Mezitím v Absurdistánu 52:

Výbuchy, dokonalá státní televize, Koruna králů a pozor, nemějte na svém pozemku vodní tok!

10. 1. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Aktualizace: Antoni Macierewicz, ministr obrany,  Jan Szyszko, ministr životního prostředí a Witold Waszczykowski, ministr zahraničí se všichni stali obětí rekonstrukce vlády. Jak napsala 
Krystyna Pawłowicz na Facebooku
, stali se "obětí spiknutí tajných služeb a levičáctví":

Aha, takže premiér Morawiecki se spikl se zdiskreditovanými tajnými službami a Jarosław Kaczyński je levičák? Nebo je tomu obráceně?

* * *

Vánoce v Polsku byly klidné. V politice se skoro nic nedělo. Přestože se ukázalo, že legenda, že na Štědrý den hovoří divá i domácí zvířata  lidským hlasem, je jen pohádka, zaměstnanci Státních lesů z Bělověžského pralesa zasáhli: Vytvořili tento vysoce profesionální klip, v němž za doprovodu vycpaných zvířat přejí pracovnící okresu Státních lesů Hajnówka všem Veselé Vánoce:



Jediným důvodem, proč by někdo musel vystupovat v takové produkci, by mohl být jen trest za to, co dělají v Bělověžském pralese. Upřímně si nedovedu přestavit nic jiného.



Zatímco odešli politici do svých domovů, jako skoro všichni ostatní Poláci, Vánoce nicméně nebyly bez absurdit. Země se smála komickému rozhovoru s Jackem Kurskim, šéfem státní televize TVP, který v něm říkal vtipy jako "Nikdy jsem nelhal" okamžitě po tvrzení, že "není pravda, že sledovanost televize TVP dramaticky klesá", kdy tvrdil, že "je přesvědčen, že TVP je velmi spolehlivá televize", že její pořady jsou "vyvážené, čestné a slušné" a že strana Právo a spravedlnost má tolik podpory od občanů, protože jeho televize říká o Polsku pravdu.

Mezitím je televize TVP natolik vyvážená, že její reportéři ani nedovolují svým hostům mluvit, říkají všechno sami, jak lze vidět v rozhovoru, v němž reportér minutu mluví a pak říká "a nyní se vracíme do studia" dřív, než měl jeho host tu nejmenší šanci reagovat:


Interview s Kurským byl téměř natolik smutný a zároveň komický jako jiná zpráva, která se objevila přibližně v tutéž dobu: o jakémsi samorostovi, který odstranil ze svého automobilu bombu na butan, aby ušetřil při placení za technické osvědčení (v Polsku musejí majitelé automobilů konvertovaných na butan platit za technické osvědčení víc). Řidič pak naložil několik svých přátel a jel na benzínovou stanici. Zapomněli, že auto už nemá bombu na butan, a tak butan skončil v kufru toho auta. Když si uvědomili, že udělali chybu, natankovali do auta normálních dvacet litrů benzínu a odjeli. Brzo poté se jeden cestující rozhodl, že bude dobrý nápad zapálit si cigaretu. Ostatní je historie    (anebo prostě velké rachejtle). Naštěstí všichni v tom autě přežili, i když utrpěli popáleniny.

Den 26. prosince byl také explozivní. Devatenáctiletý řidič poté, co svůj automobil na naftu naplnil benzínem, se rozhodl, že bude dobrý nápad k odstranění této chyby použít vysavač, který je k dispozici u benzínové pumpy. Pokusil se jím vysát ze svého auta ten benzín. Naštěstí tentokrát se stal obětí spektakulární exploze jen ten ubohý vysavač. 

