Španělsko v rámci přípravy na "tvrdý brexit" aktivovalo 875 úředníků

13. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Úřadující španělský ministr Pedro Sánchez v Kongresu objasnil, že dodatečný úřední personál se bude většinou věnovat celním službám, obchodu a pohraniční kontrole. Je možné, že Velká Británie k 31. říjnu vypadne z EU bez dohody, což bývá běžně označováno jako "brexit bez dohody", napsala Lucía Abellánová.


Úřadující socialistický premiér Pedro Sánchez ve středu v Kongresu oznámil, že vláda aktivovala 875 úředníků s cílem posílit oblasti nejhůře vystavené náhlému rozchodu Británie s EU.

Najímání nových úředníků schválila vláda 8. února před původním termínem brexitu, tj. 30. březnem.

Až 400 000 Britů ve Španělsku může požádat o nový status přistěhovalce, který budou potřebovat, jakmile jejich země vystoupí z evropské zóny volného pohybu osob. Tento údaj je vyšší než oficiální statistický údaj 330 000 Britů, kteří jsou ve Španělsku oficiálně registrováni podle údajů ministerstva vnitra. Odhady hovoří o počtech britských občanů, kteří se dosud oficiálně nepřihlásili k pobytu, protože v rámci EU to dělat nemuseli.

Britské zámořské území Gibraltar ležící na jižní španělské hranici patrně sehraje klíčovou roli. Zde obyvatelé v referendu z roku 2016 s vysokou převahou hlasovali pro setrvání v unii. Zdejší hranice se stane hranicí mezi EU a třetí zemí.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6199

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019