Brexit: Zápletka se ještě víc zhušťuje - soud ve Skotsku prohlásil suspendování londýnského parlamentu za nezákonné

11. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Odvolací soud rozhodl, že příkaz suspendovat parlament je "neplatný", ale nevydal příkaz, aby se poslanci do Dolní sněmovny vrátili

Aktualizace: Johnsonova vláda odmítla svolat parlament, dokud Nejvyšší soud nerozhodne o jejím odvolání proti verdiktu skotských soudců. Mluvčí Johnsonovy vlády odmítl tvrzení, že jsou "skotští soudci [proti brexitu] zaujatí", což ve středu proti nim vyvolalo poněkud hysterickou reakci brexitérů poté, co to napsal na Twitteru bulvární probrexitový deník The Sun. Britský ministr spravedlnosti Robert Buckland se plně postavil za nezávislost skotských soudců.

* * * 


Odvolací soud ve Skotsku rozhodl, že rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament je nezákonné.

Tři soudci, jimž předsedaů lord Carloway, nejvýznamnější soudce ve Skotsku, zrušil předchozí rozhodnutí, že soudy nemají pravomoc zasahovat do premiérova rozhodnutí suspendovat parlament, protože je politické.

 

Právníci jednající jménem 75 opozičních poslanců z Dolní i z Horní sněmovny argumentovali, že Johnsonovo rozhodnutí suspendovat parlament na pět týdnů je protizákonné a že je porušením ústavy, protože jeho cílem bylo potlačit parlamentní debatu a zabránit parlamentu jednat ve věci brexitu.

Soudci ale nevydali soudní příkaz, který by nařídil britské vládě parlament znovu svolat, čímž vznikla kontroverze ohledně toho, zda se mají poslanci do sněmovny vrátit.

Soud vydal oficiální shrnutí svého rozhodnutí, že příkaz suspendovat parlament je "neplatný", ale odložil konečné rozhodnutí na britský Nejvyšší soud, který uspořádá v této věci třídenní slyšení příští týden.
Jolyon Maugham, právní aktivista jehož Good Law Project tuto soudní proceduru financoval, a Aidan O'Neill, právník této skupiny, konstatovali, že suspendování parlamentu bylo s okamžitou platností suspendováno, pokud londýnská vláda nezíská u soudu soudní příkaz, který by suspendování parlamentu potvrdil.

Britská vláda se odvolá k Nejvyššímu soudu, který už má o skotském a anglickém soudním řízení v této věci rozhodovat při mimořádném zasedání od 17. září.

Podrobnosti v angličtině ZDE


- Boris Johnson by měl rezignovat, pokud uvedl královnu v omyl ohledně důvodů pro suspendování parlamentu, konstatoval konzervativní vzbouřenecký poslanec Dominic Grieve.
- Parlament může být svolán jedině, pokud o tom rozhodne vláda, konstatoval úřad předsedy parlamentu.
- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová napsala na Twitteru: Dnešní rozhodnutí soudu Court of Session má obrovský ústavní význam - avšak bezprostřední politické dopady jsou jasné. Soud rozhodl, že suspendování je nezákonné a neplatné, a tak musí být parlament okamžitě svolán, aby jeho klíčová práce kontroly politiků mohla pokračovat:




0
Vytisknout
8077

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019