Mladá česká politická hvězda čelí přelomovému obvinění ze znásilnění

15. 12. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty
Dominik Feri byl obviněn ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění a hrozí mu až deset let, píše Albín Sybera na titulní stránce IntelliNews.

Někdejší mladý hvězdný politik s obrovským počtem příznivců na sociálních sítích byl obviněn ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění a může mu hrozit až 10 let vězení.

Případ Dominka Feriho, do loňského roku poslance za středopravicovou stranu TOP 09 v české  vládnoucí koalici, je v zemi považován za přelomový kvůli tomu, že zaměřil pozornost na způsob, jakým mohou muži v mocenských pozicích využívat své moci k tomu, aby od žen požadovali sex.  Od zveřejnění případu se objevila řada svědectví o sexuálních útocích dalších celebrit a známých osobností veřejného života, včetně útoků na nezletilé. 
 
V Česku je nahlášeno pouze 5 % znásilnění a průzkumy ukazují, že přibližně 40 % obyvatel si myslí, že ženy jsou za znásilnění spoluzodpovědné. Pravicové strany ve vládě i opozici nadále blokují ratifikaci mezinárodní Istanbulské úmluvy o násilí na ženách.

 

Feri byl zvolen do parlamentu ve svých 21 letech jako nejmladší zákonodárce v zemi a první černoch. Ze všech poslanců měl největší počet příznivců na sociálních sítích, zejména mezi mladými lidmi.

Po zveřejnění údajného znásilnění se v květnu 2021 vzdal poslaneckého mandátu a před loňskými říjnovými parlamentními volbami opustil také TOP 09 a její kandidátní listinu.

Feri byl obviněn na základě vyšetřování oceňovaných novinářů Apoleny Rychlíkové a Jakuba Zelenky, které zahrnovalo i zprávu o údajném omámení a sexuálním napadení sedmnáctileté dívky Ferim. České zpravodajské servery Alarm a DenikN následně zveřejnily svědectví, o něž se podělilo osm obětí, a také shodné výpovědi několika svědků.

Policie v říjnu doporučila zahájit trestní stíhání a státní zastupitelství tento týden Feriho oficiálně obvinilo. 

Feri obvinění odmítl a sdělil médiím, že veřejnost dosud slyšela pouze jednostranné výpovědi a že vítá možnost "předložit soudu důkazy, které prokáží mou nevinu".

V Česku musely oběti ve snaze postavit pachatele před soud často čelit ponižujícím situacím. Zákonodárkyně Pirátské strany Klára Kocmanová, která se zasazuje o legislativní redefinici znásilnění a ratifikaci Istanbulské smlouvy, upozorňuje, že ohlášení znásilnění je často nejsložitější částí, kdy se oběti "setkávají s nedůvěrou nebo výsměchem".

"Víme, že pro oběti je z různých důvodů obtížné se někomu svěřit (s tím, co se jim stalo), a je na jejich rozhodnutí, zda tento proces chtějí podstoupit," řekla Českému rozhlasu spisovatelka a zakladatelka občanské platformy pro prevenci sexuálního násilí Konsent Johanna Nejedlá.

"Svědectví popsaná novináři jsou důležitá, protože bez ohledu na to, jestli bude Dominik Feri odsouzen, nebo ne, můžeme jako společnost takové jednání odsoudit a říct, že je neslušné," dodala Nejedlová s tím, že Feri si mohl zvyknout na pocit, že jeho údajné jednání je "beztrestné".

V Česku je "asi polovina pachatelů odsouzena k podmíněným trestům a mnoho případů není ani klasifikováno jako znásilnění, například když oběť ochrne", napsala Kocmanová na své facebookové stránce u příležitosti mezinárodního dne připomínajícího boj za potlačení násilí na ženách.


 

0
Vytisknout
7168

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022