Guardian: Sžíravá analýza EU zvyšuje tlak na českého premiéra

12. 1. 2018

čas čtení 1 minuta


Deník Guardian podrobně informuje o analýze úřadu OLAF Evropské unie, podle níž Andrej Babiš porušil četné zákony ve snaze získat evropské dotace pro hotel a konferenční středisko Čapí hnízdo, které vlastní. 

Zpráva konstatuje, že v prosinci 2007 došlo k falešnému přesunu vlastnictví centra Čapí hnízdo z Babišova koncernu Agrofert do firmy s anonymními akcionáři. Cílem mělo být zažádat o grant pro malé podniky, na jaký neměl Agrofert právo.



Krátce po tomto falešném převodu vlastnictví zažádalo nové vedení anonymní firmy Evropský regionální fond o dotaci, určenou pro malé a středně velké podniky.

Žádost o grant byla úspěšná, avšak OLAF uvádí, že zástupci firmy poskytli falešné informace a důležité informace skryli ve snaze utajit totožnost jejích vlastníků, což porušuje předpisy EU o finanční transparentnosti. 

Z vyšetřování OLAFU, které bylo zahájeno na základě anonymního udání v listopadu 2015, vyšlo najevo, že akcionáři nové firmy Čapího hnízda byli Babišův dospěly syn a dcera, jeho tehdejší partnerka a nynější manželka Monika a její bratr. Podle zprávy OLAFU koupil Babiš akcie tohoto podniku pro své děti a pro svou partnerku jako dar.

Tyto rodinné vazby znamenají, že Čapí hnízdo a Agrofert byly navzájem provázány, uvádí se ve zprávě. Byly skryty informace, že Čapí hnízdo "netrpí handicapy typickými pro malé a střední podniky," konstatuje zpráva. 

Obě firmy posléze podepsaly dohodu o spolupráci, v jejímž rámci se Agrofert zavázal používat Čapí hnízdo. Jeho hlavními zákazníky v letech 2009-10 byly firmy vlastněné Agrofertem. Posléze Agrofert Čapí hnízdo plně převzal.

Babiš veškerá obvinění popírá a označuje je za politicky motivovaná, poznamenává Guardian. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10529

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2018