Lidé ze Zelenského okolí "chtějí Zalužného nahradit Syrským"

16. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Někteří lidé z okolí prezidenta Volodymyra Zelenského by rádi nahradili vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného velitelem pozemních sil Ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandrem Syrským, což vyvolává obavy mezi vysoce postavenými západními vojenskými představiteli, informuje Kateryna Tiščenková.

Zdroj: The Economist v článcích s komentáři Zalužného a Syrského.

Citace: "Někteří z prezidentova okolí by ho rádi nahradili (Zalužného – pozn. red.) generálem Oleksandrem Syrským, velitel pozemních sil Ukrajiny, nad nějž byl loni povýšen generál Zalužnyj."

Podle publikace způsobila Zalužného popularita nejistotu v prezidentské kanceláři, která ve skutečnosti provedla průzkum mezi Ukrajinci, aby zjistila, zda budou hlasovat pro generálovu politickou stranu, ačkoli žádnou nemá.

"Úředníci blízcí Zelenskému zdůrazňují, že generál Zalužnyj nenavštívil frontovou linii. To říkají generálovi obhájci, protože ti samí úředníci mu to zakázali," dodává Economist.

Vysoký zahraniční vojenský představitel v komentáři k publikaci vyjádřil názor, že tato malicherná rivalita je v nejlepším případě rušivým manévrem. V nejhorším případě by to mohlo podkopat jednotu Ukrajiny a oslabit důvěru Západu v její vedení.

Citace zahraničního vojenského představitele: "Nyní není čas na politikaření nebo podkopávání důvěry mezi politickým a vojenským vedením."

Další podrobnosti: The Economist poznamenává, že dříve byl Syrskij ve skutečnosti vyšším velitelem než Zalužnyj, který v červenci 2021 byl jmenován vrchním velitelem všech ozbrojených sil. A někteří politici mohou tuto skutečnost využívat v jasné snaze rozdmýchat napětí mezi nimi.

Citace: "Existují dokonce zvěsti, že kancelář prezidenta může být nakloněna nahradit populárního, ale nezávisle smýšlejícího generála Zalužného jeho bývalým šéfem. Náznaky rozkolu znepokojují vysoké západní vojenské představitele. Oba generálové říkají, že si navzájem plně důvěřují a chtějí zůstat mimo politiku."

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

3
Vytisknout
5431

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022