Brutální Putinovy a Asadovy útoky na syrské civilisty vyvolaly novou vlnu statisíců uprchlíků směřujících do Turecka a do Evropy

14. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Informoval o tom v neděli v poledne ze Sýrie rozhlas BBC.

Televize Al Jazeera natočila jeden z útoků Ruska a prezidenta Asada na uprchlický tábor:



Rozhovor Britských listů 145. Rozštěpená společnost: Zemanovci i pražská kavárna spolu vždy budou muset žít

12. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



S Bohuslavem Binkou, filozofem a environmentalistou z Masarykovy univerzity, hovoří Bohumil Kartous o tom, zda se občané v rozhádané společnosti dokáží věnovat vážným tématům, jako je ochrana životního prostředí, a že je třeba jim vysvětlit, že ekologická politika je pro ně výhodná. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. ledna 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Varování: Zemana volili lidi kvůli jeho údajně "antielitářským" postojům

14. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Volební podporu Miloše Zemana zjevně vyvolává "pražská kavárna". Kdy si to uvědomí? (JČ)


Kdyby to vyšlo, tak netančit na hrobech!

13. 1. 2018 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

Tak jo, nemůžu se udržet, tak pár poznámek:

1 - Michal Horáček, Marek Hilšer a Pavel Fischer nejsou ve druhým kole. Odvedli ale fantastickou práci, každej z nich právem přesvědčil spoustu lidí a byli by to nejspíš super prezidenti. Na těchhle volbách je skvělý, že na rozdíl od minula fakt bylo z čeho vybírat. Díky, pánové, dali jste týhle zemi naději a bude skvělý, když se budete ve veřejným životě angažovat dál. Potřebujeme vás.

2 - Neni čas slavit. Ty procenta se sčítají pěkně, ale druhý kolo má jiný pravidla než první, na Zemanově straně jsou ostřílený profíci, který navíc nemají zábrany. Teď bude teprve finiš, teď je teprve čas pořádně zamakat.

3 - Cokoliv, co se odteď o obou kandidátech objeví ve zprávách, má nulovou relevanci a je to jenom kampaň. Jakejkoliv skandál, tajemství z dětství, zpovědi bejvalejch spolupracovníků, korupční kauzy atp. jsou jenom předvolební nástroj. Nemá to cenu vůbec poslouchat, protože se to po volbách vypaří jako lithium. Tuhle pravdu je třeba šířit co nejdál. Příštích 14 dní vůbec nemusíte shánět informace, budou si vás hledat samy a všechny budou lež. Kašlete na ně. Úplně.

4 - Kdyby to náhodou vyšlo a Zeman opravdu nakonec přišel o funkci, tak prosím vlastníky Dobra, Pravdy a Lásky, aby si předem zaškrtili mluvidla a nezačali tančit na hrobech. Protože pak teprve přijde skutečnej úkol, a to je slepit tenhle rozdělenej národ zpátky. Přesvědčit tu druhou půlku, že její strachy a zájmy se berou vážně a nikdo na ně nebude kašlat. Zeman to neumí, ale my bysme měli. Protože jinak nebudeme lepší než on. Peace!

K tomu: Rozhovor Britských listů 145. Rozštěpená společnost: Zemanovci i pražská kavárna spolu vždy budou muset žít

Pohoršlivý incident

14. 1. 2018 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

V prvním kole volby prezidenta republiky nám sdělovací prostředky opakovaně ukazovaly onen incident v okamžiku kdy se pan prezident chystal vhodit svůj volební lístek do urny.

Protizemanovský elektorát má obrovskou sílu, ale je rozmělněn

13. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Lidé mívají tendenci vidět svět zaujatě, a proto se dělají různá pokud možno objektivní, metodická zkoumání, abychom se dozvěděli něco o realitě nezávisle na svých přáních. Naše zaujatost nemusí být odrazem nějaké záliby v tom, co se podle nás má stát, může to být i katastrofická predikce, nebo jen představa o nějakém fungování světa, která podle nás vystihuje realitu, i když se nám nelíbí.

Například i mnozí z těch, kdo nesnášejí Mirka Topolánka, považovali za reálné, že postoupí do druhého kola. Jeho výsledek – stejně jako výsledek ostatních kandidátů – je ale v zásadě v souladu s průzkumy preferencí. Průzkum ČT těsně před volbami mu dával 6% (skutečnost je něco přes 4%).

Europoslanec Zdechovský odmítl Babišova slova o udavačích

14. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Praha – Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se ohradil proti opakovaným urážkám premiéra České republiky Andreje Babiše (ANO 2011) v TV Prima, že je v Bruselu „hlavní udavač“. Podle Zdechovského jsou podobná emotivní a nepravdivá prohlášení z úst premiéra naprosto nepřijatelná a trapná.

„Když pan premiér Babiš právě nehází vinu za svá pochybení na Miroslava Kalouska nebo Jakuba Michálka, naváží se do mě. Osobně bych ho rád ubezpečil, že jsem nikdy nikoho neudal a rozhodně to není styl mého jednání,“ uvedl v prohlášení europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že podobné útoky premiéra vnímá jako nejlepší ocenění své práce v kontrolním výboru Evropského parlamentu, kde systematicky vystupuje proti podvodům a korupci.

