Obyvatelé Madridu v karanténě uspořádali v sobotu večer všeobecnou ovaci zdravotníkům

14. 3. 2020

čas čtení 4 minuty
- Libyjská vláda v Tripolisu vyhlásila stav nouze a od pondělí uzavře všechna letiště a všechny přístavy.
- Poté, co v Ekvádoru zemřela druhá osoba na koronavirus, Ekvádor uzavřel hranice pro všechny cizince. Zakázána byla všechna shromáždění více než 30 lidí.
- Španělská vláda oficiálně vyhlásila mimořádný stav. Občané musejí setrvat doma po dobu nadcházejících 14 dnů. Ven mohou jen s cílem nakoupit potraviny či léky anebo do práce nebo do nemocnice. Ve Španělsku se také omezují vlaky jezdící na středně velké vzdálenosti. Španělsko je v Evropě nejpostiženější zemí po Itálii. Má 6251 nakažených a 193 lidí zemřelo. Obyvatelé Madridu uspořádali v sobotu ve 22 hodin večer všeobecnou ovaci zdravotníkům:




- Irský ministr zahraničí Simon Coveney varoval Iry před cestou do ČR, na Kypr, do Dánska, na Maltu, do Polska a na Slovensko.

 


- Švédská vláda varuje občany před cestami do zahraničí.

- Súdán nařídil uzavření všech škol a univerzit na měsíc. Zakázána budou také všechna veřejná shromáždění.

- Donald Trump oznámil, že se nechal testovat na koronavirus.

- Spojené státy zakázaly cestovat do USA nyní i Britům a Irům.

- Jen 36 procent Britů důvěřuje Borisu Johnsonovi, že jedná ve věci koronavirové epidemie efektivně. V Británii se za posledních 24 hodin zdvojnásobil počet mrtvých na 21. Oficiálně registrovaných nakažených je 1140, avšak Británie občany řádně netestuje.

- Všechny lety do Jemenu byly na čtrnáct dní suspendovány.

- Sýrie uzavřela školy a zrušila akce, ale tvrdí, že žádné nakažené nemá.

- Francie uzavírá většinu obchodů, kaváren, restaurací a kin.

- Globální počet potvrzených případů je 146 742. 5526 lidí zemřelo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/14/coronavirus-latest-at-a-glance-14-march-evening

Jak nejlépe posílit imunitní systém? Normálním zdravým způsobem života, vyváženou stranou, dostatkem spánku, pohybem, nepřepracováním. Pokud kouříte, pokuste se přestat. Omezte konzumaci alkoholu a dalších drog.

Jsou alkoholové antibakteriální přípravky užitečné? Mýt si ruce pravidelně mýdlem a vodou anebo alkoholové dezinfekční prostředky jsou účinné.

Kdo je nejvíce ohrožen? Podle údajů z Číny lidé se srdečními chorobami, s cukrovkou, vysokým tlakem, chronickými chorobami plic a rakovinou. Starší lidé by si měli dávat pozor, měli by se sociálně izolovat a intenzivně si mýt ruce.

Jak dlouho přežívá koronavirus ve vzduchu a na materiálech? Koronavirus přežije ve vzduchu po několik hodin, ale na některých materiálech po dlouhou dobu - na kartónech den, na umělé hmotě a na nerez oceli až po dobu tří dnů. Dezinfekce jako etanol, peroxid vodíku a savo fungují opravdu dobře a virus likvidují. Proto - myjte jimi stoly a povrchy.

Co se dělá s lidmi v nemocnici? Když nejsou příliš nemocní, dostanou tekutiny nebo kyslík. Pokud pacient dostane ještě zápal plic, léčí se to antibipotiky. Používá se také protivirový lék Tamiflu - ne proti koronaviru, ale proti chřipce, kterou pacient může také ještě dostat. Používají se také léky proti bolesti a proti kašli.  Vážně nemocným osobám se poskytuje mechanická ventilace, do plic se pacientovi strčí trubice, která mu pomáhá dýchat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6132

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020