12978

Moderování Facebooku má na jeho zaměstnance katastrofální dopady

17. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Úkol moderovat Facebook vážně psychicky poškozuje zaměstnance Facebooku. Skupina současných a bývalých zaměstnanců Facebooku, kteří pracovali celou řadu let v moderovacích centrech Facebooku v Berlíně svědčila o tom, že kolegové si vytvořili "závislost" na děsivém vizuálním materiálu a začali sbírat stále extremnější videa pro své osobní sbírky.  Jiní moderátoři přešli v důsledku návalu hate speech a fake news, které museli číst každý den, k ultrapravici.

Humanitární katastrofa v řeckých uprchlických táborech

17. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


Děti uštknuté štíry, pokousané krysami a hady, stovky lidí nucené používat jedinou sprchu, všudypřítomný zápach lidských výkalů a trvalý nedostatek jídla. To je situace uprchlíků zadržovaných v táboře na řeckém ostrově Lesbos.

Pracovníci humanitárních organizací bijí na poplach: nejméně 24 000 mužů, žen a dětí, zadržovaných v děsivě přeplněných táborech na řeckých ostrovech v Egejském moři je nuceno žít v tak strašlivých podmínkách, že se to rovná humanitární katastrofě. Čtyři roky po největší migrační krizi v historii se situace opakuje.

V Itálii byli zatčeni mučitelé z libyjských vazebních táborů pro uprchlíky

16. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Detektivové na Sicílii zatkli tři muže, kteří jsou obvinění, že ve vazebním středisku na severozápadě Libye mučili a znásilňovali desítky migrantů.

Prokurátoři v městě Agrigento získali svědectví od četných uprchlíků přišedších ze severní Afriky, kteří poznali své bývalé věznitele v registračním středisku pro migranty v městě Messina na Sicílii.

Tito tři údajní věznitelé, sedmadvacetiletý muž z Guineje a dva Egypťané ve věku 24 a 26 let, byli obžalováni z mučení, únosu a prodeje lidí.

Rozhovor Britských listů 237. Uskuteční se vůbec někdy brexit?

13. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta


Britové realizují brexit asi tak, jak pejsek a kočička blahé paměti vařili dort. Situace je v posledních týdnech stále šílenější, i když se novopečený britský premiér Boris Johnson, zvolený jen 0,4 procenty britských voličů (členů Konzervativní strany, jimž je skoro všem nad 55 let) zapřísahá, že Británii bezpodmínečně vyčlení z EU do 31. října 2019. Ale stane se to skutečně? Ságu brexitu rekapituluje v rozhovoru s Bohumilem Kartousem Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. září 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

České právo v případě Davida Ratha

17. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Rád bych se se čtenáři podělil o dva zážitky ze sledování druhé hodiny nedělního pořadu Otázky V. Moravce. Diskuze byla o českém právu. První zážitek přišel hned na začátku. Předseda Vrchního soudu v Praze, Jaroslav Bureš (bývalý ministr spravedlnosti ve vládě Miloše Zemana) byl moderátorem dotázán na to, zda v Česku je právo vymahatelné.

Pan předseda odpověděl: ano – a jako příklad, držte se, uvedl exekuce. Možná to slovo „vymáhat“ pochopil bez spojení se slovem „právo“. Ostatně připustil, že dnes se asi vymáhá až trochu moc. Takže to byla jízda hned na začátku. Pak následovala spíše odborná debata, která pro laika neměla nějaký jasný praktický efekt. Až najednou a nenápadně v reakci na to, že moderátor chtěl pochopit, jak jeden a týž důkaz může u různých soudů znamenat různé věci, plynule v akademické rovině Eliška Wagnerová, bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu a místopředsedkyně Ústavního soudu, přešla ke kauze Rath.

Byl útok na ropné instalace v Saúdské Arábii proveden prostřednictvím českého motoru?

17. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Saúdská Arábie uvádí, že na místě útoku na rafinérii byl nalezen tryskový motor TJ-100:

Ten vyrábí česká firma PBS Aerospace:


 

Tato firma ho doporučuje jako zvlášť použitelný pro drony, a lze tohoto motoru použít k proměně vašeho větroně v tryskové letadlo.

Je zjevné, že při útoku byl použit buď přímo motor vyrobený českou firmou, anebo jeho kopie vyráběné v Íránu. Znamenalo by to, že Írán vyrábí kopie českých motorů pro použití na svých dronech, upozorňuje Martin Dluhoš.


Podrobnosti v tomto odborném článku:  ZDE

Pondělí: Boris Johnson se ztrapnil v Lucembursku

16. 9. 2019

čas čtení 5 minut




Boris Johnson se ztrapnil a jeho tvrzení, že jeho "vyjednávání" o brexitu jsou "úspěšná", se znovu ukázala, jako naprostý nesmysl, poté, co se v pondělí vydal do Lucemburska na setkání s činiteli Evropské unie. Jeho chaotická návštěva v Lucembursku skončila tím, že lucemburský premiér se Johnsonovi - právem - vysmál na tiskové konferenci, že utekl, aby se vyhnul demonstrantům, protestujícím proti němu.

Toto je článek v nejvstřícnějších novinách vůči Johnsonovi:


Lucemburský premiér Xavier Bettel zuřivě zaútočil na Brexit. Boris Johnson utekl

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty



Na tiskové konferenci v Bruselu zaútočil lucemburský premiér Xavier Bettel ostře na brexit. Boris Johnson z tiskové konference utekl. (Prý se bál demonstrantů.) Zůstal jen prázdný pultík.



Lucemburský premiér:
Naši lidé potřebují vědět, co se jim stane za šest týdnů. Potřebují jasno. Potřebují jistotu. Potřebují stabilitu. Nemůžete si z budoucnosti udělat rukojmího pro stranicko-politické zájmy.

Takže teď je to na panu Johnsonovi, drží budoucnost všech britských občanů a všech občanů EU žijících v Británii ve svých rukou. Je to jeho odpovědnost. Vaši lidé, naši lidé na vás spoléhají. Ale hodiny tikají, využijte svého času moudře.

Usoudil jsem, že je důležité promluvit s panem premiérem Johnsonem, abychom od něho získali návrhy. Potřebujeme více než jen slova. Potřebujeme právně použitelný text, na němž bychom mohli co nejdříve pracovat, pokud máme být hotovi do  konce října. Nikdy jsem  si nebral servítky, když se mě ptají na další odložení brexitu. Takže to řeknu znovu velmi jasně. Odložení brexitu je možné jen v tom případě, pokud to bude sloužit nějakému účelu. Takže jednání s panem Johnsonem bylo delší, než se plánovalo. Vyměnili jsme si názory na různé postoje britské vlády. Ale, opakuji, řekl jsm mu, že toho slyším hodně, ale mám toho málo ke čtení. Jestli chtějí o něčem diskutovat, my to potřebujeme mít napsané na papíře. Zatím mám jen jednu psanou dohodu.