Video reakce europoslance Zdechovského na Babišovo tvrzení:
 

 

Bude se konat druhé kolo prezidentských voleb, půjdou do něho Zeman a Drahoš

13. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


Konečné výsledky prvního kola prezidentských voleb: měl Miloš Zeman 38,56 procenta hlasů, Jiří Drahoš 26,60 procent. Pavel Fischer získal 10,23  procent, Michal Horáček 9,18 procent a Marek Hilšer 8,83 procent. Mirek Topolánek získal 4,29 procenta hlasů. Volební účast byla přibližně 61,89 procent.

Bohuslav Sobotka: Blahopřeji

13. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



Miloš Zeman has failed to win the Czech presidential election outright in the first round, he will probably lose in the second round

13. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



The final results in the first round of the Czech direct presidential election, which took place on Friday 12th January and on Saturday 13th January, show that the incumbent Miloš Zeman has received 38,56 per cent of the votes, his main opponent Jiří Drahoš has received   26, 60 per cent. Former diplomat Pavel Fischer received 10,23 per cent of the votes, Michal Horáček 9,18 per cent and Marek Hilšer 8,83 per cent.

Zeman would have won the first round outright had he received more than 50 per cent of the votes. This has not happened.

The results from the first round of the Czech presidential election indicate that the incumbent candidate Miloš Zeman will probably lose against his main opponent Jiří Drahoš in the second round, because most of the voters who have supported the anti-Zeman candidates in the first round will vote for Drahoš.

Jiří Drahoš is a former Head of the Czech Academy of Sciences and is a pro-Western and pro-EU candidate, with right-of-centre leanings.

Vote participation in the first round of the 2018 Czech presidential election was  61, 89 per cent.

The second round of the Czech presidential election will take place in a fortnight.

Volím Babiše i Zemana

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty



V tomto období a nakonec i v  loňských volbách do parlamentu jsem si mohl přečíst. Babiše volí nevzdělaní a vesničtí lidé. A vlastně to stejné je i v současných prezidentských volbách.  Nu, já jsem vysokoškolák, mám vysokou školu strojírenského směru.  V obou případech jsem volil, a to ANO a v prezidentských volbách pana Zemana. Navíc jsem se narodil a žiji v Praze.

O úrovni naší  demokracie bohužel svědčí, že se lidi obávají říci své preference. A dokonce za mnou přišli mimo a zdělili mě, že budou také volit pana Zemana, ale bojí se to říct. Kde to prosím jsme? Já jsem měl pro strach uděláno i za bolševika. Naprosto se netajím tím, koho jsem volil.

Washington Post o lžích na českých "alternativních" serverech

13. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

Nikdo dosud nezjistil, kdo je vlastně provozuje nebo financuje, i když čeští novináři se to snaží zjistit léta. To však nebrání asi třiceti "proruským" serverům v České republice, aby denně šířily vlny konspiračních teorií, pomluv, vymyšlených skandálů o neexistujících muslimských uprchlících a útoky na Spojené státy, NATO a Evropskou unii - a chválu na Rusko a na proruského prezidenta Miloše Zemana, píše v deníku Washington Post Anne Applebaum.

Nezdá se to být mnoho, ale v malé zemi s miniaturním trhem reklamy a slabými "mainstreamovými" médii se tyto servery staly obrovskou silou. 

Proč se Češi nechali ošidit podruhé

12. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty


Z pohledu této úvahy je jedno, jestli Zeman dostane 40% nebo 48%, jestli v druhém kole vyhraje nebo ne. Pořád totiž dostane strašně, nepřiměřeně a vlastně nepochopitelně moc.

Vítězství Miloše Zemana v první volbě před pěti lety bylo - snad mi to prominete - zasloužené. Zeman něco slíbil, něco reprezentoval, a pro většinu voličů to bylo lepší, přijatelnější než to co reprezentoval jeho oponent. Zeman sliboval, že se bude zastávat chudých, seniorů, lidí v regionech, prostě "těch dolních" a bylo mu uvěřeno. Sliboval, že bude spojovat, že bude moudrý, uvážlivý vladař. Lidé uvěřili, že pro ně něco udělá:

"Pane prezidente, vy přece všechno víte, vy to vyřešíte, vy nás zachráníte, vy si poradíte".

Pokud sledujete nynější české prezidentské volby...

12. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

nesmírně důležité je toto video a článek od Michaela Colborna z Coda Story o Zemanově islamofobii:



Český překlad článku Michaela Colborna: 


OSTUDA: JAK SE DNES PÍŠE O ČR V ZAHRANIČÍ:

Coda Story: Jak se Češi bojí neexistujícího fantomu muslimského nebezpečí

Zeman je pozoruhodně slabý

Češi volí zejména společenské klima a má to obrovský význam

12. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Příští prezident sice může pootočit vývojem při sestavování vlády, může ovlivnit, zda bude mít Babiš jednodušší nebo složitější roli. Ale představa o tom, že Antizeman oblékne oranžový pláštík superhrdiny popeláře a po nocích nás bude zbavovat politického odpadu, je naivní a zavádějící. Češi by si měli zvolit prezidentem člověka, který bude zejména dobrý agenda setter, tedy bude umět definovat rozumnou strategii pro budoucnost. Jak tuto zbraň používat, ukázal Zeman. Pokud se to Čechům nelíbí, nechť jdou k volbám a volí člověka, který to  jde dělat jinak. Tam je těžiště, tam je nutno těžit rácio a podle toho se rozhodovat.


