Rusko a "odzbrojující jaderný úder"

14. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Ve třech projevech tento týden Vladimir Putin veřejně odmítl doktrínu vzájemně zaručeného zničení, která bránila Sovětům a Američanům zaútočit na druhé kvůli přesvědčení, že jakýkoli takový útok povede ke zničení země, která jej zahájila, upozorňuje Alexandr Skobov.

Jasný význam Putinových řečí o rostoucím riziku jaderné války je ten, že věří, že Američané nám mohou useknout hlavu prvním úderem - a tedy my jim můžeme useknout hlavu, pokud zaútočíme první. A co můžeme udělat, musíme udělat.

Dva dny po prvním nepřímém přednesení takových návrhů Putin přímo řekl, že zvažuje začlenění možnosti dekapitačního jaderného úderu do ruské vojenské doktríny s tím, že Američané to již udělali, a tak Rusko musí čelit tím, že tak učiní také.

Někteří mohou být v pokušení namítnout, že Putin jen dále zvyšuje sázky, aby se pokusil zastrašit Západ. Už dříve hrozil možným použitím taktických jaderných zbraní na Ukrajině, a tak je pro něj přirozené vyhrožovat ještě něčím horším. Ale mýlí se, protože Putin už není racionální hráč.

Slova kremelského vůdce podporují pravděpodobnější interpretaci, že není chladný a rozvážný cynik, ale něco jiného a že opravdu věří v "odzbrojující úder", kterým všechny ostatní zabije, ale on zůstane. Taková posedlost ho pronásleduje roky, proto tolik mluví o jaderných zbraních.

Ale pokud je to tak - a množí se důkazy, že tomu tak je - pak je Putin jen maniak v lékařském smyslu. Jak ho může Západ zneškodnit? To není malá výzva, ale jedna věc je jasná: Ústupky nezastaví někoho, kdo odmítl doktrínu, která již více než 70 let brání vypuknutí globální jaderné války.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5617

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022