Na koronavirus už zemřelo více než 7000 lidí

17. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Náměstek hlavního britského vládního zdravotníka profesor Jonathan Van-Tam nevyloučil, že sebeizolační opatření, která nyní zavádí britská vláda, budou muset trvat až rok. Předpověděl ale, že zjřemě budou trvat nejméně několik měsíců.
- Většina kin v Británii přestává promítat.
- Britská letiště do několika týdnů zkolabují bez vládní finanční podpory, varují jejich ředitelé. Británie bude muset od nynějška mít válečný státní rozpočet, konstatovalo britské ministerstvo financí. Za druhé světové války došlo k poklesu HDP v Británii o 20 procent a vláda nyní obdobně bude muset použít na záchranu ekonomiky rozsáhlé finanční půjčky.
- Úmrtnost na koronavirus zvyšuje trvale špatná kvalita vzduchu ve městech, varují experti. Znamená to, že počet mrtvých ve městech bude vyšší než na venkově. Předběžné výpočty amerického experta dokazují, že kdyby v Číně nebyl drasticky znečištěný vzduch, zemřelo by tam na koronavirus daleko méně lidí.
- Britský sektor restauračních služeb, hotelů a hostinců bude zničen, pokud mu vláda naléhavě neposkytně rozsáhlou finanční pomoc, varovali předáci tohoto sektoru.
- Čína reagovala zuřivě na Trumpův tweet, že jde o "čínský virus". Mluvčí čínského miínisterstva zahraničí Geng Shuang uvedl, že by se americký prezident měl starat o své vlastní problémy. "Někteří američtí politikové se snaží Čínu stigmatizovat. Čína to ostře odsuzuje. Naléháme na USA, aby přestaly s touto ohavnou praxí. Jsme velmi rozhněvaní a silně proti tomu protestujeme."
- Německý ministr zahraničí Heiko Maas oznámil, že německá vláda zahájí repatriační operaci pro tisíce německých občanů, kteří v důsledku koronaviru uvízli v zahraničí. Vláda na to poskytne 50 milionů euro. Po celém Německu si lidé nakupují na poslední chvíli zboží, které není považováno za životně důležité, poté, co německá vláda v pondělí oznámila, že od zítřka bude většina obchodů uzavřena.  Supermarkety a lékarny zůstanou otevřeny. V Německu bylo v úterý zaznamenáno 7000 nakažených, ale jen 17 mrtvých. Šéfové německých nemocnic uvádějí, že zvyšují počet lůžek na intenzivní péči z nynějších 28 000 na 34 000 s ventilátory. Volkswage končí výrobu ve všech svých továrnách v Evropě. Novináři nemají už fyzický přístup na tiskové konference, ale mohou ministry kontaktovat digitálně.
- Asijské země se připravují na "bumerangový efekt" - na návrat epidemie do jejich zemí z Evropy. Z 21 nových případů nákazy v Číně jich bylo 20 dovezeno ze zahraničí. Na Tchajwanu bylo všech 24 nových případů nákazy dovezeno ze zahraničí, v Jižní Koreji 44. V Singapuru bylo v pondělí 17 nových případů infekce, z toho 11 ze zahraničí. Šéfka Hongkjongu Carrie Lam řekl v úterý na tiskové konferenci: "V mnoha zemích je počet nákaz explozivní. Jestliže nepřijmeme přísná opatření, obávám se, že veškeré naše úsílí za poslední dva měsíce bude promarněno."
- V Íránu zemřelo dalších 135 lidí, celkem tam zemřelo 988 osob. ZDE 
- Do pondělka zemřelo na koronavirus 7119 osob. Celkem je 181 377 potvrzených nákaz a 78 085 lidí se uzdravilo.
- V Británii udělala vláda Borise Johnsona obrat o 180 stupňů a doporučila, aby se nemocní lidé, těhotné ženy a osoby starší 70 let sebeizolovali. Když se v rodině objeví u jednoho člena nákaza, projevující se kašlem a vysokou teplotou, CELÁ RODINA má zůstat čtrnáct dní v karanténě.
- Donald Trump doporučil něco podobného Američanům. Chce, aby Američané nechodili do míst, kde je více než 10 lidí. Varoval je, že přísnější opatření jsou nutná pro omezení šíření nákazy a že zřejmě dojde k hospodářskému útlumu.
- Francouzský prezident Macron vážně promluvil k národu. Konstatoval, že občané, kteří o víkendu nerespektovali zásadu sebeizolace, ohrozili sami sebe i lidi kolem a ohlásil přísnější opatření, která budou vynucována policií:


- Kaliforňané také dostali příkaz, aby nevycházeli z domu, poté, co v Kalifornii došlo k 14 procentnímu zvýšení počtu nákaz. Celkem je tam 335 nakažených osob a šest lidí zemřelo.
- Čína v pondělí zaznamenala 21 nových případů koronaviru. O den předtím jich bylo jen 16. Počet nákaz z dovozu v kontinentální Číně dosáhl 143, o dvacet více než předchozí den. Oficiální Čínský deník napsal v úterý v redakčním komentáři, že by se ostatní svět měl poučit z Číny a přijmout zásady okamžitého zjišťování nákazy, rané karantény a rané léčby, jinak se pandemie nezastaví.
- Trump říká koronaviru "čínský virus":


- Firma Amazon v Americe najala dalších 100 000 osob, protože objednávky zboží posílaného poštou rapidně vzrostly.

- Herec Tom Hanks byl v Austrálii propuštěn z nemocnice, jeho manželka Rita Wilsonová zůstává v izolaci.

- Šéf Světové zdravotnické organizace Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus zapřísahal státy, aby rigorózně pokračovaly v testování pacientů, zda mají koronavirus. Zdůraznil: "Nevidíme dostatečně urgentní eskalaci testování, karantény a zjišťování kontaktů, což  musí být podstatou reakce."

- V Británii celkem zemřelo 55 lidí, nejmladšímu bylo 56 let.

- Evropská unie navrhla zákaz veškerého cestování, které není životně důležité, na dobu 30 dnů. Egypt, Kanada a Malajsko jsou dalšími zeměmi, které uzavřely svá letiště.

- Francie varovala před "rychle se zhoršující situací" a Španělsko provedlo rekvizici svého soukromého zdravotnictví.
- Německo uzavřelo modlitebny, bary, restaurace, muzea a kina.

- Dále drasticky klesají světové burzy.

- Letecké společnosti Qantas, British Airways, Ryanair, easyJet a Virgin Atlantic v pondělí oznámily, že ruší až 90 procent svých letů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7969

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2020