Trump vyhlásil celoamerickou krizi

14. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Osoby nakažené koronavirem jsou zřejmě nejinfekčnější v období, kdy ještě nemají žádné příznaky. ZDE
- Trump vyhlásil celoamerickou krizi. Uvedl, že zpřístupní 50 miliard dolarů a nařídil všem 50 americkým státům, aby otevřely centra pro boj proti koronaviru a aktivovaly nouzové plány.
- Itálie zaznamenala 2547 případů nakažení a za posledních 24 hodin 250 nových úmrtí. Je to nejvyšší počet úmrtí na světě za den, za poslední čtyři dny (včetně doby, kdy byla epidemie v Číně na vrcholu).
- Francouzský ministr zdravotnictví oznámil nárůst 800 případů koronaviru za posledních 24 hodin: "Máme nyní 3661 případů a 79 úmrtí. 154 lidí je v intenzivní péči. Jsme teprve na začátku epidemie, která se šíří podle očekávání."
- Bývalý generální tajemník NATO Javier Solana (77) je v nemocnici poté, co byl nakažen koronavirem.
- Holandská letecká společnost KLM byla nucena propustit 2000 zaměstnanců. Krachují také aerolinie British Airways a Lufthansa žádá německou vládu o nouzovou dotaci.
- Norsko také nyní zakázalo vstup do země cizincům. Norové, kteří přiletí na letiště v Oslu, budou okamžitě posláni do karantény.
- Irsko upozorňuje své občany, aby se rozhodovali velmi opatrně, zda mají cestovat do jiných zemí EU.
- Donald Trump se ve svém sídle Mar-a-Lago o minulém víkendu setkal už s druhou osobou nakaženou koronavirem. První osobou nakaženou koronavirem, s kterou se Trump setkal, byl jeden brazilský politik.
- Americký parlament a ministr financí Steven Mnuchin schválili balík mnoha miliard dolarů, který má omezit ekonomický dopad pandemie. Zákon poskytne možnost testování nákazy koronavirem zdarma a čtrnáct dní placené dovolené pro nakažené osoby. Program také rozšíří záchrannou síť pro lidi postižené propadem ekonomiky. Balík musí schválit Republikány ovládaný Senát.
- Zaměstnanci Mezinárodního měnového fondu mají v jeho ústředí ve Washingtonu doporučeno, aby pracovali z domova.
- Britská vláda se konečně rozhodla zakázat masová shromáždění - ale až od příštího víkendu. Mnoho firem už takové akce zrušilo.
- Přísné akce proti koronaviru zavedly Kypr, Bosna a Uzbekistán.
- Kanada uzavírá parlament. Manželka premiéra Justina Trudeaua je nakažena, premiér sám nemá žádné příznaky nemoci.
- Maďarsko uzavírá školy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9502

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020