Osobně se domnívám, že současný agenda setter Zeman je tragickým hrobníkem společenské sounáležitosti, manipulátorem ohlupujícím velkou část společnosti falešnými představami, dezinterpretujícím svět ve snaze zalíbit se přímočarému primitivismu, jak píše Kryštof Kozák, když poukazuje na paralelu s Trumpem, adorujícím retrotopické iluze o zlatém věku, kdy býval “svět jako květ”. Je v prvé řadě nebezpečným lhářem, jenž lidem slibuje ochranu a zajištění této iluze, teprve daleko za tím jdou všechna podezření o koalicích s politickou šmírou nebo o službě ruským a čínským zájmům.

Guardian: Sžíravá analýza EU zvyšuje tlak na českého premiéra

12. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Deník Guardian podrobně informuje o analýze úřadu OLAF Evropské unie, podle níž Andrej Babiš porušil četné zákony ve snaze získat evropské dotace pro hotel a konferenční středisko Čapí hnízdo, které vlastní. 

Zpráva konstatuje, že v prosinci 2007 došlo k falešnému přesunu vlastnictví centra Čapí hnízdo z Babišova koncernu Agrofert do firmy s anonymními akcionáři. Cílem mělo být zažádat o grant pro malé podniky, na jaký neměl Agrofert právo.

Po týdnu drtivé kritiky v médiích se nový americký velvyslanec v Holandsku omluvil za své lži o "no go zónách" v Evropě

12. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Vážně ohrožený nový Trumpův velvyslanec v Holandsku Peter Hoekstra byl v pátek donucen se omluvit za své islamofobní lži, které učinil na jedné konferenci v roce 2015. Tyto lži mu v podstatě znemožnily jeho diplomatickou práci v Holandsku, protože na něho kvůli nim ostře útočí holandští novináři.

Nakonec se Hoekstra, bývalý republikánský kongresman z Michiganu, v pátek v rozhovoru pro list De Telegraaf, jeden z největších holandských deníků, hluboce omluvil.

"Ze zpětného pohledu jsem šokován, že jsem to říkal. Bylo to nesprávné tvrzení. Bylo to nesprávné."

Hoekstra v roce 2015 na konferenci o terorismu hovořil o údajném "chaosu", který údajně vytvořili v Evropě imigranti z muslimských zemí, a opakoval lež o takzvaných "no go zónách" v Evropě, kterou šíří ultrapravicová média.

"Chaos v Holandsku. Hoří tam auta. Hoří tam politikové," řekl tehdy Hoekstra. "S příchodem muslimské komunity, ano, v Holandsku jsou no go zóny. Ve Francii jsou no go zóny." 

Hoekstra nyní přiznal, že si nepamatuje, proč to říkal. "Spletl jsem si země. Neměl jsem pravdu. Už si nepamatuju, jak se to mohlo stát. Vím: Neměl jsem pravdu." 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Trump "zaplatil pornohvězdě 130 000 dolarů, aby mlčela o tom, že se s ní vyspal"

12. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



Podle deníku Wall Street Journal zařídil v roce 2016 tuto platbu pornohvězdě  Stephanii Cliffordové v říjnu 2016 dlouholetý právník Trumpovy organizace Michael Cohen. 

Komentátoři poznamenávají, že takových případů kolem Trumpa je mnoho a že je prezident Spojených států tvrdě vydíratelný. 

Seith Abramson upozorňuje, že tuto informaci zveřejnil deník Wall Street Journal, který normálně podporuje Trumpa. 


29734

Postsocialistický kapitalismus aneb ODS hayekovatější než Hayek...

K hnutí ANO a jeho politickému programu

12. 1. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ve středu jsem na ČT24 sledoval (pouze náhodou) vystoupení ekonomického „experta“ ODS pana Skopečka. Musím přiznat, že po vyslechnutí jeho řeči začínám chápat řadu voličů ANO a dokonce snad i voličů Miloše Zemana. Pan Skopeček kritizoval ekonomický program vlády ANO. Na to má plné právo. Nicméně nad jeho dubiózními a zatvrzelými argumenty člověk jen žasne. Prý je eurozóna v krizi a proto Euro NE. No, co bych za to dal pracovat v ekonomickou krizí zmítaného Německa. I Slovensko zaostávající před lety o 20 %  nás již dohnalo...

Netvařme se, že nevolíme Antizemana

12. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

V podstatě souhlasím s Bohumilem Kartousem, že v prvním kole prezidentské volby není nutno odevzdat hlas Jiřímu Drahošovi, aby byl poražen pomstychtivý stařec z Vysočiny. Také souzním s jeho názorem, že okolo volby prezidenta vypukl nepatřičný humbuk, neboť tento úřad si tak velkou pozornost jednoduše nezaslouží. Podle mého soudu jde o anachronický relikt inspirovaný duchem rakousko-uherského mocnářství; monarchistické reziduum, k němuž se marně upínají naděje Podhradí a projikují se do něj jeho nenaplněné touhy. Avšak karty jsou takto rozdány a nám nezbývá nic jiného, než se obrnit a jednat zcela pragmaticky a účelově, chceme-li se navždy zbavit Miloše Zemana.

Trump: Proč sem do USA pořád pouštíme lidi z prdelí světa?

12. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:  V pátek Trump na Twitteru popřel, že použil výrazu "prdele světa". "Jazyk, kterého jsem použil, byl ostrý, ale výrazu ´prdele světa´ použito nebylo." 

