„Vážná eskalace“: Arabské země odsoudily Netanjahuovy plány na anexi části Západního břehu

12. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Arabští lídři ostře odmítli předvolební sliby izraelského premiéra na anexi Jordánského údolí a severní části Mrtvého moře, tedy necelou třetinu Západního břehu, a odsoudili je jako „nebezpečné“ a „rasistické“. Tato území se nacházejí v tzv. oblasti C, která je pod plnou izraelskou kontrolou.

Netanjahu, jemuž jde o politické přežití, slíbil, že když volby vyhraje, anektuje území, kde žije 65 tisíc Palestinců a 11 tisíc ilegálních izraelských osadníků. Největším městem v této oblasti je Jericho. Izraelský premiér uvedl, že by k anexi mohlo dojít ihned po vítězných volbách, nicméně opozice tyto sliby považuje za populistický trik.

Netanjahu rovněž slíbil, že by anektoval všechny židovské osady na Západním břehu, ale k tomu by mohlo dojít až po zveřejnění blízkovýchodní mírové dohody Trumpovy vlády. V Izraeli se předčasné volby konají 17. září. Analytikové se však domnívají, že tyto volby politickou krizi v zemi nevyřeší.

Arabští lídři na společném shromáždění v Káhiře tento předvolební slib označili za „nebezpečný vývoj a novou izraelskou agresi, které hodlá porušit mezinárodní právo“. Arabská liga konstatuje, že Netanjahuovo stanovisko podkopává veškeré základy mírového procesu na Blízkém východě.

Mezitím OSN Netanjahuovu vládu varuje, že její plány nebudou mít na mezinárodní úrovni žádný právní efekt. OSN zdůrazňuje, že tento krok by zničil šance na nové mírové rozhovory.

Na vině je rovněž Trumpova administrativa, která Netanjahua silně podporuje. Podle palestinského politologa Abdulsattara Qassima Palestinci od Trumpova Bílého domu, který v každém ohledu podpořil izraelskou expanzi, nic nečekají. Politolog uvádí, že Netanjahuovy sliby nejsou na izraelské politické scéně ničím nezvyklým, neboť je má v oblibě jak pravice, tak levice.

Bližší informace ZDE a ZDE a ZDE a ZDE

0
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019