Odborový svaz britských státních úředníků Johnsonovi: Nenuťte nás porušovat zákon

12. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Vysoké státní úředníky by vláda Borise Johnsona mohla nutit, aby porušovali zákon, a mohli tak být trestně stíháni, pokud budou nuceni pomáhat Borisi Johnsonovi porušit zákon zakazující divoký brexit, který přijala Dolní sněmovna, varoval jejich odborový svaz.

Písemně požádal Borise Johnsona o veřejné ujištění, že vláda nebude požadovat od státních úředníků, aby porušovali zákon předpisy britské státní služby.

Dave Penman, generální tajemník odborového svazu státních úředníků FDA písemně varoval Borise Johnsona, že tvrzení úřadu premiéra, že Johnsonova vláda bude ignorovat zákon schválený parlamentem vyvolává mezi britskými státními úředníky zvýšené znepokojení.


 

"Nekonečné spekulace o tom, že vláda odmítne realizovat zákon schválený parlamentem možná slouží krátkodobému politickému zájmu, ale vaše odpovědnost jako premiéra je daleko větší než taktické politické hry. Žádám vás tedy, abyste kategoricky a veřejně ujistil britskou státní službu, že žádný státní úředník nebude požádán, aby porušil svou povinnost podle předpisů státní služby "dodržovat zákon a zasazovat se o prosazování spravedlnosti," napsal Penman.

Vysocí britští státní úředníci by čelili disciplinárnímu řízení anebo dokonce trestnímu stíhání, pokud by splnili příkaz vlády porušit zákon, varoval šéf odborového svazu.

Zákon, který Dolní sněmovna schválila minulý týden, zakazuje divoký brexit a nařizuje premiérovi, aby požádal před 31. říjnem Brusel o odložení brexitu do 31. ledna 2020, pokud do té doby Johnson nezajistí dohodu s EU, přijatelnou pro parlament.

Úřad britského premiéra v Downing Street tvrdí, že Johnson neodstoupí ani nesplní podmínky tohoto zákona. Nevysvětlil, jak může být tento rozpor vyřešen. ZDE  

V reakci na požadavek Dolní sněmovny zveřejnila Johnsonova vláda ve středu večer šest stránek z tzv. dokumentu "Operation Yellowhammer" o dopadu divokého brexitu na Británii. Je to v tentýž dokument, jaký před několika týdny zveřejnil týdeník Sunday Times, jen - jak na Twitteru uvedla reportérka ze Sunday Times Rosamund Urwinová - zatímco v srpnu měl tento dokument titul "základní předpoklady", nyní byl titul vládou změněn na "nejhorší možný scénář":



Joshua Mortimer upozorňuje, že jestliže Johnsonova vláda změnila v dokumentu zveřejněném na žádost parlamentu jeho název ze "základních předpokladů" na "nejhorší možný scénář", dopustila se tím pohrdání parlamentem:




Britská vláda v dokumentu začernila odstavec 15, ovšem novinářka ze Sunday Times ho okamžitě zveřejnila. V odstavci 15 varuje dokument, že divoký brexit vyřadí z provozu dvě jihoanglické rafinerie ropy a vznikne nedostatek pohonných hmot a dojde ke stávkám.


 

Dokument je úplně stejný jako ten, který před několika týdny zveřejnil list Sunday Times. Varuje před rizikem zvýšení cen potravin a pohonných hmot, narušení dodávky léků a nepokojů na britských ulicích.

Vláda odmítla splnit druhou část rezoluce parlamentních vzbouřenců vedených poslancem Dominicem Grievem a uvedla, že nezveřejní komunikace poradců jednajících s vládou o přípravě suspendování Dolní sněmovny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6733

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019