* * * 

Donald Trump vyjádřil ve čtvrtek svou frustraci nad poslanci, kteří mu do Oválné pracovny přinesli návrh na obnovení ochrany pro imigranty z Haiti, z El Salvadoru a z afrických zemí, který je součástí dohody mezi americkými Republikány a Demokraty.

"Proč sem pořád pouštíme lidi z prdelí světa?" zeptal se Trump. Měl tím na mysli africké země a Haiti. Navrhl pak, že by Spojené státy měly přivážet víc lidí ze zemí, jako je Norsko.


Satirické Borowitz News: "Trump vyžaduje, aby byla báseň na Soše svobody ('Dejte mi chudé světa') pozměněna tak, aby se vyloučili lidé z prdelí světa" (Podle Borowitze lidé ze zemí označených Trumpem jako "prdele světa" diví, že vůči prdelím světa má Trump takové antipatie, vzhledem k tomu, že se co nejusilovněji snaží proměnit v prdel světa právě USA.) 


Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Globální pověst Ameriky za poslední rok rychle klesá... Teď už je ve volném pádu. Nikdo se Trumpovi už nesměje, lidi jen nechápou, jak je možné, že vůbec nějaký americký politik ho může chránit a bránit. A diví se, že je možné, aby  takovýmto způsobem takovéto impérium zkrachovalo...



Pár slov k manipulaci v novinách

12. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut



Včera jsem opravoval dvě zajímavé postgraduální seminární práce na Glasgow university. V jedné z nich jedna studentka podrobně rozbírala článek v Lidových novinách z roku 2015 o známé fotografii mrtvého batolete Ajlana Kurdiho, jehož mrtvola byla nalezena na pláži v Turecku. Identifikovala v něm pozoruhodně množství podprahových rasistických signálů, které si český čtenář neuvědomí, ale které silně potvrdily jeho podvědomou zaujatost vůči komukoliv z cizího prostředí, nebo dokonce z Blízkého východu. Konstatovala, že kromě v Britských listech a v Lidových novinách   nebyla informace o smrti batolete Ajlana Kurdiho NIKDE JINDE v českém tisku a na českých serverech podána objektivně a férově. Studentka mj. právem poukázala na to, jak se v českých novinách při každé příležitosti zdůrazňuje "cizácká" etnicita ("Ajlana Kurdiho má v náručí turecký (čti: "muslimský, neevropský, cizí, zlý") policista") jako systematický nástroj dehumanizace kohokoliv, kdo není Čech. Zaznamenává také, že český tisk převzal s nadšením lživý článek z britského deníku Times, podle něhož prý adoptivní muslimská rodina odebrala adoptované křesťanské dívce křížek na krk a bránila jí oslavovat Vánoce a Velikonoce. O tom, že článek byl zcela lživý, že proti němu protestoval soud i sociální služby, už pak český tisk neinformoval. 

Druhá studentka zase hodnotila, jakým způsobem psaly britské noviny o říjnových všeobecných volbách v České republice. Paradoxně se ve všech novinách objevily články s titulky "Ohromující, drtivé vítězství oligarchy Babiše". Žádné noviny nezaznamenaly, že Babiš a jeho Ano získali jen 78 poslaneckých křesel, tedy nikoliv většinu, a že bude mít značný problém utvořit vládu, takže žádné "ohromující vítězství" to pro Babiše nebylo.

Před dvěma dny se na mě obrátil s žádostí o interview o nadcházejících českých prezidentských volbách nejstrašnější britský bulvární deník, Daily Express, který spolu jiným podobně děsivým deníkem, Daily Mail (jako strašné tyto listy označuji proto, že si prostě vymýšlejí - mají agendu svých miliardářských majitelů, kteří ani v Británii nežijí, ale chtějí zemi vytrhnout z Evropské unie). Daily Express paradoxně vydává informace o Evropské unii jen tehdy, pokud může dokázat, že se EU rozpadá. 

Rozhovor Britských listů 144. Počítačová věda je pro ženy tvůrčí a perspektivní obor

5. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



"Ženy na manažerských postech jsou velice schopné a mají stejné dovednosti jako muži. Měly by si zakládat vlastní podniky. Bohužel je jich v ČR ve vedoucích funkcích firem nesmírně málo."


Bohumil Kartous hovoří s Ditou Přikrylovou, ředitelkou organizace Czechitas, které provozuje kurzy informační technologie pro ženy. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. ledna 2018..

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Volte rozumem - Volte Topolánka

12. 1. 2018 / Radek Mikula

čas čtení 5 minut


V první řadě musím zodpovědět předpokládanou otázku nakolik je pro mne zásadní porážka Miloše Zemana v letošních prezidenských volbách. Tedy naprosto, ale nikoli absolutně. Nemyslím si, že se musím podřizovat diktátu reality a volit pod tlakem situace tak, aby dosavadní prezident prohrál. Co kladného však může přinést výsledek prvního kola právě počínajících voleb, pokud bude znamenat postup kandidáta, jemuž jsou přisuzovány podstatně menší šance uspět v kole druhého? A proč jsem se jako stále ještě vyhraněně levicový a dosud svéprávný volič rozhodl podpořit Mirka Topolánka?

Byly americké volby v roce 2016 selháním zpravodajských služeb?

12. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

Rusko se snažilo pomoci Donaldu Trumpovi vyhrát prezidentské volby v roce 2016. Metoda byla jednoduchá: Ukrást emaily prominentních Demokratů a nechat je uniknout na veřejnost. Podle řady zpráv z vládního i soukromého sektoru ruské zpravodajské organizace oklamaly uživatele emailů, aby podkopaly jejich komunikační bezpečnost. Pak použili pobočky jako WikiLeaks a DCLeaks k odhalení jejich komunikace, napsal Joshua Rovner.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Bez komentáře

12. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Láteří, štve proti migrantům a novinářům, rád pije a sotva chodí. Přesto, nebo právě proto, má český prezident Miloš Zeman v pátek a v sobotu nejvyšší šance v českých prezidentských volbách, píše Hans-Jörg Schmidt v článku "Miloš Zeman, republikánský monarcha" pro vídeňský list Die Presse.

Co by se stalo, kdyby se Německo s Ruskem utkalo v tankové bitvě?

12. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

Pokud jde o tankový boj, Německo a Rusko bývaly dvěma z nejpřednějších odborníků. Dokonce i vybojovaly největší tankovou bitvu všech dob, v roce 1943 u Kurska, píše Harold Hutchinson. (Sovětské poválečné prameny utajily skutečnou největší tankovou bitvu, k níž došlo u města Brody na západní Ukrajině již v červnu 1941, zúčastnilo se jí 3 648 tanků a SSSR ji prohrál; v oslavované tankové bitvě u Prochorovky se nakonec střetla necelá třetina tohoto počtu - pozn. KD.)

Přečetli jsme:

Zveřejňujeme kompletní znění závěrečné zprávy OLAF o vyšetřování dotace na Farmu Čapí hnízdo

12. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Andrej Babiš je jediný premiér zemí EU, kterého OLAF vyšetřoval. Byl obviněn českou policií a čeká na vydání sněmovnou k trestnímu stíhání. I proto jsme se rozhodli zprávu publikovat. Jsme přesvědčeni, že v celém textu není nic, co by opodstatňovalo její utajování. Naopak.

Celý článek: ZDE

Reálnou šanci porazit Zemana má pouze Drahoš. Volba Fischera je často jen elitářský útěk před realitou

11. 1. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 3 minuty

Říká se (velmi často na facebooku), že volit Drahoše znamená volit pouze rozumem a volit srdcem znamená volit Fischera, Hilšera, Horáčka.

Tak já se dopustím trochu drzého a určitě ne úplně slyšeného názoru. A vezmu to popořádku (zajímavé nebo minimálně nové to bude až tak od bodu 3).

1. Pokud bude ve druhém kole zvolen Zeman, zvolili jsme si dvojvládí Babiše a Zemana, přičemž toto dvojvládí bude mnohem horší než samotný Babiš nebo samotný Zeman. Podle mě Zemanova podpora zatlačí na to "horší" v Babišovi způsobem, který jsme zatím neměli. A může to být vcelku fičák.

2. Podle všech dostupných dat (Karlova univerzita (FSV), Median, STEM) má přitom reálnou šanci Zemana porazit pouze Drahoš. O řád níž Horáček (ale ještě je to šance, jakkoliv spíš nereálná). Vůbec ne Fischer, vůbec ne Hilšer.

29794

Prezident pro IV. odboj, aneb Proč podporovat Jiřího Drahoše...

11. 1. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

Pokud někdo začíná svůj komentář slovy, že je potřeba volit hlavně srdcem, myslí tím, že bychom měli podpořit buď Michala Horáčka, Pavla Fischera nebo Marka Hilšera, protože argumenty rozumářů zní, volme Drahoše – ten má šanci Zemana porazit. Zatím jsem nenašel žádný text, v němž by stálo – budu volit srdcem, tedy Jiřího Drahoše. To je třeba napravit, protože není potřeba porazit M. Zemana, ale to zlé, co svým působením na Hradě přinesl a navázat na to dobré, co by nemělo být zapomenuto.

29866

O srdci, rozumu, hysterii a prezidentských volbách

Nevolit v prvním kole Drahoše neznamená, že nemůže vyhrát volby!

11. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tvrzení, že pokud nechcete volit v prvním kole Jiřího Drahoše, pomáháte Miloši Zemanovi, není podloženo rozumem, jak se domnívají Boris Cvek nebo Bohuslav Binka, jenž dokonce vidí jinou volbu jako elitářství. Průzkumy, na které se odkazují, jasně říkají, že šanci porazit Zemana ve druhém kole má nejvyšší skutečně Jiří Drahoš, neboť mu průzkumy přisuzují největší volební potenciál z těch, kdo chtějí volit Antizemana. Předpověď jeho výsledku ve druhém kole však není založena na tom, že zopakuje výsledek z kola prvního, nýbrž na tom, že volič Antizemana bude ve druhém kole volit toho, kdo se tam dostane. A protože má Drahoš nejsilnější voličskou základnu, je jeho šance nejvyšší, neboť sesbírá velkou část hlasů těch, kdo v prvním kole volili Horáčka, Fischera, Hilšera. Navíc, nedokážu si představit, že by po prvním kole neúspěšní protizemanovští kandidáti nepodpořili toho, kdo proti Zemanovi do druhého kola postoupí. Tudíž dojde ke sjednocení hlasů. Takže ještě jednou: 


