Úmrtí v kanálu La Manche: Rybáři tahali ve tři hodiny ráno po dvě hodiny desítky lidí z mrazivé vody

15. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Úmrtí v Lamanšském průlivu: zoufalé volání z lodi vyvolalo poplach při záchranné operaci
 

Čtyři lidé zemřeli a více než 40 bylo zachráněno poté, co zoufalý telefonát charitativní organizaci varoval, že se ve středu ráno v Lamanšském průlivu převrátila loď s žadateli o azyl včetně dětí.

Neznámý muž na potápějícím se plavidle v  nahrávce žádal ve 2.53 ráno o vyhlášení poplachu, aby byla zachráněna jeho rodina, která se nacházela v ledových vodách.

"Prosím, pomozte mi, bratře, prosím, prosím, prosím. Jsme ve vodě a máme tu rodinu," řekl.



Poplach u britských a francouzských úřadů vyvolala ve 2.59 ráno francouzská nevládní organizace Utopia 56, která zoufalý telefonát přijala.

Výkřiky a pláč jsou slyšet v pozadí 22sekundové nahrávky, na níž muž říká: "Ahoj bratře. Jsme na lodi a máme problém. Máme na lodi děti a rodinu. Teče sem voda, ale nemáme nic, abychom se cítili bezpečně."

Jeden rybář, který byl na moři, popsal, že ho před třetí hodinou ranní vzbudili lidé volající o pomoc.

Kapitán rybářské lodi, známý jako Raymond, řekl Sky News, že jeho posádka strávila dvě hodiny vytahováním 31 lidí z ledové vody. Mezi zachráněnými byli lidé z Iráku, Afghánistánu, Indie a Senegalu, uvedl.

"Jeden muž mi visel na laně. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen on, a jakmile jsem vytáhl rybářské náčiní - což trvalo asi tři minuty - zastavil jsem loď, vyběhl ven a podél levoboku jich viselo z boku mé lodi pět," řekl.

Následná pátrací a záchranná operace zachránila dalších 12 lidí, potvrdily zdroje.

Poté, co bylo prvních pět lidí vytaženo na palubu, začali ostatní plavat směrem k jeho lodi. "Bylo to jako z nějakého  filmu z druhé světové války, všude ve vodě byli lidé a křičeli," řekl Raymond.

"Člun začal odplouvat, tak jsem k němu připlul a zajistili jsme ho lanem k boku lodi. Snažili jsme se je z člunu vytáhnout."

Zachránění řekli rybářům, že zaplatili 5 000 liber, aby se dostali do chatrného člunu. Někteří jsou na záběrech vidět jen v tričkách.

Do rozsáhlé záchranné operace se zapojilo anglické námořnictvo, francouzské námořnictvo, pobřežní stráž a britské záchranné čluny. Ty  byly vypluly  z Doveru ve 3:07 ráno, následovaly další z Ramsgate a Hastings.

Ve středu večer po setmění pokračovala "vyprošťovací operace" pro další utonulá těla, do níž se zapojilo několik záchranných člunů, pobřežní hlídka a plavidla britského námořnictva. Očekávalo se, že bude pokračovat až do 21 hodin večer, uvedly zdroje zapojené do záchranné akce. Předpokládalo se, že z přeplněné lodi, která měla na palubě asi 50 lidí, než se dostala do potíží u Dungeness, se pohřešuje malý počet nezvěstných.

Dva z nich zemřeli poté, co časně ráno selhaly opakované pokusy o jejich oživení na anglickém pobřeží, třetí byl přijat do nemocnice Williama Harveyho v Ashfordu, ale následně zemřel. Čtvrtá osoba byla přivezena do stanice záchranných člunů v Doveru v pytli na mrtvoly. Pátá osoba byla převezena do stejné nemocnice k ošetření a očekávalo se, že se zotaví a bude propuštěna.

Skupiny na ochranu lidských práv obvinily z těchto úmrtí "nepřátelskou" uprchlickou politiku britské vlády. Charitativní organizace Refugee Action ve svém prohlášení uvedla, že tato úmrtí byla "předvídatelná a vyhnutelná" a byla  "způsobená nepřátelskou vládní politikou".

Výkonný ředitel Tim Naor Hilton uvedl:   "Je to srdcervoucí a naše myšlenky směřují k blízkým lidí, kteří zemřeli, a k uprchlíkům na celém světě, pro které to bude opětovné trauma."

"Řekněme si jasně, že dnešní tragédie a tragédie z předchozích dnů jsou předvídatelné a nevyhnutelné a jsou způsobeny nepřátelskou vládní politikou - například tou, kterou včera oznámil premiér -, jejímž cílem je bránit lidem v příchodu do Británie, a nikoliv zajistit jejich bezpečnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4919

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022