Opakuji - tenhle brexit, to není moje volba. Bylo to rozhodnutí jedné politické strany, bylo to rozhodnutí od Davida Camerona, že to udělá, rozhodli to oni. Rozhodli to oni, já toho hluboce lituji.

Ale neobviňujte teď nás za to, že oni teď nevědí, jak se dostat z toho ... ... této situace, do níž se oni sami dostali.

Lidi chtějí jasno, chtějí vědět, co se bude dít v Londýně, co se bude dít v EU, a jaký bude jejich postoj.

Představte si, že jste evropský občan v Londýně a vy nevíte, jak vypadá vaše budoucnost, představte si, vy jste britský občan žijící v Evropě a vy nevíte, zda zítra budete potřebovat mimořádnou dohodu, zda budete mít právo v té zemi zůstat, zda budete smět posílat děti do školy. Lidi chtějí mít jasno, a to co nejdříve.

Takže mluvit o nových odkladech, jen věci odkládat, to není v zájmu našich občanů.

Reportér: Vy jste řekl, že brexitéři o brexitu lhali, jak?

Já si jen pamatuju, že před brexitem lidi říkali voličům, že dostanou zpět peníze na sociální pojištění, že se brexit provede za 24 hodin a všechno bude dobré. A byla spousta věcí, to musím říct, že před referendem nikdo nebyl schopen říci, "tak promiňte, tohle je lež" a to je také škoda, že někteří lidé v Británii nejsou dostatečně silní na to, aby řekli, "ne, tohle je lež a vy se snažíte získat voličské hlasy prostřednictvím lží".

To je důvod, proč od začátku říkám, že dobrá informační kampaň, s cílem vysvětlit lidem rizika, potíže brexitu, by bývala daleko užitečnější a teprve pak se mělo zorganizovat to referendum namísto toho dávat lidem jen dojmy, pak je nechat hlasovat a nakonec litovat výsledku, který vznikl.

Prokurátoři požadují Trumpova daňová přiznání

17. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Prokurátoři na Manhattanu poslali soudní příkaz účetní firmě Donalda Trumpa, aby jim vydala Trumpovo osobní i korporátní účetnictví za posledních osm let.

V roce 2016 Donald Trump přislíbil, že svá daňová přiznání zveřejní, avšak nikdy to neučinil.

Soudní příkaz vydala prokuratura na Manhattanu koncem srpna letošního roku krátce poté, co zahájila trestní vyšetřování  role, kterou hrál Donald Trump a jeho podniky ve vyplácení finančních částek k umlčení svědků před posledními americkými prezidentskými volbami.

Trump i jeho firma uhradili Michaelovi Cohenovi, bývalému Trumpovu právníku peníze, které Cohen vyplatil pornografické herečce Stormy Daniels, která tvrdila, že měla s Trumpem sex. Trump to popírá. Finanční částka ji měla umlčet.  

Dosud se Trumpovi podařilo zhatit veškeré pokusy jeho protivníků, kteří se ho snažili přimět, aby zveřejnil své účetnictví, avšak neutralizovat soudní příkaz vydaný v rámci trestního vyšetřování s velkou porotou bude zřejmě obtížné, míní list New York Times.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Hospodaření OSBL za srpen 2019

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 671,02 Kč, výdaje byly 99 116,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


O pohrdání citačními indexy

17. 9. 2019 / Václav Hořejší

čas čtení 15 minut



Boris Cvek před několika dny sdělil, že “pohrdá citačními indexy”. Uvádí příklady, kdy skutečně dochází ke zneužívání těchto “scientometrických” nástrojů. Zamlčuje ale, že to jsou příklady řídké a že ve velké většině jsou tyto nástroje užitečné a smysluplné, pokud jsou používány s rozmyslem. Závěr Cvekova článku dokonce vyznívá tak, že snad význam vědecké práce se má posuzovat hlavně (či snad dokonce pouze) podle toho, jestli vede k něčemu prakticky užitečnému (např. novému léku). Chtěl bych s těmito mylnými názory polemizovat.


Neviditelná hrozba

17. 9. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty


Jak mlha na blatech se kolem nás šíří neznámé nebezpečí. Nejsou to snad ani tak teroristi s výbušninami a samopaly, jako spíše podivná individua sedící kdesi u počítačů a spřádající z jedniček a nul smrtící střely. Alespoň tak nám toto kybernebezpečí předkládají politici a různí pseudoodborníci.

Po letech více méně nudného nebezpečí, kterému ale skoro každý rozuměl, tu máme cosi čemu většina národa nerozumí vůbec nebo jen jaksi intuitivně, ale čím je stále více strašena.

Střet zájmů na druhou

16. 9. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Senátorka a soudkyně Eliška Wagnerová považuje oficiální důvody zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo za "neuvěřitelné" ZDE. Současně varuje před možným ohrožením nezávislosti justice.

Brazílie a Maďarsko zakládají Ligu států pro rodinu

16. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty



Bolsonaro a Orbán připravují novou alianci mezi konzervativními zeměmi s cílem ovlivnit OSN proti hájení genderových práv, práv lidí LGBT a práv žen


Brazilskou ministryni  pro lidská práva, evangelikálskou kněžku Damares Alves, vyslal populistický ultrapravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro na pozvání maďarského premiéra Viktora Orbána minulý týden do Budapešti. Účelem její cesty bylo zkoordinovat utvoření politické aliance mezi státy, které jsou "pro rodinu". Cílem je sjednotit síly, které by přiměly OSN, aby změnila své programy týkající se genderu, práv menšin LGBT a feminismu.

Mezitím v Absurdistánu 106:

Nesplněné sliby strany Právo a spravedlnost před nadcházejícími všeobecnými volbami

16. 9. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Představte si, že jdete po ulici a najednou vidíte odtahový vůz, který hodí vrak automobilu na veřejné parkoviště. Asi byste si pomysleli, že čas začal jít pozpátku, protože firmy provozující odtahové vozy mají z ulic odstraňovat opuštěné vraky aut, ne je tam umisťovat. Ale nebojte se, s vesmírem se nestalo nic znepokojujícího, to je jen Polsko.

Klimatická krize: Nejde nám snad o společnou věc?

16. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Pan Wagner soudí, že kampaň, které je Greta Thunberg symbolem, má řadu problematických aspektů. Ekologický aktivismus podle jeho mínění může být prokázat klimatu medvědí službu. Souhlasím, že jakákoliv kampaň, jíž se účastní stovky tisíc či miliony lidí na celém světě, má nejednu mouchu; jenže proč se stále bavíme o skutečných či domnělých kazech něčeho, co má spící, leč obrovský potenciál?


Český večer téměř před třiceti lety v New Yorku

16. 9. 2019 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta



Podívejte se na jednu z televizních show Milana Kohouta, kterou téměř před třiceti lety dělal pro televizi v americkém Bostonu.

"Vyhrabal jsem ji z archivu a digitalizoval," píše Milan Kohout. Tento český večer se natáčel ve World Trade Center. Koncertní sál byl později rozplácnut při útocích z 11. září 2001.

Hlavní hvězdou byla Iva Bittová.

