Španělsko: Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že epidemie koronaviru bude trvat 2-5 měsíců

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Za ideálních podmínek, pokud v pořádku proběhnou všechna opatření na kontrolu šíření koronaviru, by podle španělského ministerstva zdravotnictví epidemie mohla skončit za dva měsíce. Ale tento výsledek je tak idylický, že ho experti považují za vysoce nepravděpodobný. "V nejhorším případě to může trvat čtyři až pět měsíců," uvedl Fernando Simón, ředitel Koordinačního centra pro zdravotní pohotovost a mimořádné situace při ministerstvu, informuje Pablo Linde.


Zástupce vlády dále prohlásil, že epidemie někdy mezi jarem a létem dojde k posledním případům nákazy virem. Od tohoto okamžiku budou muset uplynout dvě inkubační doby onemocnění, aby byla epidemie považována za skončenou. To představuje zhruba měsíc času. "V poslední fázi o tom veřejnost ani nebude vědět, ale epidemiologické týmy budou pracovat dál," uvedl Simón.

Španělská veřejnost podle Simóna nebude dlouhodobě vystavena preventivním opatřením, která zahrnují uzavření škol a omezení veřejných akcí v regionech jako Madrid a La Rioja, město Vitoria a municipalita Labastida (obojí v Baskicku).

Ve Španělsku je dosud epidemie na vzestupu, přičemž polovina všech případů se vyskytla v Madridu. Všech 17 regionů zaznamenalo případy onemocnění, avšak 78 % jich je soustředěno do čtyř regionů: Madridu, La Rioji, Baskicka a Andalúsie. Celkem zatím zemřelo 49 osob, 136 infikovaných bylo vyléčeno a propuštěno.

Situace bude přezkoumávána každých 14 dní a stávající opatření budou upravována podle zkušeností. Dodatečná opatření nejsou vyloučena, ale úřady nejprve chtějí zhodnotit, jak fungují kroky, které již byly podniknuty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6715

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020