Pomník Aloise Jiráska na Jiráskově náměstí v Praze je v ohrožení

15. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Když má člověk rád výtvarné umění ve veřejném prostoru, píše na sociální síti výtvarník Pavel Karous, musí být v Praze neustále ve střehu. Tentokrát jsem se dozvěděl od památkáře Jiřího Nováka z Národního památkového ústavu, že je v ohrožení Pomník Aloise Jiráska na Jiráskově náměstí z roku 1960 od mimořádně slavného tvůrčího dua: sochař Karel Pokorný a architekt Jaroslav Fragner.

Respektive je v ohrožení umístění, podstavec a kašna, který se sochou tvoří jednotné architektonicko-výtvarné řešení autorů pomníku.

Náměstí nemá ve správě městská část, ale přímo hlavní město. Takže přišla firma, která prostor pro město spravuje s nápadem odstranit fontánu vedle pomníku, která není dlouhodobě zprovozněná. To se naštěstí podařilo NPÚ zamítnout. Tak alespoň navrhují její přesun.

Nakonec přišel v současném období bezvládí na magistrátu nápad přemístit celý pomník Aloise Jiráska, který je údajně špatně umístěn, protože je podle realizační firmy v místě, odkud si ideálně turisti fotí Tančící dům!

Aby mohlo dojít k "vylepšení" místa, je plánováno přesunutí pomníku do středu náměstí k zadní hraně zelené plochy.

Tohle svévolné posouvání soch, aby to vyhovovalo fakturačním záměrům na magistrát napojených firem, je bohužel častá praxe.

Místo pravidelné údržby je pro všechny účastníky lepší plochu cíleně dlouhodobě zanedbat a pak přijít s VELKOU REVITALIZACÍ, pří které se dá pořádně utratit a původní architektonicko-výtvarné řešení, materiály a genius loci vezme za své.

Společným jmenovatelem těchto revitalizací i této je:

1. plánovaná "revitalizace" není představena veřejnosti
2. neproběhla žádná veřejná regulérní architektonická soutěž na novou podobu náměstí
3. ani politická reprezentace často neví o tomto záměru
4. kulturní památka má ustoupit soukromým zájmům několika jednotlivců (v tomto případě komerčního těžení turismu kolem Tančícího domu)
5. stávající umístění, které je logické, plánované a s mnoha vazbami na okolní budovy a ulice a je součástí autorského záměru svých dvou geniálních tvůrců, bude svévolně zpřetrháno. (jen aby Tančící dům dostal prostor pro focení a stavební firma důvod k fakturaci)
6. návrh na tabula rasa a vlastně novou stavbu tzv. revitalizaci požehnal "expert na všechno" Zdeněk Lukeš.
7. Vyjádření NPÚ je zamítavé, ale jejich odborný názor je jen doporučující, a proto také razítko drží v ruce obvyklý podezřelí - účelově k tomu vytvořená skupina Pražských památkářů (MHMP OPP), kteří by se měli správně přejmenovat, jak navrhuje historička, doktorka Kateřina Bečková, na "Organizaci pro snadný průchod developerských aktivit".

 (Jiráskovo náměstí vyřizuje mimochodem zase Eliška Kokinová z MHMP OPP, o které se ví, že hají mnoho zájmů, ale zřídka kdy ty památkářské.)

8. Proces má samozřejmě i svůj antiekologický rozměr, kromě toho že novostavba a nákladné přesouvaní pomníku a kašny, způsobí zbytečné energetické a materiálové ztráty (ve skutečnosti cíl celé aktivity) navrhovaný záměr ještě ubere zelené plochy na úkor zpevněné plochy pro "fotící turisty". (a to v době, kdy kvůli přehřívání Prahy v letních měsících uvažujeme o tom, že budeme dávat trávník všude kam to půjde, i na střechy).

Obracím se proto na Vás opět s prosbou, zda byste nám nepodepsali petici https://www.petice.com/protest_proti_pemistni_jiraskovy....

a kamarády a kamarádky v politické a památkářské reprezentace, aby se informovali.

Zastavme ničení našeho veřejného prostoru ve prospěch zisku několika jednotlivců.

Prosím šiřte.

1
Vytisknout
5349

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022