  • Výsledek Zemana v prvním kole - jeho případné vítězství - nezáleží na tom, kolik lidí bude volit Drahoše, ale podle účasti u voleb a poměru hlasů pro Zemana a Antizemana (všichni ostatní relevantní kandidáti).
  • Výsledek ve druhém kole bude opět záležet na účasti ve volbách a na tom, zda se podaří okolo Antizemana shromáždit co největší počet voličů relevantních protizemanovských kandidátů z prvního kola. Zde má podle průzkumů největší šanci Drahoš, a to pravděpodobně z toho důvodu, že u voličů dalších protizemanovských kandidátů vzbuzuje nejmenší animozitu.
  • Volba jiných Zemanových protikandidátů v prvním kole nesnižuje reálnou šanci Drahoše ve druhém kole zvítězit, neboť  - alespoň podle zveřejněných predikcí - sesbírá hlasy jiných, z nichž většina s touto taktikou kalkuluje (vychází to ze srovnání preferencí pro první kolo a odhad celkových výsledků volby.
  • Antizeman ve druhém kole získá s nejvyšší pravděpodobností podporu ostatních relevantních kandidátů a dojde tak ke sjednocení hlasů (varianta Topolánek ve druhém kole je nepravděpodobná).
Zároveň bych rád upozornil všechny, kdo volí tzv. rozumem, že pokud Jiří Drahoš není automatickou zárukou toho, že další vývoj politické situace v ČR bude diametrálně odlišný od toho, co se děje nyní, zejména s ohledem na situaci okolo sestavování vlády. Jestliže by například Jiří Drahoš jako prezident odmítl dát Babišovi finální pokus na sestavení vlády, směřujeme zcela jistě k předčasným volbám, v nichž ale podle všeho může uspět pouze Babiš, jelikož jediný má prostředky na kampaň a zároveň pravděpodobně stále velmi silnou pozici, kterou by mohl ještě podpořit faktem, že Babišovi voliči budou chtít volit i za poraženého Zemana. Rád bych také upozornil, že výsledky prvního kola prezidentské volby nejsou důležité jen z hlediska postupu do druhého kola, ale i z hlediska toho, jakou míru podpory jednotliví kandidáti získají. Jiří Drahoš není podle preferencí člověk, kterého by si většina přála v prezidentském úřadu. Je důležité vědět, jakou představu tato společnost o prezidentství má, je důležité vědět, jaké tipy lidí voliči preferují pro jejich další možné působení v politice. Poznámka na závěr: Hysterie okolo prezidentských voleb v České republice je skutečně pozoruhodná a stojí za samostatný text...

The new Czech PM Andrej Babiš "will cut state financial support for Czech NGOs"

11. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



The Czech government provides some 660 million euros to Czech NGOs, said Czech President Miloš Zeman, adding that this funding was unnecessary and wasteful. Zeman has called on the new Czech Prime Minister, oligarch Andrej Babiš, to stop this funding. In response to this, Babiš has said that he will start a process where the government funding for the NGOs will be curtailed. 

There are some 120 000 NGOs in the Czech Republic, but about a third of the NGO government funding goes to sporting organisations. Babiš has now asked the Czech Justice Secretary Pelikán to analyse the structure of the funding of the Czech NGOs by the government. "We will have a look at this funding and if we decide that it is wasteful, we will stop providing it," said Babiš. 

The leaders of the Czech Communist Party Vojtěch Filip and of the extreme right wing SPD party Tomio Okamura have also complained that the Czech state is giving "too much money" to NGOs. They want the Czech state to stop funding support for refugees.

Jakub Janda, a former sportsman and an MP from the right wing Civic Democratic Party, has protested against the fact that the Czech state provides 260 000 euros annually to support gender equality in the Czech Republic. He demands that these funds should be transferred to support sporting activities instead.

Representatives of the Czech NGOs who support vulnerable members of society have pointed out that if their funding is taken away, the same services will have to be provided by commercial firms which the state will still have to subsidise and subsidising them will be more expensive.

Over the last year, the Czech state has given most financial subsidies to support social welfare and employment policies - some 150 million euros have been used for these areas. The second most strongly supported sector is sport - sporting organisations have been given 111 million euros. Education has been given 55 million euros.

The Czech Football Association is an NGO which has received the most amount of any organisation over the past twelve months - 10 million euros.

Source in Czech HERE  

Volte Marťany

11. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V parlamentních volbách nebyla šance prorazit strop politického suterénu, v němž se Česká republika nachází. Šlo jen o to, zda skončíme v poslední špinavé kóji s plísní všude po stěnách, nebo někde s trochou světla. Řekněme, že k oknu to není zase tak daleko. V prezidentských volbách by se mohlo podařit udělat do zdi pěknou díru, rozsvítit trochu víc a nechat proudit vzduch. Pokud toho chceme docílit, je potřeba dostat do prezidentského úřadu nějakého Marťana. Silný a silnější prezident jsou cestou k pokračování prezidentské opoziční smlouvy mezi dvěma oligarchiemi. Rozdíl nepatrný a tma jako v p.....

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

29766

Bodláky Václava Duška

Spirála cukrové smrti

11. 1. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Bude-li v roce 2018 planeta šťastná, může zodpovědět možná slavná baba Vanga, ovšem bez záruky. Zástupy hladovějících dětí čekají rychlou účinnou pomoc – i od tebe, ode mne, od kohokoli, hlavně hned! Kdo opravdu brání vstupu dětí do vojsk mizerů vyzbrojených zbraněmi z našeho teritoria, kdy konečně stanou před soudy kikrlíci, kteří se podílejí na krvavých etnických čistkách. Lotrům dodávají tuny střeliva evropští i zámořští hanbáři – ani směšné cirkusové generálské uniformy pro místní neurvalé bandity nešijí ženy v pustinách černého kontinentu v pouštích, pralesech; smrt obchází planetou denně, odporně a neomylně, cíleně. Váleční zločinci na dosah, držíš je pod krkem, ťulpasy, ale nemusejí se obávat trestu, protože peníze zalepí ústa i prokurátorským veličinám štrádujících páchnoucí zeměkouli.

