"Máme vakcínu", tvrdí firma financovaná Pentagonem

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Kanadská firma tvrdí, že může vyrobit deset milionů dávek měsíčně - pokud její inovativní metoda získá úřední schválení, informuje Patrick Tucker.


Kanadská společnost tvrdí, že vyrobila vakcínu proti koronaviru COVID-19 pouhých 20 dní poté, co obdržela genetickou sekvenci viru. Využila přitom unikátní technologii, kterou, jak doufá, brzy schválí úřady k použití.

Ředitel firmy Medicago Bruce Clark řekl, že jeho společnost může vyrobit až 10 milionů dávek měsíčně. Pokud se úřední proces nezdrží, vakcína by mohla být na trhu v listopadu. (Tedy několik měsíců poté, co experti očekávají spontánní odeznění epidemie - pozn. KD.)

Také izraelská výzkumná laboratoř tvrdí, že vytvořila vakcínu. Ale Clark řekl, že jeho technika, která se již osvědčila při výrobě vakcíny proti chřipce, je spolehlivější a snadněji použitelná ve velkém měřítku.

Clarkova firma namísto obvyklých vajec používá k výrobě vakcíny rostlin.

Klasicky výrobci vstřikují virus do vajec, kde se množí. Ale použití vajec je nákladné, trvá dlouho a má daleko k dokonalosti. Mutace může způsobit, že vakcína nedokáže působit proti původnímu viru.

Medicago tedy nepracuje s živým virem. Místo toho vpravuje genetickou sekvenci do agrobakteria, půdní bakterie, která je přijímána rostlinami - v tomto případě blízkou příbuznou tabáku. Rostlina pak začne vyrábět protein, který lze použít jako vakcínu. Pokud virus začne mutovat, jak se u koronaviru COVID-19 očekává, může firma jen upravit produkci s použitím nových rostlin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11374

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020