Je to jediný unikátní originální záznam. Nikdo jiný ten festival nenatáčel.

Připomeňme si tímto televizním záznamem z místa, které dnes už neexistuje, útoky z 11. září.

Třicetileté úsměvy

16. 9. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Akademický rok 1989 – 90 začal v pondělí 11. září, tedy v datum ještě po nějakou dobu nikoli historické. Pražská filozofická fakulta tehdy nově otevřela dvě kombinace, nad nimiž jsme všichni kroutili hlavami. Byly to němčina – marxisticko-leninská filozofie, a nadto angličtina – vědecký komunismus. Ta druhá nejspíš působí jako dokonce ještě pofidérnější, ale v našich řadách se ozval hlas: „Chudáci germanisti! Budou nucený číst Marxe v originále.“

Tisková zpráva

Učitelé budou učit o klimatu na podporu stávkujících studentů

16. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Během týdne 16.9. - 20.9. se bude na českých školách učit stylově. Do svého výukového plánu někteří pedagogové zařadí stále více aktuální palčivé téma klimatické krize. Týden učení za klima bude předcházet celosvětovou studentskou stávku v pátek 20. září. Platforma Učitelé za klima, zastupující vyučující, jenž se snaží do výuky vnést témata spjatá s klimatickou krizí, umístí na své facebookové stránce několik metodik, které mohou využít pedagogové z celé republiky.

Aneb hlavní jsou přece PRACHY?

Zbraně hromadného ničení v Česku (3)

16. 9. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Rok jsem doufal, že už nebude důvod psát díl třetí (předchozí najdete zde a zde), ale bohužel!

Kamióni vlají, převracejí se, sypou svůj náklad na dálnice a silnice, zabíjejí a mrzačí lidi, z prasklých nádrží crčí nafta do přírody, padají do přehrad a rybníků, parkují na železničních přejezdech klidně při průjezdu vlaku, devastují svým přetížením vozovky - dělají cokoli se jim zachce, kdykoli se jim zachce. "Vždyť svět je růžový a plný peněz – pohoda jazz – ne?"

Pompeo z útoku v Saúdské Arábii obviňuje Írán, Graham volá do zbraně

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Húsijští rebelové, kteří kontrolují severozápad Jemenu, včetně hlavního města země Saná, v sobotu zaútočili deseti drony na saúdskoarabská ropná zařízení. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo popřel, že by drony pocházely z Jemenu, a z útoku naopak obvinil Írán. Írán Húsijům poskytuje nepatrnou pomoc. A vzhledem k tomu, že rebelové nemají kontrolu nad přístavy ani nad pozemními komunikacemi ze země, je Teherán nemůže zásobovat ve velkém. Húsijové jsou domorodé jemenské hnutí, které je nespokojené se saúdskoarabským vměšováním, píše blízkovýchodní expert Juan Cole.  

Pompeův plán na katastrofu v Arktidě

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Nemělo by nás mást, že Donald Trump byl zase jako obvykle v titulcích; měli bychom se spíš soustředit na tzv. Pompoeovu doktrínu. V srpnu Donald Trump překvapil mezinárodní pozorovatele tím, že vyjádřil přání koupit Grónsko. Většina komentátorů tento krok vnímala jako další příklad čím dál tím více nepředvídatelného Trumpova Bílého domu.


Záludná ideologie, která nás tlačí ke srázu jménem brexit

16. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Pro neoliberální fanatiky brexit bez dohody představuje velkou příležitost k dramatickému přebudování Velké Británie. Na první pohled to vypadá nepochopitelně. Proč všechno riskovat kvůli brexitu bez dohody? Rozpad jejich vlastní strany, ztráta parlamentní většiny, demontáž země, zničení ekonomiky, způsobení nedostatku potravin a léků: Co by konzervativní straně a Demokratické unionistické straně stálo za to? Co by jim to přineslo? Ptá se George Monbiot.

V Itálii přistáli první uprchlíci po uzavření dohody nové italské vlády s EU

15. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Německo bude přijímat čtvrtinu uprchlíků přistavších v Itálii

85 migrantů převzala v sobotu večer  loď italské pobřežní stráže od v Norsku registrované záchranné lodi Ocean Viking, kterou provozují francouzské charitativní organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF) a přivezla je na sicilský ostrov Lampedusa. Blokace italských přístavů pro příjem uprchlíků, kterou zavedl bývalý ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini, byla zrušena.

Nová italská vláda se dohodla s jinými členskými zeměmi EU, že budou přebírat její uprchlíky. Souhlasili s tím Francie, Německo, Portugalsko a Lucembursko.


Boris Johnson: Osvobodíme se z EU jako Neuvěřitelný Hulk!

15. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Boris sděluje našemu listu: Čím je Hulk šílenější, tím je silnější!!

Mikey Smith: Neuvěřitelný Hulk je příběh superinteligentního vědce, proměněného v zuřící, násilné, nestabilní monstrum v důsledku špatně promyšleného experimentu, které je dohnáno žít v zoufalé existenci na útěku.

Guy Verhofstadt: I podle trumpovských zvyklostí je srovnání s Hulkem infantilní. Tohohle se jako má Evropská unie bát? Tohle snad dělá na britskou veřejnost dojem? To si Boris Johnson v průšvihu dodává odvahy?


Boris Johnson Junckerovi: O odložení brexitu nepožádám

15. 9. 2019

čas čtení 3 minuty



Britský premiér Boris Johnson sdělil Bruselu, že na své pondělní schůzce s odcházejícím předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem bude konstatovat, že odmítne jednat podle nového zákona, který minulý týden schválil parlament, a odmítne požádat o odklad brexitu za datum 31. října, a to i v případě, že nebude dosažena žádná dohoda. Johnson se chystá sdělit Junckerovi, že je na EU, aby se snažila dosáhnout dohody o brexitu.

Je to asi jako když blázen vám tvrdí, že se před vašima očima zastřelí, pokud s ním neskočíte z útesu. Johnson od Evropské unie požaduje likvidaci Evropského trhu odstraněním regulačních bariér pro Británii a udržením otevřené hranice s Evropskou unií v Irsku.

Západ začíná vypadat jak Putinovo Rusko

14. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

V Británii bylo na sociálních sítích nejúspěšnější sdělení o právech zvířat. Bylo použito k tomu, aby lidi hlasovali pro brexit. Evropská unie je totiž zlá na zvířata, ve Španělsku jsou býčí zápasy a tak dále.

Nic není pravda a všechno je možné. To je politika a propaganda v Rusku začátkem 21. století. Je to svět, kde je politikům jedno, že jsou přistiženi při lhaní. Staré ideologie jsou mrtvé a konspirační myšlení se stalo novým způsobem jak vysvětlit svět: všechny staré politické kategorie (socialismus, liberalismus, konzervativismus, komunismus) ztratily význam a už je nejasné, jaké postoje zastávají politické strany, kde zkreslená nostalgie a mlhavé emotivní výkřiky: "Ať přestane být Rusko na kolenou!" nahradily jakoukoliv racionální představu o budoucnosti.

