Covid-19 v Číně: Humanitární katastrofa. Současná situace a následné účinky

20. 12. 2022

čas čtení 4 minuty


Hned na začátku je velmi důležité si uvědomit, že v Číně se v současné době odehrává humanitární katastrofa. Analýza této situace se nevylučuje s uznáním hrůznosti situace.

Stručně řečeno, jsem si dobře vědom toho, že za touto analýzou se skrývá lidské utrpení obrovského rozsahu.

Je zřejmé, že SARS-CoV-2 se nyní nekontrolovaně šíří po celé Číně. Dominantní variantou v Číně je s největší pravděpodobností BF.7. Mám pocit, že virus je nyní mimo pozitivní kontrolu. To znamená, že i kdyby čínské vedení obrátilo kurz a znovu zavedlo významné nefarmakologické zásahy (NPI), přenos v komunitě by se nyní mohl pouze zpomalit, nikoli zastavit. Některé zprávy uvádějí, že BF.7 má nyní v Číně bezprecedentní R0 16.





To samozřejmě znamená, že se virus v čínské populaci šíří neuvěřitelně rychle. Jak jsme viděli při dřívějších národních epidemiích SARS-CoV-2, když onemocní velké množství lidí najednou, nemocniční systémy se zhroutí.

Když se nemocniční systémy zhroutí, těžce nemocní pacienti nemohou dostat potřebnou péči, což vede k většímu počtu úmrtí. Absence fungujícího nemocničního systému ve skutečnosti zvyšuje úmrtnost na toto onemocnění. Myslím, že Čína tohoto bodu dosáhne velmi brzy.

Z hlediska úmrtnosti je pro mě klíčová následující otázka: Jak dobře chrání dvě dávky Sinopharm nebo CoronaVac před těžkým onemocněním a úmrtím? Zejména v kontextu toho, že účinnost vakcíny v průběhu času slábne.

Údaje o tom nejsou nijak zvlášť uklidňující:

Nature - Po celém světě byly podány miliardy injekcí čínských vakcín CoronaVac a Sinopharm, ale studie zpochybňují délku ochrany, kterou poskytují.


To je nejdůležitější proměnná, která určuje, kolik úmrtí Čína utrpí.

Bez ohledu na to, samotný počet infekcí, které se vyskytnou během příštích dvou až tří měsíců, zřejmě způsobí čtyři trvalé negativní dopady na zdraví obyvatel Číny.

(a) Budou se vyskytovat miliony případů dlouhého covidu.
(b) U osob, které prodělaly covid, se vyskytne velmi velké množství sekundárních bakteriálních infekcí - zejména akutní bronchitida a zápal plic.
(c) Přetížení zdravotnického systému způsobí nadměrnou nemocnost a úmrtnost, protože lidé s jinými onemocněními než covid nebudou mít přístup k včasné péči.
(d) Poruchy imunitní regulace způsobené virem SARS-CoV-2 způsobí výrazný nárůst dalších infekcí u čínské populace. Můžeme se dočkat toho, že se další patogeny endemicky se vyskytující v Číně budou chovat atypicky nebo závažněji.

Chemické prekurzory používané při výrobě léčiv se vyvážejí především ze tří zemí: USA, Indie a Číny. V souvislosti s nevyhnutelnými negativními dopady na dodavatelský řetězec z Číny i s nedávnou bezprecedentní poptávkou po antibiotikách v jiných částech světa je pravděpodobné, že globální dodavatelský řetězec léčiv bude výrazně narušen. To bude mít samozřejmě negativní dopady na zdraví obyvatelstva po celém světě.

Pokud pravidelně užíváte léky na chronické onemocnění, může být nyní vhodná doba požádat svého poskytovatele zdravotní péče o dodatečnou zásobu.

Nekontrolovaný přenos viru v Číně také představuje významné riziko vzniku nové varianty. V Číně žije velké množství osob se sníženou imunitou a většina těchto osob se v příštích několika měsících nakazí.

Varianta Alpha se objevila ve Velké Británii ve srovnatelné situaci. Relativně imunitně slabá populace, i když na rozdíl od Číny zcela neočkovaná. Přesto mám pocit, že existuje velká pravděpodobnost, že se v Číně objeví nová varianta.

Dopad případné takové varianty nelze v tuto chvíli předpovědět. Existuje možnost zvýšeného vlastního přenosu a/nebo rekombinace.

Je však třeba mít na paměti, že další nová znepokojující varianta covidu se může klidně objevit v některé jiné části světa

1
Vytisknout
4897

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2022