Rusko: Vláda nařídila utajit statistiky o výrobě benzínu

31. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruské úřady se po náletech ukrajinských dronů na ropné rafinérie, které způsobily dvouciferný propad produkce ropných společností, rozhodly klasifikovat provozní statistiky o produkci pohonných hmot.

Ministerstvo energetiky Ruské federace v úterý oznámilo, že přestává Rosstatu poskytovat týdenní údaje o výrobě benzínu a motorové nafty. "Vzhledem k současné geopolitické situaci se zveřejnění takových informací může stát důvodem pro manipulaci s trhem ze strany bezohledných účastníků," citovala agentura Reuters.

Utajení statistik o výrobě benzínu podle ministerstva energetiky "přispěje k posílení spolehlivosti" zásobování domácích spotřebitelů a zvýšení energetické bezpečnosti země jako celku.

Nejnovější týdenní údaje Rosstatu zveřejněné 23. května ukázaly, že produkce benzínu v Rusku klesla na nejnižší úroveň od října poté, co bezpilotní letouny zasáhly nejméně pět velkých rafinérií během tří týdnů.

Od 13. května do 19. května ruské rafinerie podle oficiálních statistik vyprodukovaly 740 tisíc tun benzínu – o 2,5 % méně než o týden dříve, o 5 % méně než na začátku května a o 20 % méně než na konci prosince (tehdy rafinerie vyráběly více než 930 tisíc tun benzínu týdně).

Výroba motorové nafty se za týden propadla o 7,1 % na 1,558 milionu tun. Ve srovnání s koncem loňského roku rafinerie snížily produkci o 11 %, tedy téměř o 200 tisíc tun týdně.

Květen přinesl ruským ropným dělníkům, kteří jsou stále bezmocní chránit své továrny před útoky UAV, novou sérii nehod. 9. května zaútočil dron na továrnu Gazprom Něftěchim Salavat v Baškirsku, která ročně vyrobí asi 600 tisíc tun vysokooktanového benzínu.

Následujícího dne byla napadena největší rafinerie v oblasti Kaluga (první závod) a o dva dny později byla zasažena volgogradská rafinerie Lukoil. Byla nucena odstavit hlavní jednotku rafinace ropy, která však byla 16. května znovu spuštěna.

17. května, podruhé od začátku roku, byla uzavřena rafinerie Rosněfti v Tuapse, jediná na pobřeží Černého moře v Rusku. Závod s kapacitou 12 milionů tun ročně je od zimy nečinný kvůli požáru způsobenému útokem bezpilotního letounu. Na konci dubna byl znovu spuštěn, ale o tři týdny později byl znovu napaden, v důsledku čehož jedno ze zařízení selhalo. Podle agentury Reuters byla rafinerie znovu spuštěna 19. května.

V současné době není možné plně ochránit podniky s palivem a energií před útoky UAV, připustil 22. května ruský vicepremiér Alexander Novak. "Je nemožné stoprocentně vyloučit (útoky), někdy se situace, které tam byly, stávají," řekl.

V dubnu ruské ministerstvo energetiky povolilo ropným rafinériím prudce snížit požadavky na kvalitu benzínu, aby se vyhnuly jeho nedostatku. Namísto normy Euro-5, která platí v Ruské federaci od roku 2016, byly rafinérie pobídnuty k výrobě benzínu, který v některých parametrech odpovídá třídě Euro-3 zavedené EU v roce 1999 a v Rusku v roce 2008.

Rafinériím bylo povoleno zvýšit podíl aromatických sloučenin v benzínu z 35% na 42%, podíl ethylalkoholu z 5% na 10%. Cílem je "vytvořit rezervu pro další uvolnění", uvedly zdroje agentury Reuters.

Podle odhadů agentury bylo v květnu v Rusku nečinných 12,3 % kapacity rafinérií, tedy 3,392 milionu tun. Kumulativně za 5 měsíců letošního roku dosáhla celková odstávka rafinace primární ropy 16,598 milionu tun, což je 1,5krát více než ve stejném období loňského roku.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2453

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2024