Vědci na potenciálně obyvatelné exoplanetě poprvé objevili vodu

13. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Vědci poprvé objevili vodní páru na cizí planetě - což představuje velký krok vpřed při hledání mimozemského života.


Exoplaneta označovaná jako K2-18b je zřejmě nejlepší kandidátkou na přítomnost života v jiné planetární soustavě.

(Planeta se nachází u hvězdy spektrálního typu M2.8/červeného trpaslíka označovaného kódem K2-18, který se pozorovateli na Zemi promítá do souhvězdí Lva a je vzdálen od Země 38 parseků/124 světelných let/1,173 × 1015 kilometrů. Planeta objevená v roce 2015 s pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu je zhruba osmkrát hmotnější než Země a obíhá kolem své hvězdy ve vzdálenosti pouhé 0,1491 astronomické jednotky, takže případný život zde by musel vypadat úplně jinak než na Zemi - pozn. BL.)

"To představuje zatím největší krok k našemu konečnému cíli nalezení života na jiných planetách, prokázání, že nejsme sami," prohlásil astronom University of Montreal Bjorn Benneke, který pracuje na studiu planety.

"Díky našim pozorováním a našemu klimatickému modelu této planety jsme prokázali, že její vodní páry mohou kondenzovat v tekoucí vodu."

Vědci mají podezření, že další výzkum může odhalit ještě více molekul látek, které jsou klíčem k životu na Zemi, jako je dusík a metan. Tvrdí také, že další výzkum více jak 4 000 exoplanet může odhalit podobně slibné světy.

Současné vybavení dokáže určit pouze základní faktory jako vzdálenost, hmotnost a teplotu, ale sofistikované nástroje vyvíjené na University College London pomáhají dosáhnout toho, aby data z Hubbleova teleskopu byla podrobněji zpracována.

Samotná planeta se nachází příliš daleko na to, aby ji astronomové dokázali pozorovat, ale mohou vidět světlo hvězdy filtrované přes planetární atmosféru v okamžiku, kdy těleso při oběhu dospěje do fáze, v níž se pozemskému pozorovateli promítá na povrch svého slunce. Oběžná doba planety K2-18b činí pouhých 33 dní.

Vědci, kteří publikovali svá zjištění v časopise Nature Astronomy po více jak roční práci jsou přesvědčeni, že obsah vody může činit 0,01 % až 50 %.

Vědci doufají, že novější technologie jako James Webb Space Telescope připravovaný na březen 2021 odhalí další tajemství za hranicí Sluneční soustavy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6746

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019