Brutální zabíjení civilistů Izraelci v Gaze pokračuje, jak o tom česká média neinformují

30. 5. 2024

čas čtení 4 minuty



Reportér, Channel 4 News, středa 29. května 2024, 19 hodin: Velké části Rafáhu jsou nyní téměř prázdné. Podle OSN uprchlo odsud za tři týdny více než milion lidí, ale zůstává jich dost na to, aby se stali obětí pokračujícího vpádu Izraele. Jedním z nich je  chlapec Ahmed Abu Athan. Dnes leží v nemocnici v Chán Júnisu. Včera byl zasažen šrapnelem na pláži v Rafáhu.

 

Matka: Mé tetě řekl: „Hledal jsem vodu. Šel jsem se vykoupat. Zemřel jsem. Zemřel jsem. Tady je. Potřebuje operaci. Nemá žádné možnosti. Nejsou žádní lékaři. Je tu jen několik lékařů. Dokonce ani lékaři nemají žádné možnosti . Otevřete hranice, nechte léky vstoupit. Nechte lékaře vstoupit. Pusťte dovnitř sanitky. Nechte děti odejít.“

Reportér: Den poté, co byly v centrálních oblastech Rafáhu spatřeny izraelské tanky, údery pokračovaly. Izrael tvrdí, že nyní kontroluje tamní nárazníkové pásmo podél celé egyptské hranice. Izraelská armáda tvrdí, že toto video ukazuje její jednotky, které stále operují v uprchlickém táboře Džabalíja na úplném severu Gazy. 

Izraelský poradce pro národní bezpečnost dnes prohlásil, že válka bude trvat dalších sedm měsíců. Přinejmenším do konce letošního roku. 

Tedy jen malá vyhlídka na oddechový čas. Drahně málo i v prostoru, kde statisíce lidí hledají někde bezpečí.


„Lidé nemají kam přesunout své stany nebo si vytvářet vlastní tábory.  Takže je to katastrofa, humanitární katastrofa, humanitární katastrofa na úrovni hledání přístřeší pro tyto lidi.“

Izrael popřel, že by byl zodpovědný za včerejší úder do jejich humanitární zóny Mawasi západně od Rafáhu, Palestinská společnost Červeného půlměsíce sděluje, že už demontovala svou tamější  polní nemocnici.


„Je téměř nemožné, aby se humanitární organizace snažily dostat do Rafáhu, snažily se přesouvat lidi, v Rafáhu, snažily se dostat k pacientům. Rozsah a intenzita násilí a nejistoty, které jsou  namířeny proti palestinskému lidu, jsou takové, že je nyní téměř nemožné poskytnout základní lékařskou a neodkladnou humanitární péči, která je potřebná k udržení života.“


Pokračuje zkoumání nedělního izraelského úderu, který zabil dva velitele Hamásu a vyvolal požár, při němž zahynuly desítky civilistů v přeplněném stanovém táboře. 


Vyšetřování CNN a New York Times ukázalo, že šlo o bomby dodané Spojenými státy, relativně malé zbraně s nosností 17 kilogramů, po jejichž větším používání Washington volal. Izrael tvrdí, že přijal preventivní opatření, včetně leteckého dohledu, aby minimalizoval škody na civilním obyvatelstvu.

„Důležité je, že když používáte zbraň, která má být přesná, má mít nízké vedlejší škody. To neznamená, že ji můžete prostě shodit na oblast, která je nasycena civilisty, a nebudete mít civilní oběti, a to se zde bohužel stalo.“

V Moldavsku americký ministr zahraničí uvedl, že nemůže potvrdit, že dotyčné bomby byly americké. Bidenova administrativa zatím tvrdí, že Izrael v Rafáhu nepřekročil své červené linie, ale říká, že potřebuje strategii, která udrží izraelské zisky nad Hamásem.

Blinken: "A myslím, že to podtrhuje nutnost mít plán pro následující den. Protože pokud nebude plán pro den poté, nebude ani den poté."



Po uzavření hranice v Rafáhu se další potenciální cesta pomoci doslova rozpadla. Americké plovoucí molo za 250 milionů liber se o víkendu za špatného počasí rozlomilo a jeho oprava po odtažení do nedalekého izraelského přístavu potrvá nejméně týden. Zdá se, že americká politika je stejně rozkolísaná a naléhá na Izrael, aby plánoval den poté, ovšem izraelská vláda tvrdí, že tento den nenastane dříve než koncem roku.

0
Vytisknout
2506

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2024