Světová zdravotnická organizace: Evropa se nyní stala centrem pandemie

14. 3. 2020

čas čtení 3 minuty
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- "Evropa se nyní stala epicentrem pandemie, má více případů nákazy a úmrtí než celý ostatní svět, kromě Číny," konstatoval ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Naším doporučením pro země i nadále je: Musíte proti pandemii bojovat všemi způsoby. Nikoliv pouze testováním. Nikoliv pouze vyhledáváním kontaktů nakažených. Nikoliv jen karanténou. Nikoliv jen sociálním distancováním. Dělejte to všechno. Jsme v reakci na pandemii COVID 19 v kritickém okamžiku. Je zapotřebí, aby se na tomto masivním úsilí podíleli všichni, aby byl svět udržen v bezpečí."

 

- Třetí host na recepci v Trumpově floridské rezidenci Mar-a-Lago minulou sobotu večer byl nakažený koronavirem. Byl to brazilský velvyslanec Nestor Forster. Trumpův lékař Sean P. Conley konstatuje, že Trump nemusí do karantény, ani se nemusí podrobit testu, protože nakaženým osobám nebyl přímo vystaven a nemá žádné příznaky. ZDE 


- Italové, kteří jsou v karanténě doma, zpívají na balkónech, aby si dodali odvahy:



 


Italský tenor Maurizio Marchini zazpíval z balkónu celé Florencii:


Zpívají i na Sicílii:



- Světová zdravotnická organizace Margaret Harrisová zpochybnila v britském rozhlase v sobotu ráno přístup britské vlády ke koronaviru. Britská vláda tvrdí, že nakazí-li se koronavirem 60 procent obyvatelstva, vznikne v obyvatelstvu "imunita stáda". Dr. Harrisová řekla: "O vědě týkající se tohoto viru toho moc nevíme, není v obyvatelstvu dostatečně dlouho, abychom věděli, co imunologicky dělá. Každý virus funguje ve vašem těle jinak a vyvolává jiný imunologický profil. Můžeme teoretizovat, avšak v této chvíli opravdu čelíme situaci, kdy potřebujeme akci."


- University of Glasgow ruší od pondělí 16. března veškeré přednášky v učebnách, univerzita však nebude uzavřena.

- Z Bostonu nám píše Milan Kohout:

"Test po americku.

tak jsme se celá rodina právě vrátili z testu na koronavirus, neb jsme se objímali s kamarádkou, která má potvrzenou nákazu koronavirem, i když nemá žádné příznaky a cítí se naprosto zdráva.

Co mě šokovalo, bylo, že někteří z lidí, kteří na testování pracovali, neměli žádné ochranné pomůcky.

Američanům zřejmě pořád nedochází vážnost této pandemie. "


0
Vytisknout
8094

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020