Největší východoevropský výrobce granátů varuje před zpožděním dodávek na Ukrajinu

31. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Polovinu granátů pořízených mimo Evropu nelze poslat na Ukrajinu tak rychle, jak se plánovalo, uvedl šéf české společnosti Czechoslovak Group (CSG), jednoho z největších výrobců a dodavatelů zbraní ve střední Evropě, Michal Strnad. Důvodem je růst cen granátů, který vznikl v důsledku války na Ukrajině, a jejich nízká kvalita.

Zhruba 50 % munice, kterou CSG nakoupila jménem české vlády v Africe a Asii, nebylo dostatečně kvalitních, aby mohla být odeslána na Ukrajinu bez dalšího repasování. V tomto ohledu je zbrojovka u některých granátů nucena doplňovat chybějící komponenty vlastní výroby, uvedl Strnad: "Každý týden rostou ceny a s komponenty jsou velké problémy. Není to snadná práce."

Šéf společnosti zároveň uvedl, že iniciativa Prahy na nákup munice pro Kyjev zůstává v platnosti a že CSG je odhodlána plnit své závazky za svou část dodávek zbraní. Objednávky od evropských výrobců munice jsou vyřizovány až na osm let v závislosti na typu dílů, a to i přesto, že firmy navyšují výrobní kapacity, uvedl Michal Strnad. Dodávky granátů pro Ukrajinu podle něj v rámci české iniciativy začnou v červnu.

O tom už dříve hovořil český premiér Petr Fiala: První "desetitisíce" kusů munice začnou do Kyjeva přicházet v červnu. Šéf vlády dodal, že v rámci české iniciativy na dodávky granátů na Ukrajinu se vybralo 1,6 miliardy eur od 15 členských států EU a NATO. "Ukrajina může očekávat první dodávky v nadcházejících dnech," zdůraznil 28. května.

Později ve společném prohlášení po Fialově setkání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem a lídry některých zemí EU zaznělo, že do konce letošního roku by mohlo být do Kyjeva převezeno půl milionu kusů dělostřelecké munice. Účastníci setkání také přislíbili, že budou v rámci iniciativy pokračovat v získávání granátů.

Český prezident Petr Pavel v únoru uvedl, že Praha našla 800 tisíc granátů mimo EU, kterými by mohla zásobovat Ukrajinu. Šéf české vlády Fiala v dubnu uvedl, že Kyjev již obdržel 500 tisíc granátů, a slíbil, že v příštích 12 měsících dostane ukrajinská strana další 1 milion kusů munice. Probíhají jednání o dodávkách munice pro Ukrajinu, a to i se zeměmi, které udržují vztahy s Ruskem, uvedl již dříve Pavel.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2974

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2024