USA tvrdí, že izraelský masakr v Rafáhu jejich podporu Izraeli neovlivní

30. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Bidenova vláda dala v úterý jasně najevo, že izraelské bombardování stanového tábora v Rafáhu, při kterém zahynulo 45 vysídlených Palestinců, včetně mnoha žen a dětí, americkou podporu Izraeli neovlivní. Bílý dům i ministerstvo zahraničí prohlásily, že izraelské operace v Rafáhu nejsou „plnohodnotným“ útokem, proti němuž by se USA postavily, i když izraelské tanky postupují dál do města. Podle OSN z Rafáhu uprchlo asi milion Palestinců, informuje David DeCamp.

„Stále se nedomníváme, že rozsáhlá pozemní operace v Rafáhu je oprávněná. Stále nechceme, aby Izraelci vtrhli do Rafáhu s početným vojskem. Stále tomu věříme a v tuto chvíli to tak nevidíme,“ uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. „V důsledku tohoto nedělního úderu neexistuje žádná politická změna, o které bych mohl hovořit.“

Na internetu se objevily brutální scény z nedělního masakru, které pobouřily celý svět, včetně videozáznamu dítěte bez hlavy a ohořelých těl vytažených z ohně způsobeného izraelským úderem. Na otázku, kolik ohořelých těl by stačilo k tomu, aby prezident Biden změnil svou politiku, Kirby odpověděl, že ho tato otázka urazila.

„Nechceme vidět další zničený nevinný život,“ prohlásil Kirby. „A tak trochu mě ta otázka uráží.“

Izrael prohlásil, že při úderu nechtěl zabíjet civilisty, a označil ho za „tragickou chybu“, nicméně toto prohlášení se setkalo s velkou skepsí, protože izraelská armáda zabíjí civilisty celých sedm měsíců. 

V analýze pro izraelský list Haaretz autorka Amira Hass napsala, že toto prohlášení mohlo být vydáno pouze pro „konzumenty stejných [izraelských] médií, která po sedm měsíců skrývala fotografie batolat, která byla zabita nebo zraněna při každém izraelském úderu na pásmo Gazy“.

USA podpořily izraelskou verzi o útoku, včetně tvrzení, že při něm přišli o život představitelé Hamásu odpovědní za aktivity na Západním břehu Jordánu. V pondělí Bílý dům uvedl, že Izrael má právo zaměřit se na Hamás v Rafáhu, což je přímé odmítnutí rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, podle něhož musí Izrael útok na toto město zastavit.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1680

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2024