Katastrofa ve člunu v Lamanšském průlivu: mezi čtyřmi mrtvými je i teenager

16. 12. 2022

čas čtení 5 minut
Mezi 39 zachráněnými po protržení podlahy malého člunu v ledových vodách bylo dvanáct dětí bez doprovodu rodičů
 
Ve čtvrtek večer, kdy skončily pátrací operace, se ukázalo, že mezi čtyřmi lidmi, kteří zemřeli poté, co se v Lamanšském průlivu protrhl malý člun, je i teenager.

Dvanáct dětí bez doprovodu dospělých bylo mezi 39 lidmi, kteří byli zachráněni ve středu kolem třetí hodiny ráno a většina z nich byla vytažena z ledových vod.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že ve stejný den překonalo kanál La Manche na malých člunech více než 400 lidí.

Vedoucí rady hrabství Kent Roger Gough na zasedání řekl, že mezi mrtvými je i teenager, a dodal, že tato tragédie je "střízlivou připomínkou lidských obětí probíhající krize".



 
Mluvčí vlády uvedl: "Rozsáhlé pátrání po osobách pohřešovaných z malého člunu v Lamanšském průlivu, které koordinovala pobřežní stráž, bylo ve čtvrtek v 17:00 ukončeno. Z vody bylo vyloveno celkem 43 osob, bohužel včetně čtyř mrtvých.

Charitativní organizace námořních záchranářů RNLI Lifeboat ocenila posádku rybářského člunu, která byla na místě jako první a "nepochybně zachránila nespočet životů".

Ben Squire, majitel společnosti Oceanic Drifter Fishing se sídlem v Plymouthu, uvedl, že tým na palubě jedné z jeho lodí na lov hřebenatek pomohl vytáhnout z vody 31 lidí.

"Kapitán mi zavolal, že se stal účastníkem vážného incidentu," řekl pro ITV News West Country.

"Lovili ryby uprostřed Lamanšského průlivu, na půli cesty mezi Anglií a Francií, a nafukovací člun s lidmi na palubě, migranty, se  potápěl se velmi, velmi blízko místa, kde lovili."

Suella Bravermanová, britská ministryně vnitra, a její francouzský protějšek Gérald Darmanin vydali společné prohlášení, v němž vyjádřili "nejhlubší soustrast blízkým obětí" a zdůraznili spolupráci obou zemí při záchranných pracích.

Dvojice uvedla, že tento incident je "jasnou připomínkou naléhavé potřeby zničit obchodní model pašeráků lidí", kteří si za zprostředkování přechodu účtují vysoké částky.

Záchranáři z rybářských člunů uvedli, že jim bylo řečeno, že lidé zaplatili za místo na člunu 5 000 liber, přičemž uprchlíci pocházeli z Afghánistánu, Iráku, Senegalu a Indie.

V listopadu loňského roku se při potopení přeplněného člunu utopilo nejméně 27 lidí. Následovala obvinění, že si francouzské a britské úřady předávaly zodpovědnost a nezkoordinovaly řádnou záchrannou akci - středeční snahy naznačily větší koordinaci mezi oběma zeměmi.

První tísňové volání přijala ve středu v 1:53 britského času charitativní organizace v severní Francii, kde muž volal po vyhlášení poplachu, aby zachránil svou rodinu, která se nacházela v ledové vodě. "Prosím, pomoz mi, brácho, prosím, prosím, prosím, prosím. Jsme ve vodě a máme rodinu," řekl.

Poplach byl vyhlášen u britských a francouzských úřadů v 1.59 hodin. Velká záchranná operace začala ve 2.16 a zapojilo se do ní britské  námořnictvo, francouzské námořnictvo, pobřežní stráž, záchranné čluny RNLI, záchranná služba a policie.

Předpokládá se, že mezi zachráněnými bylo i 11leté dítě. Nikdo z přeživších není v nemocnici a jejich žádosti budou zpracovány britskými imigračními úřady běžným způsobem, jakmile budou dokončeny další policejní a lékařské kontroly.

Plány Sunakovy ministryně vnitra Bravermanové, která chce žadatele o azyl deportovat do Rwandy, kde vládne diktatura,  který kontroverzně podpořil i premiér Rishi Sunak, bude v pondělí, kdy má o této strategii rozhodnout britský Nejvyšší soud, čelit dalším komplikacím.

Proti programu, v jehož rámcimají být  lidé žádající v Británii o azyl posíláni do této středoafrické země ještě před vyřízením jejich žádostí, byly podány dva soudní přezkumy.

Priti Patelová, tehdejší ministryně vnitra, oznámila dohodu v dubnu. Dosud stála 140 milionů liber, které již   rwandská vláda utratila. Soudy však deportaci žádných uprchlíků do Rwandy zatím nepovolily. Kromě toho, Rwanda nechce přijmout více než asi 400 uprchlíků z Británie ročně.

Více než 40 000 lidí letos překonalo kanál La Manche na malých člunech, ve snaze dostat se do Spojeného království, přičemž za nebezpečnou plavbu, která může trvat pět i více hodin, obvykle zaplatili několik set nebo několik tisíc liber.

Mnozí z nich pocházejí ze zemí zmítaných konflikty, jako je Sýrie, Afghánistán nebo Súdán, a míra vyhovění žádosti o azyl je  více než 90 %.

Británie se v důsledku svého zacházení s uprchlíky stává terčem mezinárodní kritiky od organizací hájících lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4904

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022