Human Rights Watch: Odvrací se Spojené království od demokracie?

16. 12. 2022 / Andrew Stroehlein

čas čtení 3 minuty
Titulní článek z Denního přehledu událostí mediálního ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch Andrewa Strohleina

Uprostřed hluboké hospodářské krize, všeobecné nespokojenosti a bezprecedentních stávek klíčových zaměstnanců sahá britská vláda po autoritářských nástrojích.

Británie se ocitla v nejhorší krizi životních nákladů za poslední desetiletí. Inflace je na 41letém maximu. Účty za potraviny a energie v posledních měsících prudce vzrostly. Potýkají se s tím miliony lidí.

Desetitisíce zdravotních sester ze státního zdravotnictví ve čtvrtek poprvé ve 106leté historii svých odborů stávkují. Po letech stagnace mezd a rostoucího mzdového tlaku jim prý nezbývá nic jiného.

Britský premiér Rishi Sunak místo toho, aby se stížnostmi sester zabýval, slibuje "tvrdé" nové zákony, které mají stávky omezit.

 

Právo zaměstnanců na stávku, které je základem každé fungující demokracie, však není jediným základním právem, na které se tato vláda zaměřuje. Existuje také celá řada právních předpisů, jejichž cílem je kriminalizovat právo lidí na protest.

Nový zákon o veřejném pořádku, který v současné době prochází parlamentem, má za cíl udělat z protestujících zločince. Znovu zavádí několik protiprotestních opatření a podobně jako nový zákon v Austrálii, o kterém jsme hovořili dříve, se zdá být zaměřen konkrétně na protestující proti klimatu.

Pokud se stane zákonem, pouhá účast na protestu může vést k trestu. Za uplatnění práva na pokojný protest by vám mohl být vydán "příkaz k zabránění závažnému narušení veřejného pořádku". To by omezilo, s kým se můžete stýkat, co můžete dělat online a kam můžete jít.

Laťka pro potrestání je zneužitelně nízká a absurdně vágní. Příkaz by vám mohl být doručen, pokud jste v posledních pěti letech dvakrát "vykonávali činnosti související s protestem, které vedly nebo mohly vést k vážnému narušení života dvou nebo více osob nebo organizace".

Pojem "vážné narušení" ani "činnosti související s protestem" však nejsou definovány. A za porušení příkazu hrozí 51 týdnů vězení.

Stejně jako vládní hrozby vůči právu na stávku je i útok tohoto návrhu zákona na právo na protest mrazivý. Ani jedno z toho nemá v demokracii místo.

Pod tweety tohoto článku k tomu poznamenávají Britové, např:

"Británie není demokracie, nemáme svobodný tisk, ale pečlivě řízený mediální prostor, který je přímo spojený přesně s těmi politiky, které má pohnat k odpovědnosti."

"Lidé požadují všeobecné volny, ale konzervativní vláda je odmítá uspořádat až do roku 2024. Zaznamenal jste šokující časté změny premiérů za poslední rok?"




1
Vytisknout
4879

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022