Rusko: Speciální operace "vše omluví"

19. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
V dalším aktu degradace ruského právního systému přijala Duma v prvním čtení novelu trestního zákoníku, která promění čtyři ukrajinské regiony, jichž se Moskva nezákonně zmocnila, na nový "divoký Západ" prohlášením, že zločiny spáchané tam nebudou. potrestány, pokud jsou prováděny "v zájmu Ruska".

Nová předloha, jejímiž autory jsou notoricky známý senátor Andrej Klišas a neméně notoricky známý poslanec Dumy Pavel Krašeninnikov a ke kterému se připojila poslankyně Jednotného Ruska Irina Pankina a je na cestě k tomu, aby se stala zákonem, obsahuje následující jazyk, který nemá obdoby dokonce ani v ruské právní praxi:

"Není trestný a postižitelný čin, za který je odpovědnost stanovena regulačními právními akty Ukrajiny, pokud obsahuje znaky trestného činu stanoveného trestním zákoníkem Ruské federace, ale byl zaměřen na ochranu zájmů Ruské federace, Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky nebo zákonem chráněné zájmy občanů nebo organizací Ruské federace, Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, obyvatel a organizací Záporožské oblasti, Chersonské oblasti."

Ruští právní experti jsou zděšeni a jejich převážně negativní reakce na opatření shromáždil portál Advokatskaja ulica.

Moskevský právník Michail Beňjaš říká, že podle podmínek tohoto opatření "může soudce zbavit jednotlivce trestní odpovědnosti za naprosto jakýkoli trestný čin jednoduše proto, že se domnívá, že akce je zaměřena ‚na obranu zájmů Ruské federace‘". Takové prohlášení nemá nic společného se zákonem a připomíná diskusi Victora Huga o carte blanche.

Anastasija Garina, právnička lidskoprávní organizace Memorial, souhlasí a poukazuje na to, že zákon nedefinuje, jaké jsou zájmy Ruska. "Je mučení v zájmu Ruské federace? Znásilnění? Genocida?" Zřejmě k těmto věcem v některých případech dojde, pokud bude tento zákon přijat a bude platit.

A třetí právnička, Julija Strelkova, říká, že zákon byl pravděpodobně předložen, aby pomohl úředníkům vyrovnat se s nárůstem kriminality na těchto okupovaných územích. Říká, že bude kriticky důležité, jaké pokyny Moskva soudcům poskytne ohledně aplikace tohoto nešťastného zákona, pokud, jak se zdá pravděpodobné, bude schválen.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
5571

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2022