Bývalý britský premiér Cameron obvinil Borise Johnsona, že se chová strašlivě

13. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Foto: Cameronovy právě vydávané memoáry For the Record (Aby to bylo zaznamenáno)

Bývalý britský premiér David Cameron, který r. 2016 uspořádal amatérsky zorganizované a kriminálně zmanipulované referendum o brexitu, aby tím na úkor Velké Británie vyřešil problém s extremisty ve své Konzervativní straně, nyní přiznal v rozhovoru v deníku Times, že ho brexit "deprimuje". Projevil tím aroganci, nekompetentnost a nezralost, jakou projevoval během celé své politické kariéry a jakou projevují zdegenerovaní absolventi drahých britských  soukromých škol.

Referendum bylo mimo jiné zmršeno proto, že hluboké ústavní změny, jako je brexit se ve většině civilizovaných zemí provádějí pouze na základě souhlasu dvoutřetinové většiny voličů. Jen idiot prosazuje rozhodnutí vzniklé v referendum poměrem 48 procent ku 51,5 procentům hlasů. Tím si totiž zaděláte na nesmiřitelný a trvalý, neřešitelný konflikt v národě, což se také stalo.

David Cameron: Velmi se omlouvám:



 

Před referendem o brexitu bylo členství Británie v Evropské unii problémem jen pro 6 procent britských voličů, ultrapravičáků. Nekompetentní Cameron z něho udělal hlavní problém země na mnoho let.

V rozhovoru, publikovaném před vydáním Cameronových memoárů, které nikdo nechce kupovat, Cameron přiznal, že myslí na to, že prohrál referendum o brexitu "každý den" a myslí na následky této prohry.

Cameron zastává názor, že bude nutno uspořádat druhé referendum, jinak se Británie nedostane ze slepé uličky. Zkritizoval rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat Dolní sněmovnu a obvinil ho z "agresivních praktik", že vyloučil 21 umírněných poslanců Konzervativní strany.

Cameron označil svého někdejšího přítele Michaela Govea, nynějšího hlavního Johnsonova spojence, za "prolhaného" a vyjádřil se, že se Gove i Johnson chovají "děsivě".

Gove a Johnson byli hlavními protagonisty v referendu o brexitu. Cameron se o nich vyjádřil, že "nechali pravdu doma" a v kampani za brexit systematicky bezostyšně lhali. "Oba likvidovali vládu, jejíž byli součástí."

Nakladatelství HarperCollins prý Cameronovi za jeho memoáry vyplatilo honorář 800 000 liber. Jenže celá řada nezávislých knihkupectví už oznámila, že Cameronovu knihu nebude prodávat. Podle mnohých odborníků na knižní průmysl by nemohlo rozhodnutí ji vydat právě teď, šest týdnů před možným odchodem Británie z EU, být horší.

"Jsem si jist, že bude velmi obtížné zorganizovat jakékoliv akce v rámci křestu této knihy," řekl nejmenovaný odborník z knižního průmyslu. "Lidi budou Cameronovi nadávat. Bude pro něho nesmírně obtížné účastnit se jakýchkoliv diskusí o brexitu. Bude to nezvládnutelná situace."

Knihu si objednal málokdo: na Amazonu je 335. nejprodávanější knihou ZDE 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8303

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019