Je množství lidí nakažených koronavirem daleko větší, než jsou oficiální údaje?

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, neděle 15. března 2020: Po upozornění na tento článek, které jsme vydali v Britských listech před několika dny, vyšel nyní jeho český překlad: https://medium.com/@krivka.adam/koronavirus-pro%C4%8D-mus%C3%ADme-jednat-hned-6136d561d955


Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Na základě matematických modelů a zkušeností z Číny takto varovně argumentuje v analytickém článku Thomas Pueyo. Poukazuje na to, že státy netestují dostatečné množství lidí, takže není známo, do jaké míry se nákaza koronavirem rozšířila společnostmi.

Na základě zkušeností z Číny lze podle něho extrapolovat počet nakažených lidí z počtu úmrtí. Usuzuje, že úmrtnost na koronavirus je kolem 1 procenta. Tam, kde ze statistických údajů vyplývá, že je procento úmrtnosti daleko vyšší, to znamená, že v dané zemi se rozšířilo nezmapované množství nakažených osob.

Tak například ve Francii je dnes podle něho zřejmě nakaženo koronavirem něco mezi 24 000 - 140 000 lidmi. Nikoliv jen tisíc, jak vyplývá z oficiálních údajů.

Nákaza je všude o jeden až dva řády vyšší, než co vyplývá z oficiálních čísel.

Jediným způsobem, jak potlačit už existující pandemii, je osobní izolace. Vyhýbat se styku s lidmi, dokud pandemie nezeslábne.

Dělají to velmi efektivně některé východoasijské země, které měly zkušenost s předchozí epidemií SARS.

Zdroj v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
11995

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020