Ale Vánoce rychle pominuly a vracíme se k normálu, kde většina absurdit nepochází z oblasti automobilismu. Zatímco se dál spekuluje o důvodech, proč Kaczyński nahradil v premiérské funkci Beatu Szydło Mateuszem Morawieckim (někteří lidé si myslí, že si připravuje půdu na odchod z politiky, což by dávalo smysl - poté, co se obklopil lidmi bez kvality či intelektu, musel vykročit z kruhu svých věrných stoupenců, aby našel někoho, kdo má aspoň nějaký mozek, a Morawiecki je outsider, který takovému popisu odpovídá, i když zároveň sdílí pravicové postoje), ukázalo se, že změna osoby v premiérském postu neznamená, že Kaczyński nemůže i nadále odvádět pozornost veřejnosti nepodloženými zprávami o možných dalších změnách ve vládě: Poté, co učinil Morawieckého premiérem ve vládě Beaty Szydłové, první věcí na pořadu dne v roce 2018 byla další "rekonstrukce vlády". Až do doby, kdy jsem v úterý psal tento příspěvek, bylo známo jen to, že jediná osoba v této vládě, která se považovala za odborníka ve svém oboru a za správnou osobu ve své funkci - ministryně pro IT, Anna Streżyńska, byla propuštěna poté, co bylo její ministerstvo zlikvidováno.   No, samozřejmě, jestliže se Polsko vrací do středověku, komputerizace, IT a digitalizace už zapotřebí přece nebude.

Když už mluvíme o středověku, stranou Právo a spravedlnost ovládaná televize TVP jásala ohledně premiéry nového televizního dramatu "Koruna králů":



Tento seriál, který se inzeruje jako polská verze Hry o trůny, byl široce zesměšňován za dřevěné vystupování herců, za historické nedůslednosti, za potrét Litevců jako zločinných divochů, a za strašlivé kostýmy a levnou scénografii. Podle názorů veřejnosti to s Hrou o trůny vůbec srovnatelné není: nevyrovná se to ani populárním tureckým seriálovým limonádám. Tábor stoupenců strany Právo a spravedlnost tuto superprodukci razantně hájil. Wiadomości, hlavní zpravodajský pořad televize TVP, informoval, že seriál byl přijat diváky "nadšeně".  No, pokud věříte výrokům na internetu, tak to asi bude pravda. Nebo jsem měl asi napsat "jednomu výroku na internetu", neboť se ukázalo, že je  armáda trollů najatých stranou Právo a spravedlnost k obraně tohoto seriálu příliš líná na to, aby se chovala trochu tvůrčím způsobem, a trollové a boti jen pořád kopírují tentýž výrok:



Podle pořadu  “Wiadomości” kritizují ten seriál jen anonymní nenávistníci a zdiskreditované elity, které neprotestovaly, když za předchozí vlády TVP vysílala historické pořady, které pomlouvaly Polsko a prezentovaly protipolské názory. Nemyslím si, že je férové charakterizovat významné polské historické drama, které TVP natočila před asi dvěma lety, "Čas cti", jako protipolské dílo, ale alespoň si ho lidé cenili za jeho kvalitu a zakoupily ho některé zahraniční televizní stanice, včetně skotské komerční televize STV. 

Mezitím hájili seriál "Koruna králů" i naši staří dobří známí, poslankyně za stranu Právo a spravedlnsot Krystyna Pawłowicz (která jako obvykle prskala nějaké nesmysly  o levicových zrádcích) a populární hypermozek Samuel Pereira, šéfeditor webového portálu TVP.info, který poté, co si přečetl tweet, v němž se pravilo: "Já vím, vy z TVP, že Stuhr, Wajda či Hollandová jsou pro vás nuly a vy dokážete něco lepšího a víc vlastenečtějšího. Ale upřímně řečeno, tohle drama opravdu nedopadlo", reagoval:  "Ale Stuhr, Wajda a Hollandová už taky nejsou tím, co byli". No, ohledně Wajdy má jistě pravdu, je už skoro dva roky mrtvý...

Zajímalo by mě, jestli Samuel Pereira také během Vánoc dostal nějaké děkovné dopisy? Jsem si jist, že jeho kolega, Klaudiusz Pobudzin, odpovědný za všechny zpravodajské pořady v TVP nějaké děkovné dopisy dostal, poté, co ministr infrastruktury nařídil státním podnikům, aby mu děkovné dopisy posílali  a děkovali mu vřele za jeho poctivou a spolehlivou každodenní práci.
 
