Záludná ideologie, která nás tlačí ke srázu jménem brexit

16. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Pro neoliberální fanatiky brexit bez dohody představuje velkou příležitost k dramatickému přebudování Velké Británie. Na první pohled to vypadá nepochopitelně. Proč všechno riskovat kvůli brexitu bez dohody? Rozpad jejich vlastní strany, ztráta parlamentní většiny, demontáž země, zničení ekonomiky, způsobení nedostatku potravin a léků: Co by konzervativní straně a Demokratické unionistické straně stálo za to? Co by jim to přineslo? Ptá se George Monbiot.

Ano, někdo na tom vydělá. Johnsonovu politiku podporují někteří velice bohatí lidé, soudě podle posledních finančních darů konzervativní straně. Brexit bez dohody by mohl pomoci hedgeovým fondům, které prosperují z nejistoty, finančníkům žijícím z riskantních bankovních operací nebo spekulátorům, kteří čekají na koupi levného majetku, kdyby trh zkolaboval.

Ale vítězů bude pravděpodobně mnohem méně než poražených, mezi nimiž bude i spousta mocných. Děláme velkou chybu, když se domníváme, že hlavní motivací jsou peníze. Náš nereformovaný, zkorumpovaný a korumpující systém financování politických stran je jistotou tohoto důležitého faktoru. Ale to, co je nejdůležitější, je ideologie, neboť úspěšně realizovaná ideologie je cesta k moci.

A nemůžete mít skutečnou moc nad lidmi, dokud nedokážete formovat jejich myšlení a formovat jejich chování na základě této myšlenky. Dlouhodobé zájmy ideologů se odlišují od krátkodobých zájmů politiků.

A to je klíčem pro pochopení toho, co se děje dnes. Brexitoví ultras ve vládě nejsou jen pouze brexitovými ultras. Jsou to neoliberální ultras – a brexit je vysoce efektivní způsob, jak tuto zkrachovalou ideologii prosadit. Je to konečná šoková doktrína, která se opírá o veřejný stav nouze, aby ospravedlnila implementaci takové politiky, která by v obyčejných časem neměla šanci na prosazení.

Neoliberalismus, který selhal a který byl adoptován jak pravicí, tak levicí, vedl k nárůstu nacionalismu a nativismu. Nová politika, kterou vláda Borise Johnsona představuje, zahrnuje jak neoliberalismus, tak reakci na něj. Johnson sahá k neoliberálnímu pojetí, aby ospravedlnil své útoky na veřejný sektor. Chce zrušit environmentální standardy, vytvořit zóny, kde by se společnosti mohly vyhnout placení daní. Chce také uzavřít bleskovou obchodní dohodu se Spojenými státy, která by pravděpodobně odstranila zákony na ochranu zvířat a ohrozila přežití NHS (britská národní zdravotní služba).

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9032

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2019