V roce 2010 jsem se vrátil do Británie, protože jsem chtěl žít ve světě, kde slova měla význam, píše Petr Pomerancev.

Pak přišel revoluční rok 2016 a od té doby mám ostrý pocit déja vu, že tytéž patologie, jichž jsem byl svědkem v putinovském Rusku, nyní převládají i na Západě. Zjišťuju teď jemně na začátku každého rozhovoru, zda člověk, s nímž hovoří, skutečně věří, že všechny demokracie jsou ovládány mafiemi.

Konspirační teorie se šíří ve ztraumatizovaných zemích trpících katastrofálním úpadkem

14. 9. 2019

čas čtení 3 minuty



Farageova ultrapravicová Brexit Party má pro nadcházející britské všeobecné volby čtyři kandidáty z bývalé Revoluční komunistické strany Británie a jejích následnických organizací. Revoluční komunistická strana Británie byla konspirační sekta. Podporovala nejextremnější frakce irského republikánského terorismu. Jeden z těchto čtyř kandidátů obdivoval libyjský režim Muammara Kaddáfího, píše Nick Cohen.

Farage je symbol rozšíření konspiračních teorií do politického mainstreamu. Porozumět rozsahu vlivu konspiračních teorií v dnešní britské politice pomůže uvědomit si hloubku dnešní britské krize. Konspirační teorie se běžně šíří ve ztraumatizovaných zemích v katastrofálním úpadku. Výmarské Německo dvacátých let dvacátého století a Rusko, které převzal Vladimír Putin, selhaly jako státy, protože dovolily demagogům, aby problémy země vysvětlovaly prostřednictvím mýtu, že "nepřátelé nám vrazili dýku do zad".  Británie se těmto státům začíná podobat.

Smolenkov: Americký špion, který Putinovi utekl

14. 9. 2019

čas čtení 2 minuty



V červnu 2017 odletěl poradce Kremlu Oleg Smolenkov s rodinou z Moskvy do Tivatu, pobřežního letoviska v Černé Hoře, populárního u ruských turistů. Nikdy se do Moskvy nevrátil a kolegové od něho už nikdy nedostali zprávu. Bylo zahájeno vyšetřování ohledně možné vraždy, a bylo zastaveno pro nedostatek důkazů.

Až tento týden jmenovala ruská média Smolenkova jako špiona CIA, kterého američtí agenti odvezli z Ruska pro jeho vlastní bezpečnost.  CNN odhalila tento týden existenci amerického špiona v Kremlu.

Bývalý britský premiér Cameron obvinil Borise Johnsona, že se chová strašlivě

13. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Cameronovy právě vydávané memoáry For the Record (Aby to bylo zaznamenáno)

Bývalý britský premiér David Cameron, který r. 2016 uspořádal amatérsky zorganizované a kriminálně zmanipulované referendum o brexitu, aby tím na úkor Velké Británie vyřešil problém s extremisty ve své Konzervativní straně, nyní přiznal v rozhovoru v deníku Times, že ho brexit "deprimuje". Projevil tím aroganci, nekompetentnost a nezralost, jakou projevoval během celé své politické kariéry a jakou projevují zdegenerovaní absolventi drahých britských  soukromých škol.

Referendum bylo mimo jiné zmršeno proto, že hluboké ústavní změny, jako je brexit se ve většině civilizovaných zemí provádějí pouze na základě souhlasu dvoutřetinové většiny voličů. Jen idiot prosazuje rozhodnutí vzniklé v referendum poměrem 48 procent ku 51,5 procentům hlasů. Tím si totiž zaděláte na nesmiřitelný a trvalý, neřešitelný konflikt v národě, což se také stalo.

David Cameron: Velmi se omlouvám:


Čapí hnízdo v proměnách voličských nálad

13. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Nová Babišova "demokracie": Demokratické oddělení moci už neexistuje. Marie Benešová na plná ústa říká, že státní zastupitelství spadá pod ministerstvo spravedlnosti, že za trestní politiku jsou zodpovědní politici a že státní zástupci si mylně myslí, že se budou spravovat sami.

Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání premiéra Babiše a jeho příbuzných v kauze Čapí hnízdo. Celý případ bude moci vrátit k dalšímu šetření nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, má na to tři měsíce. Zatím se logicky odmítl vyjádřit. Pokud to neudělá, je s kauzou konec. Pokud to udělá, je možné, že kauza se zase bude táhnout a že příště už doputuje k jinému nejvyššímu státnímu zástupci, pečlivě vybranému.

Městské státní zastupitelství, v kostce řečeno, došlo k závěru, že podnik Farma Čapí hnízdo si žádal o dotaci padesát milionů korun právem, neboť skutečně spadal do kategorie malých a středních firem. Cituji:

Proč je Babiš populární

13. 9. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty


Voličská podpora ANO se dlouhou dobu drží okolo 30% - výkyvy jsou úplně minimální, spíš bych je přičetl míře statistické chyby výzkumů a drobným rozdílům v metodikách. Nedělejme si naději, že Babiš "ztrácí", fakticky se to neděje nebo jen nepatrně.

Z hlubších výzkumů (např. Median) se jeví, že Babiš je v podstatě zabetonovaný nad voličským půdorysem zhruba "seniorní-chudší-z periferie vnitřní či vnější-méně vzdělaný" (ano, je to generalizace, ale jinak se ničeho nedobereme). V těchto voličských skupinách dominuje, naopak v těch co se jim nejvíce vzdalují (typicky: městský-mladý-vzdělaný-liberál) je jeho přízeň zanedbatelná. 

Souhlasíte?

Jak jsme hájili evropský způsob života

13. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Evropská komise se stala ostrým terčem kritiky za svůj ultrapravicový dokument o "hájení evropského způsobu života".

Satbir Singh: Haló, Evropská komise, tady máte fotografii mého indického dědečka a jeho přátel z Nepálu a Austrálie za druhé světové války. Jen abyste věděli, že chránili váš "evropský způsob života.


Evropská komise chce jmenovat lišku ředitelkou slepičince, totiž ultrapravicového Maďara Laszla Trockányiho komisařem pro rozšiřování EU:

Evropská komise normalizuje extremismus: Migrační portfolio přejmenovala jako součást portfolia "Ochraňujeme evropský způsob života". Přijala tak vyjadřování ultrapravice.


BBC: Británie se dožaduje vysvětlení, co se to do prdele děje

13. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Po nezvyklém týdnu v politice se Británie dožaduje vysvětlení, co se to do prdele děje:

Británie se dožaduje odpovědi, co se to do prdele děje. Nathan má další podrobnosti:

Je to tento týden otázka na rtech všech lidí. Co se to do prdele děje?

Doufala jsem, že nám to vysvětlíte.

Já ne, ale vyšli jsme před chvílí do ulic, ve snaze zjistit, co se to do prdele děje.

Ano... Co se to do prdele děje?

Co se to do prdele děje, pane profesore Henry Brubakere?

Co se to do prdele děje?

Co se to do prdele děje?

