Co se stalo s ruskými "zázračnými zbraněmi"?

14. 12. 2022

čas čtení 5 minut
Ruská invaze na Ukrajinu je v problémech. Po osmi měsících války byly ruské síly vytlačeny z poloviny území dobytého na jaře. Moskva je v trapné pozici - v defenzivě ve válce, kterou sama vyvolala, napsal Kyle Mizokami.

Válka jasně ukázala, že ruské ozbrojené síly byly od začátku těžce mimo a postrádaly prakticky všechno – včetně moderního vybavení.

Špatný výkon Ruska vyvolává otázku: Co se stalo s Putinovými vychvalovanými "zázračnými zbraněmi"? Rusko v letech před válkou oznámilo několik revolučních nových zbraňových systémů, od bojových chodítek pilotovaných lidmi až po robotické tanky, ale za osm měsíců téměř žádný z nich nezažil boj.

Je čas ponořit se do světa ruského vojenského vaporwaru.

Dnešní ruské tanky, včetně T-72B1, T-72B3, T-80BVM a novějších sérií T-90, všechny sledují svůj původ k původnímu tanku T-72 – a zdědily všechny nedostatky. Napravit to měl v roce 2015 představený tank T-14 Armata. Armata byl nový tank navržený tak, aby se vyrovnal se starým a disponoval 125 milimetrovým dělem, systémem aktivní ochrany Afghanit a dokonce i jadernými granáty. Rusko v rámci svého programu přezbrojení GPV 2020 mělo do roku 2020 postavit 2 000 tanků Armata.

V srpnu 2021 ruská státní média oznámila, že do konce roku bude dodáno 20 Armat. Nový tank je údajně dražší, než se původně předpokládalo. Mnoho komponentů, dokonce i LCD displeje pro posádku, bylo dováženo a jejich získávání bylo ochromeno sankcemi uvalenými Západem za invazi na Krym v roce 2015. Zatímco Rusko žene na frontovou linii 60 let staré tanky T-62, Armata je stále neviditelná, což naznačuje, že i když pozemní síly skutečně mají 20 tanků, nejsou připraveny k boji.

Jednou z nejneobvyklejších zázračných zbraní byl Igorek, "řízený bipedální chodec", který měl svůj debut v roce 2018. Igorek byl vyvinut Kalašnikovem, ruským výrobcem zbraní, který převzal své jméno od konstruktéra AK-47 Michaila T. Kalašnikova. Zlatě natřený bojový chodec debutoval na výstavě zbraní Armáda 2018, která se koná každé dva roky nedaleko Moskvy.

O Igorkovi nebylo více než čtyři roky ani vidu, ani slechu, což nikoho nepřekvapilo. Bojoví chodci jako koncept jsou chybní a schopnost pohybu by pravděpodobně potřebovala roky vývoje, aby byla praktická na bojišti. Je pravděpodobné, že celý systém byl reklamním trikem, který měl přimět lidi, aby o značce Kalašnikov, která je většinou spojována s Ruskem, celosvětovými gerilovými hnutími a pouličními gangy, přemýšleli jinak.

Na konci roku 2010 bylo známo, že Rusko zaostává za Západem ve vývoji robotických bojových systémů. Pak se z ničeho nic v roce 2016 objevilo robotické bojové vozidlo Uran-9. Pásový robot, velký asi jako malý náklaďák, se pyšnil 30 milimetrovým kanónem, protitankovými střelami a 7,62 mm kulometem. Uran-9 byl náznakem budoucnosti, kde by jediný ruský voják mohl bez námahy ovládat robotické tanky zpoza přátelských linií a ničit nepřátelské tanky, které by stály mnohonásobně více.

Podle všeho ta budoucnost byla a stále je sci-fi. V roce 2018 byl Uran-9 nasazen po boku ruských sil v Sýrii, kde se robotický tank snažil udržet bezdrátové spojení se svými lidskými piloty. Od začátku války nebyl na Ukrajině pozorován Uran-9, což je zvláštní absence vzhledem k tomu, že Rusko čelí akutním problémům s lidskou silou a funkční robotické bojové vozidlo by je pomohlo zmírnit. Nepřítomnost vozidla Uran-9 ve válce naznačuje, že technické problémy byly ještě horší, než bylo původně hlášeno.

Rusko z velké části spoléhá na stíhačky, které jsou modernizovanými verzemi sovětských stíhaček z dob studené války. Suchoj Su-57, známý v NATO jako "Felon", byl zamýšlen jako první stíhačka nového Ruska. Stíhačka páté generace nabitá výkonným radarem, raketami vzduch-vzduch dlouhého doletu, s parametry stealth a motory, které jí umožňovaly létat nadzvukovou rychlostí, byla přímou výzvou pro americký F-22 Raptor.

Su-57 byl poprvé představen v roce 2010. O dvanáct let později se předpokládá, že ruské letectvo má mezi 6 a 15 Su-57 ze stovek plánovaných. Viněn je nedostatek financí na vývoj, zejména odstoupení Indie od programu vývoje bojového letounu. Su-57 zcela chyběly v ukrajinském vzdušném prostoru.

V roce 2018 ruský prezident Vladimir Putin oznámil pět nových jaderných nosičů. Jedním z nich byl Kinžal, hypersonická střela odpálená z upraveného stíhacího letounu MiG-31 Foxhound. Kinžal by byl schopen dopravit konvenční i jaderné užitečné zatížení rychlostí přesahující Mach 5, čímž by ohrozil pozemní cíle NATO a dokonce i letadlové lodě.

Kinžal je jediná z Putinových zázračných zbraní, která viděla boj na Ukrajině, a měla tak minimální dopad, že zpočátku nebylo jasné, zda je Rusko skutečně použilo. Americký ministr obrany Austin také řekl, že nepovažuje použití Kinžalu za "změnu hry". Několik zdrojů později CNN řeklo, že použití Kinžalu na Ukrajině bylo varováním pro NATO; ale naprostý nedostatek účinku, který to mělo na průběh války, z toho nic moc nedělá.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5463

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022