V USA pracují na obraně proti hypersonickým raketám

11. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Ministerstvo obrany USA pracuje na koncepci Valkyrie určené k získání prostředků pro stíhání hypersonických zbraní protivníka. Společnosti Lockheed Martin, Boeing a Raytheon uzavřely kontrakt s Agenturou pro protiraketovou obranu (MDA), který vstoupil v platnost 3. září a jeho platnost trvá do 2. května 2020.


Za osm měsíců bude utraceno více jak 13 milionů dolarů a podle podmínek smlouvy by měl vzniknout systém protiraketové obrany nové generace, který dokáže stíhat hypersonické rakety a zabezpečit účinné zadržování hlavních protivníků, za něž USA považují Rusko a Čínu.

Koncepce rozpracovaná společností Lockheed Martin se nazývá Valkyrie Interceptor Terminal Hypersonic Defense a bude stát Pentagon 4,44 milionu dolarů. Boeing pracuje na prostředku Hypervelocity Interceptor (HYVINT) za 4,3 miliony dolarů. Raytheon za 4,44 milionu dolarů postaví antiraketu SM3-HAWK založenou na rodině antiraket SM3.

Přední americké společnosti pracující na projektu neznají přesné charakteristiky a parametry nových ruských hypersonických raket a měly by za několik měsíců zpracovat koncepci nové protiraketové obrany schopné zničit například ruskou nadzvukovou manévrující hlavici Zirkon.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7810

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019