Rakouské město Linec přejmenuje Porscheho ulici - byl to nacista

16. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
 
Rakouské město Linec oznámilo, že plánuje přejmenovat ulici, která nese jméno  zakladatele automobilky vyrábějící luxusní automobily Porsche poté, co komise zkoumající kontroverzní jména shledala jeho nacistickou minulost "problematickou".

Přejmenování ulic a dalších veřejných míst je v Rakousku, rodišti Adolfa Hitlera, které nacistické Německo anektovalo v roce 1938 a které se dlouho stavělo do role oběti, stále ostře diskutovanou otázkou.

 
Teprve v posledních třech desetiletích se země začala vážně zabývat svou rolí v holocaustu, při němž byla zavražděna asi třetina z 200 000 rakouských židů.

Porscheweg a tři další ulice v Linci budou přejmenovány, uvedla ve čtvrtek mluvčí města.

Dodala, že přejmenování by měl tento měsíc schválit městský senát. O nových názvech ulic zatím nebylo rozhodnuto.

V roce 2019 požádal Linec komisi šesti odborníků, aby prozkoumala názvy ulic ve městě.

Ve své zprávě zveřejněné v listopadu komise shledala 64 názvů z celkového počtu 1158 "problematickými".

Patřií 61 mužům a třem ženám, kteří byli přinejmenším členy nacistické strany, ne-li aktivními stoupenci propagujícími nacistickou ideologii, uvádí se ve zprávě.

Zejména čtyři muži byli považováni za antisemity, včetně inženýra rakouského původu Ferdinanda Porscheho, zakladatele luxusní automobilové značky, která nese jeho jméno.

"Porsche hrál ústřední roli ve válečném hospodářství národního socialismu a aktivně podporoval nucené práce válečných zajatců a vězňů koncentračních táborů," uvedlo město v prohlášení, v němž oznámilo závěry komise.

Porsche přitom "akceptoval jejich smrt a smrt jejich dětí v důsledku nelidských podmínek v táborech", dodalo.

Společnost Porsche v deníku Kurier uvedla, že tento krok přejmenování nepodporuje.

"Podle našeho názoru vymazávání historie ve veřejném prostoru nevede k žádnému společenskému pokroku," uvedla.

Další tři jména, která komise shledala obzvláště "poskvrněnými" - a u nichž budou názvy ulic změněny - jsou jména skladatele Hanse Pfitznera, baviče Franze Resla a biskupa Johannese Marii Gföllnera.

Po celém Rakousku byla přejmenována nebo pomocí pamětních desek kontextualizována řada ulic, které byly shledány rasistickými. Byly pojmenovány často na počest antisemitských nebo jinak pošpiněných historických osobností.
 
Ulice, které odkazují na Porscheho, stále existují i v jiných částech Rakouska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5135

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022