku 1970 bylo exponenciální. V tomto ohledu se podobají vzestupu jaderné energie v 70. letech 20. století. Jaderná energie však v průběhu času nezlevnila, zatímco obnovitelné zdroje zaznamenaly dramatický pokles cen.

Pokud tedy zkombinujete exponenciální tempo zavádění s exponenciálním poklesem nákladů, můžete vidět, jak by obnovitelné zdroje mohly v příštím desetiletí předstihnout fosilní paliva. Solární panely budou v roce 2026 zhruba o polovinu levnější než v roce 2022. Po určité době je hloupé hovořit o budování čehokoli jiného než solárních farem pro výrobu energie.

Autoři upozorňují, že mnohé prognózy předpokládají, že u těchto technologií existuje spodní hranice nákladů, takže vlastně nelze počítat s tím, že pokles cen bude pokračovat stejným tempem. Poukazují však na to, že v reálném životě zatím takový pokles u zelených technologií nevidíme. Jinými slovy, větrná a solární energie, a zejména solární energie, mohou ještě mnoho let výrazně zlevňovat.

Podotýkám, že dnešní solární panely, jaké máme na střeše, mají jen asi 20% účinnost při zachycování fotonů a jejich přeměně na elektřinu. Nové technologické objevy by mohly v příštích letech tuto hodnotu snadno zdvojnásobit, takže by stály o polovinu méně a byly dvakrát výkonnější.

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

 

 

1
Vytisknout
5595

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022