Nemůžeme zabezpečit 5G sítě pouhým zákazem produktů společnosti Huawei

13. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Síť další generace prostě nefunguje tak jako ta současná, píše Tom Wheeler. Zajištění její bezpečnosti si vyžádá nové vztahy mezi byznysem a vládou.


Přístup Trumpovy administrativy k bezdrátovým sítím páté generace je zmatenou směsí obchodních jednání, obchodního soupeření a národněbezpečnostních obav. Soustředil se na zákaz vybavení od čínského výrobce Huawei. Bohužel, v tomto úsilí se utopila diskuse o širším problému: Kvůli způsobu, jak funguje 5G síť, zákaz vybavení od určité společnosti nezajistí bezpečí - a nedosáhnou toho ani ty nejlepší dnešní praktiky z oblasti kybernetické bezpečnosti.

5G sítě jsou obzvláště zranitelné, protože síť se zbavila centralizovaného přepínání závislého na hardwaru a přešla k široce distribuovanému, softwarem definovanému digitálnímu routingu a malým telefonním anténám. Předchozí sítě představovaly model připoj se mluv, který vše přiváděl do hardwarových hrdel (choke points), kde bylo možno provádět kyberhygienu. V 5G síti definované softwarem je taková aktivita vytlačena do sítě digitálních routerů. Absence inspekce a kontroly v hrdlech způsobuje, že zajištění bezpečnosti 5G sítě je exponenciálně náročnější než u tradičních telekomunikačních sítí.

K takové síti budou připojeny desítky miliard chytrých zařízení, malé počítače, které zodpovídají za rozšiřování internetu věcí. Od monitorů kojenců a chytrých ledniček přes chytré řízení městské dopravy a veřejné infrastruktury až po medicínský monitoring a diagnostiku, vše běží na softwaru, který se může stát terčem hackerů. Například v červnu Microsoft oznámil, že ruští hackeři penetrovali zařízení připojená k internetu věcí, aby získali přístup k sítím a umístili do nich exploity. Čína, Írán, Severní Korea a další nebudou příliš pozadu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
7575

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019