Přesně.

Měli by o tom debatovat v parlamentě.

Není žádný parlament, Tome.

Co se to do prdele děje?


Konec doby klecové

13. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Právě skončil roční sběr podpisů pro Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Spolek OBRAZ tuto iniciativu podpořil publikováním záběrů z českých chovů, které na sociálních sítích vzbudily bouřlivé reakce, a přinesly tak desetitisíce podpisů. I díky nim by měla být iniciativa úspěšná. Aby se Evropská komise zákazem klecových chovů v EU skutečně zabývala, bylo totiž potřeba sehnat minimálně jeden milion ověřených podpisů.

Svět přichází každoročně o lesy a pralesy v rozloze celé jedné Velké Británie

13. 9. 2019

čas čtení 3 minuty


Každoročně je v současnosti na světě likvidován les a především tropický deštný prales v rozloze o velikosti Velké Británie.

Každým rokem je zlikvidována 26 milionů hektarů lesů a jejich likvidace v posledních pěti letech rapidně stoupá, navzdory příslibům vlád v roce 2014, že zvrátí likvidaci lesů a začnou je znovu vysazovat.

Newyorská deklarace o lesích byla podepsána v OSN v roce 2014. Státy se v ní zavázaly, že do roku 2020 se sníží rychlost likvidace lesů o polovinu a že bude obnoven les na ploše 150 milionů hektarů.

Mýtus silného lídra

13. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Nové knihy o prezidentech, premiérech a jejich moci zpochybňují naše předsudky ohledně vedení, napsal George Eaton.

Několik vět pro ty, kdo přicházejí

13. 9. 2019

čas čtení 8 minut

Narodili jsme se do světa, šokovaného nejstrašnější válkou v dějinách lidstva. V zemi, která od té doby několikrát změnila jméno, svoje dějiny i politický režim. Která miliónům svých občanů vzala vlast a dokázala se zaprodat zločinné ideologii. Už neexistuje. Dnes naše generace odchází a učí se postupně kriticky pohlédnout na svoji cestu. Předáváme dál ideály generací předchozích, i společnou zkušenost, že za ideály je potřebné se brát bez ohledu na hrozící i reálné prohry, zastrašování mocí, proti obavám většiny i proti strachu. Předáváme dál povědomí o všech úspěších, slabostech i zločinech.

Dnes už víme, že to, co dýcháme, není český vzduch. Nepijeme českou vodu. Půda, po které kráčíme, není půdou a krví v našem vlastnictví. Jsme občané různých národností, etnik, náboženství, politických vyznání, kultur a subkultur. Pestrost a různobarevnost jsou pro nás normální a obohacují nás. Proto jsme tady doma.

Jak rozhodně nehasit hořící dům: nesednout si a nemudrovat

13. 9. 2019 / Jiří Papoušek

čas čtení 5 minut

Pan Wagner napsal článek o klimatické změně a jak by se v této otázce mělo správně postupovat. V podstatě kritizuje mladé studenty z hnutí Fridays for future a ( jim podobné) aktivisty, a vybízí k opatrnosti, klidu a dalšímu přemýšlení.

Nu, na první pohled to vypadá rozumně. Vždy je lepší jednat uvážlivě než impulsivně nebo přímo zbrkle. Jenže – dost často se v životě vyskytnou i situace, kdy už čas na nějaké další přemýšlení a diskutování v podstatě není. A to je náš případ (mám na mysli lidstvo i Česko.)

Severní Korea testuje "ohromný" raketomet

13. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Severokorejský lídr Kim Čong-un dohlížel na nový test ohromného mnohonásobného raketometu, oznámila státní média. Jde zatím o poslední ze série provokací ze strany Pchjongjangu.

Bude financování z EU napříště vázáno na kritéria právního státu?

13. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Ačkoliv před evropskými volbami byla maďarská vláda optimistická, debaty o stavu právního státu a demokracie v Maďarsku sotva vypadnou z agendy evropských legislativců, napsal Ábrahám Vass. Nová lídryně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém kabinetu vyznačila samostatné portfolio pro tyto záležitosti.

Španělsko v rámci přípravy na "tvrdý brexit" aktivovalo 875 úředníků

13. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Úřadující španělský ministr Pedro Sánchez v Kongresu objasnil, že dodatečný úřední personál se bude většinou věnovat celním službám, obchodu a pohraniční kontrole. Je možné, že Velká Británie k 31. říjnu vypadne z EU bez dohody, což bývá běžně označováno jako "brexit bez dohody", napsala Lucía Abellánová.

Evropský parlament ostře kritizuje zacházení s občany EU v Británii

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


Evropský parlament se chystá ostře kritizovat zacházení s občany EU v Británii. Odmítne ratifikovat jakoukoliv dohodu, která nebude obsahovat irskou podmínku a ustanovení, která zaváží Británii, aby po brexitu dodržovat evropské normy.

Tyto podmínky jsou součástí rezoluce, o níž bude Evropský parlament hlasovat příští týden. Rezoluce obsahuje celou řadu znepokojení ohledně chování vlády Borise Johnsona. Evropský parlament má právo vetovat jakoukoliv dohodu, kterou EU uzavře s Británií.

Podporou ultrapravice si Boris Johnson zahrává s ohněm

12. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Poprvé v britské historii má Británie premiéra, jehož ultrapravice považuje za svého předáka. Minulou sobotu útočili ve Westminsteru ultrapravicoví násilníci na stoupence setrvání Británie v Evropské unii a na levicové aktivisty a skandovali: "Pověsíme vás každého na lucernu!" a "Milujeme tě, Borisi!"  Uvězněný podvodník a násilník Tommy Robinson vyhlásil "My podporujeme Borise!" a požadoval, aby Boris Johnson ostře zaútočil na vzbouřenecké poslance v Konzervativní straně a na labouristické "zrádce", zatímco jeden z jeho klíčových spojenců rozšířil videoklip Borise Johnsona s titulky "Lidový premiér!" a "Parlament proti lidu!" a doprovodil to fotbalovým skandováním "Boris za Anglii!" píše Owen Jones.

Johnson v Británii záměrně normalizuje chaos

12. 9. 2019

čas čtení 6 minut

Foto: Poradce Borise Johnsona, psychopat Dominic Cummings  


Musíme nyní překročit hranice stranickopolitické loajality a demografických rozdílů a vysvětlovat lidem tváří v tvář: To, co prožíváme, není normální, ani náhodné. Je to záměrně vyvolávaný chaos.


V ostře varovném článku, aktuálním i pro poměry v České republice, argumentuje britský ekonomický a politický komentátor Paul Mason, že nejdůležitější v nynější situaci je vystoupit z vlastní sociální bubliny a osobně hovořit s lidmi, kteří věří v nebezpečné iracionální nesmysly. Je to nesmírně obtížné, ale je to jediný možný způsob jednání proti blížící se katastrofě. I v ČR, poznamenává Jan Čulík.

