Bude financování z EU napříště vázáno na kritéria právního státu?

13. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Ačkoliv před evropskými volbami byla maďarská vláda optimistická, debaty o stavu právního státu a demokracie v Maďarsku sotva vypadnou z agendy evropských legislativců, napsal Ábrahám Vass. Nová lídryně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém kabinetu vyznačila samostatné portfolio pro tyto záležitosti.


Ačkoliv po prvním jednání s Orbánem na konci července oba vypadali spokojeně a pozitivně, von der Leyenová dala jasně najevo, že právní stát je pro ni klíčovou prioritou.

V jejím kabinetu bude existovat separátní portfolio věnované těmto záležitostem a komisař pro hodnoty a transparenci bude současně místopředsedou komise, přičemž komise bude mít celkem osm místopředsedů zodpovědných za klíčové priority.

Von der Leyenová do funkce vybrala českou komisařku pro justici, spotřebitele a genderovou rovnost Věru Jourovou, což má zřejmě zvláštní význam. Mnozí mají za to, že jmenování Jourové je součástí vstřícných kroků vůči zemím V4, protože někteří evropští lídři obviňovali odcházející komisi, že je k regionu neférová.

Jourová navíc patří k Babišově straně ANO, ačkoliv list Politico zaznamenal, že je na Babišovi v mnoha aspektech dosti nezávislá a již kritizovala Polsko a Maďarsko v souvislosti s otázkami právního státu.

Jourová navíc prohlásila: "Mé vzpomínky na komunismus jsou příliš živé, abych byla lhostejná k výzvám vůči základním svobodám, pluralitě médií nebo právnímu státu".

Kromě toho maďarské levicově liberální Klubrádió uvedlo, že jednáním s "provinilými" zeměmi bude pověřen Didier Reynders, který býval ministrem v belgické vládě Guye Verhofstadta a jehož strana je členem Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), přičemž Verhofstadtova a Orbánova vláda se k sobě navzájem po léta chovaly nepřátelsky.

Von der Leyenová také slíbila podporovat návrh spojit financování z EU s otázkami kritérii právního státu, což podporuje i stávající finské předsednictví EU. Finsko také dalo najevo, že má v úmyslu prosadit proceduru podle článku 7 Lisabonské smlouvy (ohledně pozastavení hlasovacích práv členského státu unie - pozn. BL), což vyústilo v diplomatickou a komunikační bitvu s Orbánovou vládou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6511

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019