Aditivum raketového paliva může přinést průlom v produkci energie

11. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Hydrid hlinitý (AlH3) nabízí možnost výroby mnohem bezpečnějších a účinnějších palivových článků než dosud, upozorňuje Patrick Tucker.


Slibné palivové články - slučující vodík a kyslík, produkující vodu a elektřinu - byly dlouho brzděny obtížností přepravy a skladování nejlehčího prvku ve vesmíru ve formě kapaliny nebo plynu. Avšak výzkumníci placení americkou armádou tvrdí, že práškový hydrid hlinitý, kdysi studovaný jako potenciální aditivum raketového paliva, může představovat stabilní, na energii bohatý klíč k celé řadě nových energetických aplikací, od vnějších koster (exoskeletons) přes podvodní bezpilotní prostředky až po elektrická vozidla - pokud ho USA dokáží produkovat v dostatečném množství.

Nadšenci do alternativní energetiky si vzpomenou, že GM a další výrobci automobilů na zlomu století slibovali palivové články coby hybatele technologické revoluce, k níž nikdy nedošlo. Stlačený nebo zkapalněný vodík se nikdy nepodařilo levně a ve velkém vyrábět a tyto látky mohou být navíc choulostivé. Existují způsoby, jak omezit nebezpečí s pomocí silnějších a těžších nádrží. Ale to znamená dodatečné náklady, hmotnost a složitost.

Hydrid hlinitý, známý také pod komerčním názvem Alane, je kombinací tří atomů vodíku jednoho atomu hliníku. Původně byl vyvinut v 70. letech jako potenciální aditivum k raketovému palivu. Látka, která připomíná dětský pudr, může být přepravována a využívána mnohem snadněji než stlačený plynný nebo zkapalněný vodík. Energetická hustota látky je také čtyřikrát vyšší.

Pokud máte trochu látky Alane, kontrolujete mnohem více energie, než kdybyste měli v držení nádrž se stlačeným vodíkem. Jenže Alane je navíc tak lehký, že když ho umístíte do zásobníku, nepoznáte, zda je plný nebo prázdný.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9593

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019