Minulou sobotu, snad poprvé v historii, skandovali neofašisté jméno současného britského premiéra. Ve vládní čtvrti Whitehall, někteří v opilosti, útočili náhodně na demonstranty proti brexitu, řvali do tváří novinářů a nakonec, nevyhnutelně, zaútočili na policii.

2. srpna 2019 roztálo v Grónsku 2,5 miliard tun ledu

12. 9. 2019

čas čtení 4 minuty



Mezinárodní měnový fond letos odhadl, že fosilní paliva jsou v současnosti dotovány státy každoročně částkou 5,3 bilionů dolarů.


V Grónsku je v ledu blokováno 8 procent vody na této planetě. Až všechen led roztaje, hladiny moří se tím zvýší o 6 a půl metru.

V Grónsku taje každou vteřinu (!) 8500 tun ledu, upozorňuje klimatolog William Cogan v reportáží Alexe Thomsona pro Channel 4 News ze západního Grónska.



Moderátor: Jsou demokratické vlády vůbec schopné zavést takové změny, aby se zastavilo globální oteplování?

Autor knihy Neobyvatelná země David Wallace-Wells: Myslím si, že to možné je, a že vlády ve světě, které se v poslední době chovají v této věci nejlépe, jsou demokratické vlády. Existuje ale linie myšlení, zejména na levici, že může existovat určitá hodnota v autokratičtějším přístupu. Znamenalo by to, že by vlády měly převzít kontrolu nad průmyslem a přeorganizovat ho. Ale také, tak jak vládne v Číně Xi Jin Ping, je to diktátor, je možné, že máme-li se vyhnout opravdu katastrofálnímu globálnímu oteplení, budeme potřebovat trochu autokratičtější vlády, než jaké máme dnes, a možná ještě něco dokonce děsivějšího.

Moderátor: Jenže po celém světě je dnes celá řada autokratických, děsivých vlád, které dělají přesný opak! Jaký má smysl, abychom proti globálnímu oteplování dělali něco my, nejedli maso, dělali to, co je zapotřebí, když prezident Bolsonaro nechává vypalovat amazonské deštné pralesy, a Čína otevírajících jeden uhelný důl za druhým?

David Wallace-Wells: To je obrovský problém. Pro mě je nejděsivější na celé této věci celková geopolitická situace. Dovedu si představit, že vlády v Británie či v USA začnou relativně velmi brzo omezovat své emise. Politika tam směřuje. Avšak existuje ten opravdu zrůdný problém společné akce na geopolitické úrovni, kdy všechny jednotlivé státy, snad kromě USA, Číny a Indie, přispívají uhlíkovými emisemi tak minimálně, že si říkají, že na tom nezáleží, když nic proti globálnímu oteplování nedělají. Protože i kdyby eliminovaly veškeré své emise, budou žít pořád ve stejném klimatu, pokud proti oteplování nezačne něco dělat celý svět.

Moderátor: Jestliže chceme něco udělat proti globálnímu oteplování: Popište mi, jak budeme muset žit?

David Wallace-Wells: Mezinárodní měnový fond letos odhadl, že fosilní paliva jsou v současnosti dotovány státy každoročně částkou 5,3 bilionů dolarů. Abyste si uvědomili, co to znamená. Je možné neutralizovat veškeré uhlíkové emise na světě - to znamená, že bychom mohli dál žít úplně stejně jako teď, aniž bychom vypouštěli jakýkoliv uhlík do atmosféry - investicemi do nové technologie zachycování a ukládání uhlíku - odstraňování uhlíku z atmosféry - za celkovou částku asi 3 bilionů dolarů ročně. Ten odhad je z mnoha ohledů komplikovaný - není spolehlivý - pravděpodobně nedokážeme zachycovat a ukládat uhlík v takovém objemu - avšak uvědomme si, do jak velké míry my dotujeme podniky, které ničí planetu, namísto toho, abychom ty dotace přesunuli do výzkumu a vývoje nových technologií, které by nám umožnily na této planetě žít ve větší prosperitě. Je to velmi ilustrativní kontrast.

Kdyby světové vlády opravdu zrušily své dotace podnikání v oblasti fosilních paliv - a ten průmysl na těch dotacích závisí pro své přežití - a namísto toho přesunuly tyto peníze a tento politický kapitál do realističtějšího způsobu života na této planetě, nemyslím si, že naše spotřebitelská situace by se v zemích, jako jsou Spojené státy či Británie musela příliš změnit.

Moderátor: Pokud existuje jeden obraz, který dokáže lidi dostatečně vyděsit, aby začali něco dělat, jaký je to obraz?

David Wallace-Wells: Pro mě to jsou divoké požáry v Kalifornii. Hrůza, když si představujete, že váš vlastní dům skončí v plamenech, a šlo o rezidence mnoha bohatých lidí, slavných lidí, a to naučilo svět, že tohle je hrozba, která nediskriminuje. Samozřejmě, že lidé na globálním jihu budou postiženi silněji, ty země trpí už teď, ale je to také hrozba, která postihne všechny a změní určitým způsobem život nás všech, pokud rychle nezměníme kurs.

Tři skotští soudci: "Hrdinové lidu!"

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

4. listopadu 2016 zaútočil ultrapravicový anglický list Daily Mail na soudce, kteří rozhodli, že o brexitu musí mít konečné slovo Dolní sněmovna, neboť Británie je zastupitelská demokracie. Hystericky probrexitový list Daily Mail je stalinsky označil za "nepřítele lidu".

K tomu se ve čtvrtek odkazuje skotský deník The Scotsman, který naopak na své titulní stránce označuje tři skotské soudce, kteří rozhodli, že Johnsonovo suspendování Dolní sněmovny na pět týdnů je protizákonné, neboť Johnson lhal královně o důvodu tohoto suspendování, za "Hrdiny lidu":


Čtvrteční Daily Mail nalezl opravdu skandální špínu na tři skotské soudce, kteří vydali verdikt, že suspendování Dolní sněmovny je protizákonné. Ukazuje se, že jeden z nich "miluje Francii"! Druhý "miluje jazz" a předpověděl, že uskutečnit brexit "bude obtížné".  Skandální!!


"Telefonují vaší rodině, přitom vás bijí, aby z ní dostali peníze"

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Amnesty International: Tohle je chvíle, kdy se očekává, že budete do smrti vděční. Ale tato "záchrana" ve Středozemním moři není tím, jak vypadá. Zachránce se stal věznitelem. (Muž mlátí uprchlíka.) Tento libyjský záchranný člun se stal vězením. A bezpečnost není jejich prioritou.

Varování organizace Sea Watch: "Libyjské pobřežní stráži! Libyjské pobřežní stráži! Táhnete jednoho muže v moři! Zabíjíte ho!"

Během "záchranné operace" zaznamenané na tomto videu zahynulo až 50 lidí.

Tak jsme tu loď vystopovali - k italské vládě.

Která uzavřela s libyjskou vládou dohodu o uzavření námořní cesty do Evropy. Vedoucí evropští politikové to všichni schválili.

"Funguje to."

Na italské pláže připlouvá o 67 procent méně lidí.

