OSN naléhavě vyzvala Írán ke spolupráci ve věci jaderného programu

11. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) při OSN vyzvala Írán ke spolupráci při shromažďování informací o jaderném programu Teheránu. Potvrdila, že Teherán se připravuje použít pokročilejší centrifugy - čímž dále poruší jadernou dohodu z roku 2015.


Šéf MAAE v pondělí vyzval Írán, aby rychle začal spolupracovat a poskytl informaci o svých jaderných zařízeních, vybavení a aktivitách.

"Čas má zásadní význam," prohlásil Cornel Feruta, úřadující šéf agentury na tiskové konferenci den poté, co jednal v Teheránu.

Dodal, že že je potěšen dosavadními výstupy od íránských představitelů a že jeho sdělení bylo "velmi dobře pochopeno".

Minulý týden list Wall Street Journal přinesl zprávu, že že Írán klade překážky vyšetřování MAAE v teheránském skladu jaderného materiálu.

V neděli inspektoři MAAE potvrdili, že Írán instaloval pokročilejší centrifugy určené k obohacování uranu.

Agentura oznámila, že všechny centrifugy byly "připraveny k testování", ale ještě k němu před víkendovou inspekcí nedošlo. Zařízení obohacuje uran o klíčový izotop 235 s pomocí rychlé rotace plynného hexafluoridu uranu.

Mluvčí EU sdělil Deutsche Welle, že zjištění MAAE vyvolávají "velké obavy" a že je "extrémně znepokojivé", když Teherán zamýšlí instalovat další centrifugy, protože mohou "významně navýšit" kapacitu pro obohacování uranu.

"Dáváme jasně a důsledně najevo, že náš závazek vůči jaderné dohodě závisí na úplném dodržování ze strany Íránu," prohlásil mluvčí.

Teherán již oznámil tento krok, který představuje další porušení dohody z roku 2015.

Podle ustanovení dohody je Írán omezen na starší model centrifug IR-1, ale inspektoři zjistili přítomnost několika pokročilejších centrifug IR-6, IR-5 a IR-4.

Evropské úsilí o záchranu dohody poté, co od ní odstoupily Trumpovy USA, vyznívá naprázdno, ačkoliv francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl vytvoření úvěrového mechanismu s kapacitou 13,6 miliard eur, který by měl Írán motivovat k dodržování dohody.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Rainer Breul prohlásil, že vláda podporuje Macronovo úsilí o deeskalaci, ale vyzývá Írán, aby "se vrátil" ke svým závazkům vůči dohodě.

Dodal, že Německo považuje íránské pokročilé centrifugy za "krok špatným směrem".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6284

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019