„All eyes on Rafah“: jak obrázek vytvořený umělou inteligencí ovládl sociální média

30. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Příspěvky celebrit s grafikou po úderu IDF pomohly k tomu, že se zařadily mezi nejsdílenější materiál o útocích Izraele v Gaze


 
Obrázek zobrazující stany pro uprchlíky, na nichž je napsáno „všechny oči na Rafáh“, se stal jedním z nejsdílenějších materiálů týkajících se války mezi Izraelem a Gazou, který se tento týden rychle šíří na sociálních sítích. Grafika, která byla vytvořena pomocí umělé inteligence, byla do středy na Instagramu sdílena více než 45 milionkrát.




 
Obrázek a reakce na něj se prosadily i mimo Instagram. Na TikToku nasbíralo video jednoho tvůrce, který obrázek komentoval,   během 24 hodin od zveřejnění 10 milionů  přístupů. Poté, co byl obrázek v pondělí sdílen na propalestinském účtu na Twitteru, získal příspěvek během několika dní 8 milionů zobrazení a 188 000 retweetů.

Ačkoli se „všechny oči na Rafáh“ jako propalestinský slogan objevuje již několik měsíců, k prudkému nárůstu příspěvků tohoto obrázku a jeho přijetí mainstreamem došlo v posledních několika dnech. Mezinárodní pozornost vůči Rafáhu se tento týden zvýšila poté, co izraelský vojenský úder v neděli zabil nejméně 45 lidí v jednom z městských stanových táborů pro vysídlené osoby. Svědci popsali scény devastace a úmrtí civilistů při zásahu, včetně žen a dětí, které uhořely při následném požáru.

 
Od října 2023, kdy Izrael zahájil válku v Gaze v reakci na zvěrstva Hamásu v jižním Izraeli, zaplavily sociální média otřesné záběry násilí, i když si někteří aktivisté a uživatelé stěžovali, že platformy takový obsah aktivně potlačují. Pozorovatelé nevědí, proč se právě tento obrázek dostal na přední místa feedů.

„Je těžké říci, proč tento obrázek upoutal pozornost veřejnosti a jiné ne,“ řekl Nadim Nashif, zakladatel a ředitel skupiny 7amleh, která sleduje sociální média. „Hádal bych, že v případě drastických záběrů  z této noci Meta sníží jejich dosažitelnost nebo je zcela odstraní.“

Přesný původ obrázku s nápisem „všechny oči na Rafáh“ není jasný, ale Mashable uvedl, že šablonu Instagramu, která uživatelům umožňuje jeho přeposílání, vytvořil poměrně malý účet, který podle všeho sídlí v Malajsii a sdílel různé propalestinské grafiky. Obrázek se jen málo podobá tomu, jak Rafáh nebo Gaza vypadají, a zobrazuje otevřenou pouštní krajinu s řadami uprchlických stanů a zasněženými horami v pozadí.

Heslo možná vzniklo na základě únorových výroků doktora Rika Peeperkorna, zástupce Světové zdravotnické organizace pro Gazu a okupovaný Západní břeh Jordánu, který řekl, že „všechny oči“ se upírají na blížící se ofenzívu v Rafáhu.

Jak obrázek nabýval na významu, řada celebrit a vlivných účtů na Instagramu příspěvek podpořila miliony svých sledujících. Obrázek přeposlali herci Priyanka Chopra, Varun Dhawan a Alia Bhatt, z nichž každý má na Instagramu desítky milionů sledujících. Herec Pedro Pascal a zpěvačka Dua Lipa sdíleli další příspěvky s tímto sloganem.

Popularita příspěvku vedla také k několika napodobeninám a protiobrázkům z proizraelských účtů, včetně příspěvku jedné grafické agentury, který zobrazuje bojovníka Hamásu držícího zbraň před dítětem a který byl na Instagramu sdílen více než 300 000krát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2278

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2024