Avšak migranti a uprchlíci jsou odváženi zpět do Libye, kde jsou v masovém měřítku vězněni, mučeni, a vydíráni pro peníze.

Tito vězni se stali zbožím.

"Byli mě gumovou hadicí, protože chtěli peníze, jinak mě nepustí. Oni zatelefonují [vaším mobilem] vašim příbuzným a bijí vás, aby vaše rodina poslala peníze."

EVROPSKÉ VLÁDY TOHLE VŠECHNO VĚDÍ

OSTATNÍ BY TO MĚLI VĚDĚT


Amnesty International



* * *


Z právě zveřejněné analýzy Amnesty International vyplývá, že rozbitá migrační strategie Evropské unie ohrožuje životy tisíců uprchlíků a migrantů tím, že předává pohraniční kontrolu libyjským úřadům a tím, že snížila hlídkování vlastního námořnictva.
 



Odborový svaz britských státních úředníků Johnsonovi: Nenuťte nás porušovat zákon

12. 9. 2019

čas čtení 4 minuty


Vysoké státní úředníky by vláda Borise Johnsona mohla nutit, aby porušovali zákon, a mohli tak být trestně stíháni, pokud budou nuceni pomáhat Borisi Johnsonovi porušit zákon zakazující divoký brexit, který přijala Dolní sněmovna, varoval jejich odborový svaz.

Písemně požádal Borise Johnsona o veřejné ujištění, že vláda nebude požadovat od státních úředníků, aby porušovali zákon předpisy britské státní služby.

Dave Penman, generální tajemník odborového svazu státních úředníků FDA písemně varoval Borise Johnsona, že tvrzení úřadu premiéra, že Johnsonova vláda bude ignorovat zákon schválený parlamentem vyvolává mezi britskými státními úředníky zvýšené znepokojení.

Zmizí kolem železnic zbytečně statisíce stromů? Poslanci projednají katastrofální novelu zákona o drahách

12. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Arniky – Centra pro podporu občanů

ČR by měla stromy vysazovat, ne kácet!!!

PRAHA – V kritickém ohrožení jsou statisíce stromů, vzácní živočichové a rostliny i cenná příroda chráněná v rámci evropské soustavy Natura 2000. Pozměňovací návrhy zákona o drahách, o kterých v těchto dnech jednají poslanci, umožňují plošné kácení kolem železnic bez ohledu na to, zda stromy skutečně ohrožují železniční dopravu. Nově by nebylo potřeba jakéhokoliv povolení, ani oznámení orgánům ochrany přírody. Arnika proto oslovila zcela všechny poslance, aby plány nesmyslného ničení české přírody zastavili.

Dopis, kterým Arnika vyzvala poslance, aby zamezili přijetí pozměňovacích návrhů, je přílohou této tiskové zprávy.

Zlepší se nyní vztahy mezi USA a Íránem?

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Takové zamyšlení k tomu, proč Trump nakonec vyhodil Johna Boltona.

Trump potřebuje diplomatický úspěch ještě před volbami, které se konají příští rok.

Afghánské rozhovory nevyšly, žádné výhledy na smlouvu se Severní Koreou, Čínou nebo Izraelem/Palestinou, takže Írán je poslední naděje.

Ale proto musel být Bolton propuštěn, píše na Twitteru analytik Trita Parsi.


Íránský prezident Hasan Rúhání v reakci na propuštění Johna Boltona oznámil, že Spojené státy by se měly distancovat od "válečných štváčů". "Íránská politika vzdoru se nezmění, dokud na nás nepřítel (míněno USA) bude vyvíjet tlak," cituje íránská agentura Tasnim Rúháního. Tento tlak zahrnuje ochromující sankce, které mají zastavit veškerý íránský export. Írán znovuzavedení sankcí označil za "ekonomický terorismus".

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo ihned po Boltonově propuštění prohlásil, že Trump by se s Rúháním mohl setkat při nadcházejícím setkání OSN - ovšem bez žádných podmínek. Íránci ale chtějí zasednout k jednacímu stolu teprve ve chvíli, kdy budou zrušeny ekonomické sankce. Avšak Bílý dům v den, kdy byl Bolton propuštěn, uvalil na Írán další sankce.

Bližší informace ZDE

6134

Štokrdle

12. 9. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Chápu, že lidské počínání odjakživa stojí na jakési trojnožce. Děda říkával štokrdle. Jedna noha je environmentální (chcete-li příroda), druhá ekonomická (vlastně výroba a prodej) a třetí sociální (samozřejmě včetně zdravotnictví).

Tak jako u mnoha jiných seslí může být noh více, ale už na uvedených třech, pokud mají správnou délku, pevnost a směr (tedy jsou bytelné) může sedět bez obav třeba mamina v devátém měsíci nebo sekáč, když klepe kladívkem kosu.

Proč pohrdám tzv. citačními indexy

12. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ve vědě dlouho převládá názor, že vědecká hodnota vaší práce se pozná podle toho, jak moc je citována jinými vědci (tzv. citační index). V Nature občas čtu argumenty, které míří proti tomu. Například jednou (v editorialu „Experts still needed“) redakce tohoto časopisu srovnávala dva články, které publikovala: jeden technický, povrchní, druhý fundamentální.

Ten fundamentální nebyl prakticky vůbec citován ve srovnání s tím povrchním. Podle redakce to není nic překvapivého a důvodů může být hodně. Např. jinak budou citovány články, které přinášejí nějaký okamžitý technický pokrok v nějaké metodě, kterou využívá široký okruh vědců, jinak budou citovány články, které přinášejí něco, co se v době publikace jeví jako divné a nesrozumitelné i pro, a právě pro, odborníky v dané oblasti a co později vstoupí do učebnic jako revoluční poznatek.

Jemen: Rozhovory mezi Američany a Húsii by mohly vést ke konci války

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Americká vláda tvrdí, že se účastní rozhovorů s jemenskými povstalci Húsii, ale šance na úspěch jsou nejisté. Podle Davida Schenkera z amerického ministerstva zahraničí se Bílý dům pokouší ukončit válku v Jemenu. USA se snaží dospět ke vzájemné dohodě s húsijskými povstalci – k dohodě, která by tento válečný konflikt mohla ukončit.

Po letech bezvýhradné podpory saúdskoarabské koalice se americká vláda tímto způsobem snaží zvýšit šance na znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Studie: Elektrárny na zemní plyn budou do roku 2035 převálcovány solární a větrnou energií

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Elektrárny na zemní plyn, které v minulosti převálcovaly ekonomiku založenou na těžbě uhlí, patrně čeká podobný osud, protože budou nahrazeny obnovitelnými zdroji energie a výrobou baterií. S tímto poznatkem přichází studie, kterou vydala výzkumná organizace Rocky Mountain Institute.

Do roku 2035 bude výstavba 90 procent plánovaných elektráren ve Spojených státech nákladnější než budování nových větrných a solárních farem vybavených úložnými bateriovými systémy. Celkem rychle dojde k tomu, že zemním plynem poháněné elektrárny, jejichž výstavba se teprve plánuje, se stanou nerentabilními ještě dříve, než je jejich majitelé splatí.

