Zeman je pozoruhodně slabý

Češi volí zejména společenské klima a má to obrovský význam

12. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Příští prezident sice může pootočit vývojem při sestavování vlády, může ovlivnit, zda bude mít Babiš jednodušší nebo složitější roli. Ale představa o tom, že Antizeman oblékne oranžový pláštík superhrdiny popeláře a po nocích nás bude zbavovat politického odpadu, je naivní a zavádějící. Češi by si měli zvolit prezidentem člověka, který bude zejména dobrý agenda setter, tedy bude umět definovat rozumnou strategii pro budoucnost. Jak tuto zbraň používat, ukázal Zeman. Pokud se to Čechům nelíbí, nechť jdou k volbám a volí člověka, který to  jde dělat jinak. Tam je těžiště, tam je nutno těžit rácio a podle toho se rozhodovat.


Osobně se domnívám, že současný agenda setter Zeman je tragickým hrobníkem společenské sounáležitosti, manipulátorem ohlupujícím velkou část společnosti falešnými představami, dezinterpretujícím svět ve snaze zalíbit se přímočarému primitivismu, jak píše Kryštof Kozák, když poukazuje na paralelu s Trumpem, adorujícím retrotopické iluze o zlatém věku, kdy býval “svět jako květ”. Je v prvé řadě nebezpečným lhářem, jenž lidem slibuje ochranu a zajištění této iluze, teprve daleko za tím jdou všechna podezření o koalicích s politickou šmírou nebo o službě ruským a čínským zájmům.



Jestli chtějí Češi mít hlavu státu, která nebude společnost zcela záměrně a se škodolibou zvráceností rozkládat zevnitř, musejí zvolit jiného prezidenta. Mají k tomu obrovskou příležitost. Tradičně je český prezident zbožštěn a do druhého období vstupuje s vysokou podporou. Zeman je z tohoto titulu pozoruhodně slabý, můžeme-li věřit dlouhodobým odhadům. Může za to dílem výše popsaná podlost, kterou vtiskl do prezidentského úřadu, ale zejména podlomené zdraví.  Nebýt toho, že Zeman neslavně odchází, neřešili by Češi druhé kolo voleb.


Řeší ho nicméně, a to hystericky.  Mezi voliči Antizemana se vedou nepodstatné spory, aniž by si uvědomovali, že mají primární společnou motivaci. Problém vzniká v tom, že žádný z těch, kteří se ucházejí o hlasy proti Zemanovi, není buď dostatečně viditelný nebo dostatečně přesvědčivý, aby zosobnil dostatečně všeobecnou představu prezidentství. Na základě dostupných odhadů, které ukazují, že nejvíce přijatelný je Jiří Drahoš, tak vzniká dojem, že by se voliči Antizemana měli sjednotit okolo něj. Tyto výzvy pomíjejí fakt, že tytéž odhady upozorňují na naplnění tohoto scénáře ve druhém kole, jak jsem se snažil argumentovat v předchozím textu. Toto uvažování, které respektuje pouze část odhadů, nikoliv jejich celek, je pravděpodobně způsobeno jednak strachem z vítězství Zemana, ale také s představou spásy, kterou Antizeman zajistí.


Pokud skutečně můžeme věřit odhadům, ke změně společenského klimatu v této zemi povede vysoká volební účast. Ta rozhodne o tom, zda převažuje v české společnosti vkus Zemana, nebo Antizemana. Pokud tedy někdo chce změnu, měl by v prvním kole vyzývat k vysoké volební účasti. Šance je skutečně velká.


0
Vytisknout
10901

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2018