Koronavirus: Jak jsou připraveny uprchlické tábory na Blízkém východě?

13. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Syrský zdravotnický systém je "na kolenou", uvádí Světová zdravotnická organizace. Uprchlické tábory v regionu čelí potenciální hrozbě infekce koronavirem COVID-19 stejně, jako jiné lokality. Až dosud nebyl zjištěn žádný případ onemocnění.


Zatímco řecké úřady vyjadřují obavy z propuknutí infekce virem COVID-19 na ostrovech, kde žije mnoho tisíc uchazečů o azyl, turecký velvyslanec v USA sdělil novinářům, že snaha předejít rozšíření koronaviru do táborů pro vysídlené v Sýrii by byla "nemožným úkolem".

Analytici varují, že politická rétorika obklopující uprchlíky a globální pandemii může představovat riziko stigmatizace lidí, kteří prchají před válkou. "Nebezpečí, že lidé toto téma instrumentalizují, je tady," tvrdí Rene Wildangel z thinktanku Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR).

Ale jak se téma uprchlíků opět mění v politický fotbal, křehké životní podmínky zhruba 12 milionů lidí, kteří uprchli před syrským konfliktem do Turecka a na Blízký východ vyvolávají obavy o to, jak dobře jsou uprchlické tábory na pandemii připraveny.

Neexistují známé případy onemocnění v syrských táborech, uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO), ale "křehký zdravotnický systém" nemusí mít kapacitu nutnou k detekci a reakci na epidemii, uvedl mluvčí organizace Hedinn Halldorsson.

Po celé Sýrii se nachází až 6,2 milionu vysídlených. S nedávnými nálety na severní provincii Idlíb byly 3 miliony osob namačkány do oblasti, kde jich do té doby žilo 500 000.

"Pokud by nyní došlo k nákaze, situace by byla velmi špatná," upozorňuje Orwa Khalifeh z organizace Syrian American Medical Society, která operuje v Idlíbu a připravuje plán boje s virem.

I když Halldorsson uvádí, že dochází k výcviku personálu a laboratoře v Idlíbu a Ankaře plní sklady diagnostickými sadami, Khalifeh tvrdí, že nedostatek jednotek intenzívní péče v regionu představuje velký problém a idlíbské úřady nedisponují nemocnicemi, které by mohly pacienty izolovat.

Další nevládní organizace v regionu se snaží informovat o vhodných hygienických praktikách jako mytí rukou, ale "v některých táborech není voda, takže to je problém," upozorňuje Khalifeh.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6412

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020