Tolik dobrých prezidentů

11. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Je to vlastně skvělé. Máme tu čtyři výborné kandidáty na prezidenta (abecedně Drahoš, Fischer, Hilšer, Horáček). To tu dlouho nebylo - to tu vlastně nikdy nebylo! Každý z nich, kdyby se stal prezidentem, by byl nesrovnatelně lepším prezidentem než jejich dva bezprostřední předchůdci. Je z čeho vybírat. Přitom tento kvalitní výběr se vygeneroval i v přímé volbě, která je na kandidáty velmi náročná – tím, že za nimi přímo nestojí politické strany, si musí sami shánět nemalé financování, což je jednak obtížné a jednak je to tanec mezi vejci (jak získat peníze a přitom nebýt zavázán).

29867

Pozvánka

Protest proti zabíjení a věznění palestinských dětí

11. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vás zve na demonstraci proti “zabíjení, mrzačení a věznění palestinských dětí, která se uskuteční ve čtvrtek 11. ledna 2018 od 17:00 hodin na Staroměstském náměstí (poblíž sochy Jana Husa) v Praze. Na akci promluví Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí ČR a předseda Valného shromáždění OSN; Markéta Hrbková, básnířka, překladatelka, publicistka a knihovnice, dcera jednoho z dětí Nicholase Winstona; Vít Strobach, historik a publicista; Tomáš Tožička, publicista a evropský odborník na regionální rozvoj. Za Iniciativu za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička a Jana Ridvanová.

Přinese rok 2018 klid na korejském poloostrově, anebo se vyplní apokalyptické předpovědi o katastrofální válce?

11. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Infantilní výhrůžky dvou nevypočitatelných lídrů Donalda Trumpa a Kim Čong-una, kteří mají po ruce jaderný kufřík, neutichly ani v novém roce. Mezitím mezi oběma znepřátelenými Koreami dochází k překvapujícímu diplomatickému tání. Setkání zástupců obou zemí se symbolicky uskutečnilo v militarizovaném pásmu podél 38. rovnoběžky a výsledkem jednání je dohoda o účasti severokorejských sportovců na nadcházející zimní olympiádě v Jižní Koreji. Otázkou ale zůstává, zda nebude mít křehká úmluva jepičí život a jak se ke sbližování uměle rozděleného Korejského poloostrova postaví americký prezident, jenž má v oblibě řešit konflikty vojenskou silou.           

Polsko dál zpřísní už nejpřísnější evropský zákon zakazující potraty

11. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Poslanci polského parlamentu ve středu hlasováním schválili konzervativní návrh zpřísnit dosavadní zákon zakazující potraty, který už je jedním z nejpřísnějších v Evropě. Poslanci pro tento návrh hlasovali poměrem hlasů 277 proti 134. O několik minut předtím parlament odmítl konkurenční návrh na liberalizaci zákona o potratech, a to jen minimální většinou osmi hlasů (202 vůči 194), asi třetina poslanců strany Právo a spravedlnost hlasovala pro tento liberální návrh. Návrh neprošel, protože 39 opozičních poslanců, 29 z Občanské platfory a 10 z Nowoczesny, se hlasování neúčastnilo.

Pro ty Poláky, a zejména pro polské ženy, které doufaly, že jejich práva budou hájit liberální strany proti straně Právo a spravedlnost, to bylo neuvěřitelné zklamání.


Rakousko: Rasistický spor o první letošní dítě

10. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Katolická charita v Rakousku protestuje proti odstranění facebookové stránky prvního vídeňského dítěte narozeného v novém roce. Ta obdržela 20 000 zpráv na podporu, poté co ji zaplavily rasistické komentáře.

Protest: Budeme hlasovat pro Zemana, i když nás to poškodí

10. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Zajímavě reagoval na Facebooku na tento článek Karel Hausmajer. Jeho zkušenost by potvrzovala, že volební podpora pro Miloše Zemana je založena na témže mechanismu jako volební podpora pro Donalda Trumpa v USA (Trump nikdy neobnoví uhelné doly, přestože pro něho houfně hlasovali nezaměstnaní havíři), či volební podpora pro brexit v Británii (na poukaz jednoho reportéra, že brexit povede k snížení britského HDP a k zchudnutí země, reagovala jedna stoupenkyně brexitu "To je váš HDP, ne můj".) - Jinými slovy, protest proti údajným "elitám" je důležitější než racionalita, nevadí, že hlasování pro Zemana/Trumpa/brexit mě poškodí, vás, nenáviděné "elity" to poškodí víc. Si myslí ti lidé, ve skutečnosti to bude obráceně.

Léta argumentuju, že se s lidmi mělo a má mluvit. Že problém vznikl proto, že pražské "elity" jim neustále kázaly a káží o tom, co je správné, jenže ony se měly ptát, co je zdrojem vaší frustrace a vašeho hněvu a řešit to.

