Proč se Češi nechali ošidit podruhé

12. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Z pohledu této úvahy je jedno, jestli Zeman dostane 40% nebo 48%, jestli v druhém kole vyhraje nebo ne. Pořád totiž dostane strašně, nepřiměřeně a vlastně nepochopitelně moc.

Vítězství Miloše Zemana v první volbě před pěti lety bylo - snad mi to prominete - zasloužené. Zeman něco slíbil, něco reprezentoval, a pro většinu voličů to bylo lepší, přijatelnější než to co reprezentoval jeho oponent. Zeman sliboval, že se bude zastávat chudých, seniorů, lidí v regionech, prostě "těch dolních" a bylo mu uvěřeno. Sliboval, že bude spojovat, že bude moudrý, uvážlivý vladař. Lidé uvěřili, že pro ně něco udělá:

"Pane prezidente, vy přece všechno víte, vy to vyřešíte, vy nás zachráníte, vy si poradíte".


Jsme ale o pět let dál. Víme, jak vypadá moudrost, uvážlivost a spojování v podání Miloše Zemana - i jeho "dolní" voliči to vědí. Seznam zásadních hříchů, lží, nestoudností, ostud je zbytečné vypisovat, všichni to vědí.

V rozhovorech se Zemanovými voliči uvádějí jako hlavní důvod své přízně jednoduché: "je náš", rozumí nám, máme jeho zastání, pracuje pro nás. Podívejme se, co Zeman pro své dolní voliče udělal:
- zasloužil se sebeméně o navyšování minimální mzdy? Ani ň, ani verbálně to nepodporuje. 
- zasloužil se sebeméně o změkčení exekučních zákonů, které ničí životy těch nejdolnějších z dolních? Dal v tomto směru někdy nějaký podnět? Nikdy.
- udělal cokoli pro zlepšení života v odlehlých regionech, inicioval někdy například rozpočtové změny pro finanční a jinou podporu okrajových regionů, jako je Ostravsko či severozápadní Čechy (tam kde má nejvíc voličů!)? Nikdy nic.
- vyslovil se někdy pro podporu sociálního bydlení? Pro podporu matek samoživitelek? Jakýchkoli jiných lidí v problémech? Špatným pracovním podmínkám a obcházením pravidel zaměstnavateli (viz "Hrdinové kapitalistické práce")? Jakýchkoli jiných dolních lidí, těch kteří chodí denně do práce a berou za to nepřiměřeně málo? 
Nic, nula, ani ťuk.

Miloš Zeman jako prezident totálně selhal. Nedokázal vůbec nic z toho co sliboval, ve všem selhal. Je to podvodník.

A 45% podpory. Proč? 
Argument "voliči jsou hloupí" neberu. Lidé nejsou hloupí. Lidé naletí - většina lidí naletí, nenaletět jednou je těžké, podvodníci jsou mazaní. Ale - aspoň se to říká - podruhé stejnému podvodníkovi se stejným trikem nenaletí. Tak blbí nejsou.

Zemanovi naletí. Proč? Nerozumím tomu - diskutujme!

0
Vytisknout
17685

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2018