Netanjahu se s Íránem přepočítal: Čína na Blízkém východě posiluje

12. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je jedním ze světových hráčů, kteří Donalda Trumpa tlačili k tomu, aby odstoupil od jaderné dohody s Íránem. Trump poté na Írán uvalil nejtvrdší sankce, jaké kdo může uvalit vyjma válečného období. Americký prezident po celém světě zastrašoval jiné země, aby přestaly kupovat íránskou ropu a hrozil miliardovými pokutami proti všem firmám, které obchodovali s Íránem, píše odborník na Blízký východ Juan Cole.

Pád Johna Boltona aneb Po mně potopa

12. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Politický pád jestřába Johna Boltona je tou nejlepší zprávou, jaká za poslední necelé tři roky z Bílého domu přišla. Ačkoli je radost a úleva nepochybně na místě, nejnebezpečnější muž Trumpovy administrativy (a podle mého soudu nejnebezpečnější politik vůbec) za sebou po 17 měsících usilovného torpédování jakýchkoliv diplomatických snah Bílého domu - dá-li se tak chaotická agenda Trumpova Bílého domu vůbec nazvat - zanechal obrovskou paseku. Nadto je téměř zázrak, že Washington kvůli boltonovskému pletichaření nezabředl do další ničivé války.


Brexit: Zápletka se ještě víc zhušťuje - soud ve Skotsku prohlásil suspendování londýnského parlamentu za nezákonné

11. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Odvolací soud rozhodl, že příkaz suspendovat parlament je "neplatný", ale nevydal příkaz, aby se poslanci do Dolní sněmovny vrátili

Aktualizace: Johnsonova vláda odmítla svolat parlament, dokud Nejvyšší soud nerozhodne o jejím odvolání proti verdiktu skotských soudců. Mluvčí Johnsonovy vlády odmítl tvrzení, že jsou "skotští soudci [proti brexitu] zaujatí", což ve středu proti nim vyvolalo poněkud hysterickou reakci brexitérů poté, co to napsal na Twitteru bulvární probrexitový deník The Sun. Britský ministr spravedlnosti Robert Buckland se plně postavil za nezávislost skotských soudců.


* * * 


Odvolací soud ve Skotsku rozhodl, že rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament je nezákonné.

Tři soudci, jimž předsedaů lord Carloway, nejvýznamnější soudce ve Skotsku, zrušil předchozí rozhodnutí, že soudy nemají pravomoc zasahovat do premiérova rozhodnutí suspendovat parlament, protože je politické.

V USA pracují na obraně proti hypersonickým raketám

11. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Ministerstvo obrany USA pracuje na koncepci Valkyrie určené k získání prostředků pro stíhání hypersonických zbraní protivníka. Společnosti Lockheed Martin, Boeing a Raytheon uzavřely kontrakt s Agenturou pro protiraketovou obranu (MDA), který vstoupil v platnost 3. září a jeho platnost trvá do 2. května 2020.

Robert Mugabe byl kdysi levicovým hrdinou. Čemu se můžeme naučit z jeho pádu do tyranie?

11. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Pokud se demokracie něčemu naučily, je to lekce, že jeden muž nebo žena řídící zemi po dekády je model, který nikdy nefunguje, napsal Will Hutton. Charismatičtí lídři, kteří se dostali k moci díky boji se starým režimem, si mohou udržet moc i navzdory slábnutí charismatu jedině tak, že stále více utahují šrouby. Vyzyvatelé typicky ztělesňující nějakou kombinaci čerstvých idejí, nových sociálních sil a touhy skoncovat se zneužíváním, jsou drženi při zemi s využitím stále odpornějších prostředků.

Je to s debatou o klimatu opravdu tak jednoduché?

11. 9. 2019 / Vladimír Wagner

čas čtení 9 minut

 


Ve svém nedávném příspěvku Bohumil Kartous popsal svůj názor na průběh debaty o klimatických změnách v Česku. V jeho pojetí je to velice jednoduché. Na jedné straně pokroková mládež a na druhé staří zaostalí hlupci. Realita ovšem je podle mého názoru daleko složitější.

Zdá se mi, že kampaň, které je Greta Thurnberg symbolem, má řadu problematických aspektů. Ty můžou způsobit, že z hlediska snahy o zlepšení ochrany životního prostředí a snížení emisí se může stát do značné míry kontraproduktivní. Své obavy i prosby ke studentům jsem podrobně popsal v článku, jehož odkaz se objevil v diskuzi pod článkem Bohumila Kartouse. Tam se také k němu objevila řada příspěvků.

Úsměv syfilitikův aneb KLIMAkterium civilizace

11. 9. 2019 / Kamil Kuběna

čas čtení 7 minut


Upozornění čtenáři: Absence exaktních dat je v této úvaze nahrazena nevyváženým mixem fatalismu a naivní utopie, čímžto by neměla být brána ani jako studie, ani jako návod, či dokonce jako manifest, ale jako pouhopouhé zamyšlení.


V ponuré atmosféře nemocničního pokoje se opět rozprostřelo ticho. Ostatně stejně jako je tomu po většinu času, který jako by v těchto místech přestal plynout. Přes zatemnělá okna pacient jen stěží rozezná den od noci, pátek od neděle, léto od zimy. Od života smrt. Na ticho je však pacient zvyklý, svým způsobem ho uklidňuje, dává mu totiž největší dar, jaký může být člověku darován, totiž pocit, že se nic neděje. Tedy naději.

Netanjahu chce anektovat Západní břeh Jordánu, vyhraje-li příští týden volby

11. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Benjamin Netanyahu oznámil, že anektuje velké části okupovaného palestinského území, pokud bude příští týden znovu zvolen. Znamenalo by to ukončení veškerých nadějí, že kdy vznikne palestinský stát.

Izraelský premiér řekl v úterý, že hodlá trvale anektovat až třetinu Západního břehu a naznačil, že to Washington schválil.

Činitel Bílého domu konstatoval, že nedošlo ke změně v americké politické strategii vůči Izraeli.

Netanyahu bojuje o své politické přežití a jeho příslib anektovat Západní břeh se interpretuje jako pokus aktivizovat jeho ultrapravicovou voličskou základnu.


Britští poslanci bojující proti divokému brexitu se chtějí vrátit k dohodě Theresy Mayové a uspořádat druhé referendum

11. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Britští poslanci, usilující o to zabránit divokému brexitu, zkoumají možnosti, jak přinést do parlamentu  v druhé polovině října znovu určitou verzi třikrát odmítnuté dohody Theresy Mayové o brexitu a pokusit se v té době také uspořádat o jeho schválení referendum.

Poslanci hodlají strávit nadcházející týdny snahou vrátit do parlamentu dohodu Mayové - s doplněnými ústupky Labouristické straně. Stále větší počet poslanců prý nyní podporuje tuto myšlenku, spojenou s druhým referendem o brexitu. Údajně tento plán nyní podporuje až padesát poslanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22581