Takřka polovina Ruska se stane speciální ekonomickou zónou orientovanou na Čínu

14. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Dalším znakem toho, jaký má obrat Vladimira Putina na východ vliv uvnitř Ruska, je rozhodnutí Moskvy vyhlásit celý federální okruh Dálného východu, který zabírá 40 % území země, za TOR - neboli "území pro pokročilý rozvoj".

Podle ruských expertů to poskytne zahraničním firmám daňové úlevy a také sníží úroveň dohledu ruských úředníků nad jejich činností. Čína je v pozici, aby toho využila nejvíce, ale někteří z těchto expertů tvrdí, že dopad ruského rozhodnutí na čínské plány může být minimální.

Na jednu stranu Peking a čínský byznys obecně fungují podle dlouhodobých plánů a daňové úlevy jako takové nemusí tolik působit. Daleko více může záležet na možnosti fungovat bez dusivého úředního dohledu, který moskevští představitelé často uplatňují.

A na druhé straně zatímco velikost dotčeného území je obrovská, populace Dálného východu je velmi malá a její infrastruktura tak málo rozvinutá. Takže pro mnoho firem, včetně čínských, by bylo lepší otevřít pobočky jinde ve městech s více zákazníky a lepším dopravním a komunikačním spojením.

Poslední krok Moskvy představuje více než cokoli jiného přání Kremlu získat přízeň Číny za nízkou cenu - a dokumentuje míru zoufalství ze stavu ruské ekonomiky, kterou nyní vedení pociťuje. Je připraveno zkusit téměř cokoli kromě skutečné reformy v naději, že to změní věci k lepšímu.

A pokud TOR skutečně povede k přílivu čínských firem na ruský Dálný východ, může to tam vyvolat další protičínské postoje vzhledem k tomu, že tyto firmy se často chovají způsobem, který rozhněvá populaci - bez ohledu na to, jak velký ekonomický prospěch mohou přinést.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4932

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022