Lékaři bez hranic: Statisíce civilistů čelí brutálnímu a neúprosnému kolektivnímu trestu

30. 5. 2024

čas čtení 5 minut
Za poslední dny došlo k izraelským útokům na tábory pro vysídlené osoby v Rafáhu a Mawasi, oblastech, které by měly být považovány za bezpečné humanitární zóny. Následkem bylo více než 300 zraněných a desítky mrtvých.

 Izraelská vojenská strategie opakovaných útoků na hustě obydlené oblasti nevyhnutelně vede k masovému zabíjení civilistů. 

Všechny země, které za těchto okolností podporují izraelské vojenské operace, nesou morální i politickou spoluvinu.  (Včetně Fialy a Lipavského, pozn. red.)

Lékaři bez hranic vyzývají k okamžitému ukončení ofenzivy v Rafáhu a pokračujících krutostí v celém Pásmu Gazy.

„Civilisté jsou masakrováni. Jsou zatlačováni do oblastí, o kterých jim bylo řečeno, že budou bezpečné, jen aby byli vystaveni neustálým leteckým útokům a těžkým bojům,“ říká Chris Lockyear, generální tajemník Lékařů bez hranic. „Mnohočlenné rodiny se tísní ve stanech a žijí v extrémně obtížných podmínkách. Se stupňující se ofenzivou izraelských sil na Rafáh bylo opět nuceně vysídleno více než 900 tisíc lidí.“

Nefunkčnost humanitárních zón

Nucené evakuace zdravotnických zařízení neustávají. Lékaři bez hranic podporovali traumatologické stabilizační centrum v Tal Sultánu v Rafáhu. Personál i pacienti byli ale kvůli sílícím bojům nuceni ze střediska 27. května uprchnout. Ještě den předtím ale zdravotníci přijali po útoku na tábor pro vysídlené osoby 180 zraněných. Ti utrpěli popáleniny, zlomeniny i těžká zranění, včetně těch od střepin. Dnes už je středisko nefunkční. Pacienti byli stabilizováni a převezeni do polních nemocnic na západě města, protože v oblasti nezbyla žádná funkční úrazová nemocnice schopna zvládnout takový příliv raněných. Nejméně 31 lidí nepřežilo.

„Celou včerejší noc jsme slyšeli bombardování a rakety. Nikdo neví, co se přesně děje. Bojíme se o sebe i své děti. Kam máme jít? Máme problém sehnat i ty nejzákladnější věci, abychom přežili,“ popisuje lékařka Safa Jaber, gynekoložka Lékařů bez hranic, která se svou rodinou žije ve stanovém táboře Tal Sultán.

Dne 28. května došlo k dalšímu útoku na tábor pro vysídlené v oblasti Mawasi. Podle místních zdravotnických úřadů bylo zabito dalších 21 Palestinců a 64 lidí utrpělo zranění.

Morální i politická spoluvina

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) už minulý týden nařídil Izraeli okamžitě zastavit vojenskou ofenzivu v Rafáhu, vpustit do země životně důležitou humanitární pomoc a zajistit, aby se dostala k potřebným. Od té doby se však izraelské vojenské operace na jihu Gazy naopak stupňují. Od 6. května se do oblasti nedostalo významné množství pomoci a systematické útoky na zdravotnickou infrastrukturu pokračují.

Všechny země, které za těchto okolností podporují izraelské vojenské operace, nesou morální i politickou spoluvinu. Vyzýváme země, zejména Spojené státy americké, Velkou Británii a členské státy Evropské unie, aby učinily vše, co je v jejich silách, aby ovlivnily Izrael, a pomohly tak zastavit pokračující útoky na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu v Gaze.

Po téměř osmi měsících této války již v Gaze neexistuje jediné zdravotnické zařízení, které by bylo schopno zvládnout hromadné neštěstí, jako bylo to z 27. května. Uzavření traumatologického centra podporovaného Lékaři bez hranic v Tal Sultánu následovalo po leteckém útoku na Kuvajtskou nemocnici v Rafáhu, při němž zahynuli dva zaměstnanci. Téměř všechny nemocnice v Rafáhu byly nucené k evakuaci a jsou buďto mimo provoz, nebo jen stěží fungují.

„Statisíce civilistů čelí brutální a neúprosné ukázce kolektivního trestu,“ říká Karin Huster z Lékařů bez hranic, aktuálně působící v Gaze. „Vedle bombardování nám znemožňuje poskytovat smysluplnou pomoc i blokování přílivu humanitární pomoci.

Izraelské nálety a těžké boje také nadále devastují sever Pásma Gazy, který je pro humanitární pracovníky téměř nepřístupný. Nemocnice na severu jsou pod palbou a značně poničené, ostatní – například v Chán Júnisu – hlásí nedostatek paliva a je možné, že brzy nebudou schopny vůbec fungovat.

Vyzýváme všechny bojující strany, aby respektovaly a chránily zdravotnická zařízení, jejich personál i pacienty. Vyzýváme Izrael, aby okamžitě zastavil ofenzivu na Rafáh a otevřel tamní hraniční přechod za účelem vpustit humanitární a zdravotnickou pomoc v rozsahu, který bude citelný. Vyzýváme k okamžitému a trvalému příměří v celém Pásmu Gazy.

 

Při informování se opíráme o svědectví z míst, kde přímo působíme. Často proto nemůžeme mluvit o dění na všech stranách konfliktu. Momentálně pomáháme na palestinských územích, ne v Izraeli, proto popisujeme hlavně to, co se právě teď děje v Pásmu Gazy. Izraeli jsme opakovaně nabízeli pomoc – i po brutálních útocích Hamásu – ale zatím naši nabídku nevyužil.

V případě zájmu o další informace nebo materiály se na mě neváhejte obrátit, ráda Vám pomohu zajistit rozhovory s našimi spolupracovníky.

 
www.lekari-bez-hranic.cz 


 

 

1
Vytisknout
1819

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2024