V Itálii přistáli první uprchlíci po uzavření dohody nové italské vlády s EU

15. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Německo bude přijímat čtvrtinu uprchlíků přistavších v Itálii

85 migrantů převzala v sobotu večer  loď italské pobřežní stráže od v Norsku registrované záchranné lodi Ocean Viking, kterou provozují francouzské charitativní organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF) a přivezla je na sicilský ostrov Lampedusa. Blokace italských přístavů pro příjem uprchlíků, kterou zavedl bývalý ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini, byla zrušena.

Nová italská vláda se dohodla s jinými členskými zeměmi EU, že budou přebírat její uprchlíky. Souhlasili s tím Francie, Německo, Portugalsko a Lucembursko.


 

Řím oznámil, že se nebude "trapně hádat o každou loď zachráněných migrantů", a vyjednává plán s EU, podle něhož bude určeno, v které zemi imigranti skončí, než přistanou v Itálii. Plán byl okamžitě přivítán v Paříži a v Berlíně.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer se vyjádřil, že Německo bude ochotno přijímat 25 procent migrantů přistávajících v Itálii. "To pro naši imigrační politiku nebude moc," sdělil listu Süddeutsche Zeitung.

"Toto je konec Salviniho propagandy nad kůží zoufalých lidí na moři a začátek dobrých mezinárodních vztahů s druhými zeměmi," napsal Dario Franceschini, italský ministr kultury a šéf strany Demokratů.

"Nová vláda znovu otevřela své přístavy migrantům," odpověděl Salvini z opozičních lavic. "Noví ministři zřejmě nenávidí naši vlast. Itálie je znovu evropským uprchlickým táborem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6741

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019