Kromě toho pokračuje všechno v Polsku jako každý den. Peníze se pumpují do katolické církve všemi možnými způsoby. Například tato reportáž vyprávi o ženě, která si vypracovala inovativní způsob jak zachraňovat svatyně a kříže u silnice. Skenuje je trojrozměrně a pak vytváří prostředí virtuální reality, kde je možno ty svatyně a kříže vidět. Zažádala o nějaký evropský grant z inovačních fondů. Zpočátku byl její projekt hodnocen velkmi vysoko, ale pak všechny ty body, které získala, byly vyškrtnuty a nahrazeny nulami. Pokusila se odvolat se, ale ukázalo se, že je to v podstatě nemožné. Tak co bylo inovativnější než to, co ona připravila? Uklizení dvora kolem jednoho místního kostela. Parkové aleje budou rozšířeny, aby tudy mohlo chodit procesí, a postaveny budou informační cedule pro turisty. Ano, procesí a dřevěné tabule, to je opravdu inovativní, to jsme ještě nikdy neslyšeli.

Ve Vratislavi došlo k dalšímu útoku na cizince. Čtrnáctiletou dívku tureckého původu brutálně zmlátil ve Varšavě čtyřicetiletý muž křičící "Polsko pro Poláky",  Ind se stal terčem útoku ve Vratislavi. Na zastávce tramvaje ve středu města na něho zaútočili tři muži, kteří ho považovali za Araba.  Hrozili, že ho hodí do dopravního tunelu pod zastávkou. Navzdory tomu, že k incidentu došla v sobotu večer na velmi rušném místě, oběti se zastal jen jediný muž a toho zmlátili taky...

Vláda stále popírá, že by existoval problém s rasismem. Soustřeďuje se na jiný druh zločinnosti - vydala seznam pachatelů sexuálních trestných činů. Kupodivu v té databázi není ani jeden z mnoha známých pedofilních kněží. 

S příchodem Nového roku vešel v platnost nový zákon týkající se vnitrozemských vod. Podle něho jestliže chcete prodat pozemek, na němž je nějaká vnitrozemská voda, stát má předkupní právo.   Týká se to veškerých vnitrozemských vod, což podle nového zákona znamená, že jestliže jste si na zahradě vybudovali bazének pro rybičky, anebo jestli má váš dům na zahraně plavecký bazén, pokud ho chcete prodat, musíte nejprve žádat místní úřady o povolení. Není to jediné omezení soukromého vlastnictví, které bylo v poslední době zavedeno, protože myslivci se stali podle zákona de facto nedotknutelnými. Vzhledem k tomu, že ve společnosti roste odpor proti nové privilegované kastě lovců a myslivců, nový předpis byl propašován do mimořádného zákona týkajícího se prasečí choroby. Takže od nynějška budete pokutováni, pokud "úmyslně bráníte lovu".   Co to znamená? V extremním případě jste sedlák, pracující na svém poli. Přijdou lovci a požadují, abyste vypadl, protože na vašich pozemcích budou lovit zvířata. Pokud od té chvíle, kdy jste byl informován, že probíhá lov, neuposlechnete požadavků lovců, "úmyslně bráníte lovu" a budete pokutováni. Takže v tomto extremním případě mají lovci více práv na vaše pozemky než máte vy, ale to se samozřejmě týká všech občanů.- Pokud rádi jezdíte lesem na kole, anebo pokud si chcete vyjít na houbyt, anebo jen na procházku do lesa s ruksakem, práva muže, který zabíjí zvířata pro zábavu, jsou důležitější než vaše práva.

Avšak samozřejmě toto není jediný dárek, který ministr životního prostředí Jan Szyszko dal o těchto Vánocích svým přátelům. V balíku zdravotního pojištění pro zaměstnance Národního fondu ekologické ochrany a správy vodních toků jsou velké slevy na plastickou chirurgii. Takže zaměstnanci ministra Szyszka možná nedělají zrovna nejlepší práci, pokud jde o ochranu životního prostředí, ale alespoň budou v důsledku liposukce a zvětšování prsů opravdu krásní.

0
Vytisknout
12110

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2018