Pompeův plán na katastrofu v Arktidě

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Nemělo by nás mást, že Donald Trump byl zase jako obvykle v titulcích; měli bychom se spíš soustředit na tzv. Pompoeovu doktrínu. V srpnu Donald Trump překvapil mezinárodní pozorovatele tím, že vyjádřil přání koupit Grónsko. Většina komentátorů tento krok vnímala jako další příklad čím dál tím více nepředvídatelného Trumpova Bílého domu.


Nicméně bližší pohled na tento diplomatický incident a s ním spojené kroky Trumpovy adminsitrativy nabízí odlišnou interpretaci toho, co se děje s planetou a lidskou civilizací. Bílý dům za povzbuzování Mikea Pompea čím dál tím více vnímá Arktidu jako klíčovou arénu budoucího velmocenského boje, jehož slibnou výhru představují cenné nerosty, včetně ropy, zemního plynu, uranu, zlata, diamantů apod. Připočtěme k tomu ještě jeden faktor: ačkoli nikdo z vlády pravděpodobně nezmíní zapovězený termín „klimatické změny“ nebo „klimatická krize", moc dobře vědí, že globální oteplování tuhle rvačku umožňuje.

Klimatické změny drasticky změnily situaci: teploty v Arktidě stoupají rychleji než kdekoli jinde na planetě a dříve nepřístupné oblasti jsou vystaveny komerčnímu rozvoji. Místa nacházející se nedaleko pobřeží, kde byly objeveny zásoby ropy a zemního plynu, byla dříve většinu roku pokryta ledem.

Mezitím se objevují nové příležitosti – hádejte kde? V Grónsku. Trumpův Bílý dům, který se obává, že těchto výhod využijí další země, včetně Ruska a Číny, už zahájil kroky k zajištění dominance v této oblasti, a to navzdory riziku možné konfrontace a konfliktu.

Rvačka o arktické nerosty, které se zúčastnily západní koncerny a ruský gigant Gazprom, začala už na začátku tohoto století, což ještě umocnil odhad americké vládní agentury US Geological Survey - podle kterého se za severním polárním kruhem nachází až třetina neobjevených světových zásob ropy a zemního plynu.

Šéf americké diplomacie Pompeo nedávno v Arktické radě pronesl řeč, ve které uvedl, že úbytek ledové pokrývky (aniž by zmínil globální oteplování) otevírá nové příležitosti k obchodu. Arktické námořní trasy jsou podle Pompea Suezským a Panamským průplavem 21. století. Americký ministr zahraničí prohlásil, že Spojené státy chtějí tuto výhodu zpeněžit. Chvástal se vším, čeho už Trumpova vláda dokázala, včetně rozšíření těžby fosilních paliv v pobřežních vodách a „energetického průzkumu“ v Arktické národní přírodní rezervaci. A vláda v oblasti plánuje další těžbu na roky dopředu.

V ideálním případě bude soupeření o nerosty v Arktidě probíhat řádně a mírumilovně, jenže ostatní země, zejména Čína a Rusko, často nehrají podle pravidel, a proto musejí být podrobeny pečlivému dohledu, a pokud to bude nutné i odvetné akci.

Takže takhle v kostce vypadá Pompeova doktrína, která se soustřeďuje na zapovězené téma Trumpovy administrativy a která tím nejodpornějším způsobem přivolává budoucnost nekonečného zápolení a konfliktu v Arktidě.

Bližší informace v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
8919

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2019