Před lety jsme dělali v Britských listech rozsáhlý průzkum veřejného mínění ohledně toho, co si lidé myslí o dnešním režimu ve srovnání s komunismem. Trvalo hodinu vyplnit dotazník. Do několika málo dní ho vyplnily tisíce lidí. Uvědomil jsem si tehdy, že lidi CHTĚJÍ o svých problémech hovořit, strašně moc. Jenže se je nikdo na to neptá. (Jan Čulík)




Karel Hausmajer: Věřím, že u většiny "příznivců M.Z." o zpitomělost ani vrozenou blbost ve skutečnosti nejde. Má osobní zkušenost - dvě kolegyně v práci (podřízené) obvykle, když dojde na Zemana projevují hlasitě svůj obdiv, nebrání se však diskusím pří kterých pak v drtivé většině případů připouští, že je Zeman společensky rozdělující element, mírně řečeno hulvát, obklopený skupinou vyčůránků s podivnou minulostí, že je mstivý ne příliš v kondici a tak trochu "Prášil", nikdy neuzná vlastní chybu a břitký humor jen zakrývá jeho jízlivost.... to vše pod tíhou objektivní argumentace připustí.

Mezitím v Absurdistánu 52:

Výbuchy, dokonalá státní televize, Koruna králů a pozor, nemějte na svém pozemku vodní tok!

10. 1. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Aktualizace: Antoni Macierewicz, ministr obrany,  Jan Szyszko, ministr životního prostředí a Witold Waszczykowski, ministr zahraničí se všichni stali obětí rekonstrukce vlády. Jak napsala 
Krystyna Pawłowicz na Facebooku
, stali se "obětí spiknutí tajných služeb a levičáctví":

Aha, takže premiér Morawiecki se spikl se zdiskreditovanými tajnými službami a Jarosław Kaczyński je levičák? Nebo je tomu obráceně?

* * *

Vánoce v Polsku byly klidné. V politice se skoro nic nedělo. Přestože se ukázalo, že legenda, že na Štědrý den hovoří divá i domácí zvířata  lidským hlasem, je jen pohádka, zaměstnanci Státních lesů z Bělověžského pralesa zasáhli: Vytvořili tento vysoce profesionální klip, v němž za doprovodu vycpaných zvířat přejí pracovnící okresu Státních lesů Hajnówka všem Veselé Vánoce:



Jediným důvodem, proč by někdo musel vystupovat v takové produkci, by mohl být jen trest za to, co dělají v Bělověžském pralese. Upřímně si nedovedu přestavit nic jiného.

Držet palce Trumpovi je jako hrát ruskou ruletu

10. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V případě, že se nepodaří Donalda Trumpa včas zneškodnit, případně i tehdy, pokud by nástupce pokračoval v jeho nacionalistické a izolacionistické ekonomické politice, čekají v důsledku také Českou republiku mimořádně těžké časy - bez ohledu na to, jak se připraví nebo nepřipraví na robotizaci, nezávisle na tom, jaký vzdělávací systém v ní bude fungovat.

Kreml obvinil Pentagon, že podporuje útoky na jeho základnu v Sýrii

10. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Podle ruského ministerstva obrany "podivnou shodou okolností" údajně došlo k tomu, že v době, kdy v pondělí na leteckou základnu Hmejmím a přístav Tartús v Sýrii útočilo 13 povstaleckých bezpilotních prostředků, v oblasti mezi základnou a přístavem se právě pohyboval americký hlídkový letoun P-8 Poseidon ZDE ZDE. Moskva tak nepřímo obviňuje Washington, že pomáhá s útoky na její vojáky.

Trumpova vláda uvolní omezení na používání jaderných zbraní

10. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



Trumpova vláda plánuje zrušit omezení na používání jaderných zbraní a vytvořit novou, slabší jadernou hlavici pro americké rakety typu Trident, které jsou rozmístěny na ponorkách. Cílem je odstrašit Rusko, aby nepoužilo taktické válečné hlavice v konfliktu ve východní Evropě.

Nová americká strategie používání jaderných zbraní je podstatně urputnější než postoj Obamovy vlády, která se snažila snižovat roli jaderných zbraní v americké obranné politice.

Aktivisté usilující o zastavení závodů ve zbrojení vyjádřili silné znepokojení nad novým návrhem začít vyrábět menší, "použitelnější" jaderné zbraně. Varují, že se tím jaderná válka stává pravděpodobnější, zejména vzhledem k tomu, jak nestabilní je prezident Donald Trump, který je ochoten vyhrožovat americkým vojenským arzenálem v podstatě komukoliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přečetli jsme:

Dějiny se neopakují, ale mohou se rýmovat

10. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Čím ke mně promlouvá minulost? Tématem hurávlastenectví a vyháněním cizáků, tématem spravedlnosti, tématem opilce na Hradě. Také tím, že příslušník pohotovostního pluku, který dodnes hovoří stejně jako před třiceti roky, aniž musel jít bojovat ke Grünwaldu, má dohlížet na výkon práva. Přijde mi zajímavé srovnání rychlostí, s jakými u nás postupuje ta dáma se zavázanýma očima a vážkami, jako by vážila pepř, jak řekl Čapkův četník o Spravedlnosti. Nepředpokládám, že by defraudanti měli být dneska popravováni, ale cosi, co je možné označit jako dvourychlostní přístup můžeme pozorovat. Stačí porovnat čas, který byl potřeba aby byl odsouzen a potrestán tykadlový řidič Smetana za zneuctění a poškození uměleckého portrétu předního člena ODS, s časem, kterého je zapotřebí, aby bylo dovoleno, zda vůbec může začít stíhání lidí podílejících se na padesátimilionovém podvodu.

Celý článek: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
58939