Konec doby klecové

13. 9. 2019

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva

Právě skončil roční sběr podpisů pro Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Spolek OBRAZ tuto iniciativu podpořil publikováním záběrů z českých chovů, které na sociálních sítích vzbudily bouřlivé reakce, a přinesly tak desetitisíce podpisů. I díky nim by měla být iniciativa úspěšná. Aby se Evropská komise zákazem klecových chovů v EU skutečně zabývala, bylo totiž potřeba sehnat minimálně jeden milion ověřených podpisů.



První odhady ukazují, že v EU petici podepsalo přes 1,5 milionu lidí, ještě se ale budou vyškrtávat duplicitní a jiné neplatné podpisy. Česká republika měla dosáhnout minimálně na 16 000 podpisů, tuto hranici se podařilo více než trojnásobně překonat. 


„Záběry, které jsme na podporu iniciativy publikovali, byly šokující. Ukazovaly namačkané slepice v drátěných klecích, prasata, co se nemohou v kotci ani otočit a osamocená telata v individuálních boxech. To je bohužel smutná a běžná realita českých chovů. I díky těmto záběrům se českým organizacím podařilo vysbírat 50 000 ověřených podpisů, což nás v poměru k počtu obyvatel řadí mezi nejúspěšnější země,” říká Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ.

Fotogalerie (české chovy slepic, prasat a telat) ke stažení a publikaci: https://drive.google.com/open?id=19WQBaIHIfbXlBDJt90csLxTrjFfkqhRK


Sestřih českých záběrů ke stažení a publikaci:  https://drive.google.com/open?id=1rDXUAPvP71LYsOxbJrswtQ1F0WgQbxUw


Věřím, že iniciativa povede k osvobození stamilionů slepic, prasat, králíků, křepelek, telat, kachen i hus z pekla klecového velkochovu,” komentuje Voršilka. Obránci zvířat ale budou mít napilno i nadále. „Teď je potřeba se s veškerou vervou vrátit k naší kampani za zákaz klecových chovů slepic. Neměli bychom se spoléhat jenom na EU, tam to bude běh na dlouhou trať. Mezitím můžeme pomoci českým slepicím,” vysvětluje Voršilka.


V průběhu podzimu by měl být konečně představen legislativní návrh na zákaz klecových chovů slepic v ČR. „Počet českých podpisů pod evropskou občanskou iniciativou jasně ukázal, že lidé u nás žádají změnu v zacházení se zvířaty
a jsou odhodlaní ji podpořit i v době, kdy půjde do tuhého
,“ komentuje další plány spolku OBRAZ jeho předseda. 

Podporu hnutí proti klecím našla ČR i u řady celebrit. Počet podpisů tak rostl i díky jejich fanouškům. Za Konec doby klecové se u nich přimlouvaly například herečky Jana Plodková se Šárkou Vaculíkovou nebo kapely Rybičky 48 a Sto zvířat.

 „Každé zvíře má právo na důstojný život. Na život v prostoru, kde si může lehnout, kde se může otočit, kde se může proběhnout. Zvíře není továrna pro naše žaludky, je to přítel a partner. A pokud už od něho něco chceme, je třeba mu poskytnout takové zázemí, kde může žít bez stresu,“ vysvětluje Jana Plodková důvod, proč podpořila iniciativu Konec doby klecové.

 

Na závěr se sluší ještě poděkovat organizaci Compassion in World Farming za koordinaci sběru podpisů pro Konec doby klecové, ale také ostatním zapojeným organizacím za energii a vytrvalost, které do sběru vložily,” uzavírá Voršilka.



OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vedeme kampaně zaměřené na prosazování systémových reforem. Naší první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem. Nyní se věnujeme především kampani za legislativní zákaz klecových chovů slepic.





0
Vytisknout
9350

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019