Studie: Elektrárny na zemní plyn budou do roku 2035 převálcovány solární a větrnou energií

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Elektrárny na zemní plyn, které v minulosti převálcovaly ekonomiku založenou na těžbě uhlí, patrně čeká podobný osud, protože budou nahrazeny obnovitelnými zdroji energie a výrobou baterií. S tímto poznatkem přichází studie, kterou vydala výzkumná organizace Rocky Mountain Institute.

Do roku 2035 bude výstavba 90 procent plánovaných elektráren ve Spojených státech nákladnější než budování nových větrných a solárních farem vybavených úložnými bateriovými systémy. Celkem rychle dojde k tomu, že zemním plynem poháněné elektrárny, jejichž výstavba se teprve plánuje, se stanou nerentabilními ještě dříve, než je jejich majitelé splatí.

Elektrárny na zemní plyn před 20 lety dodávaly elektřinu méně než pětině Američanů, zatímco dnes je to 35 procent, protože hydraulické štěpení snížilo cenu zemního plynu, kterého je navíc dostatečné množství. Řada uhelných elektráren po celé zemi byla zavřena.

Autoři zprávy analyzovali náklady na výrobu, palivo a očekávaný provoz 68gigawatových elektráren na zemní plyn, které se mají v USA vybudovat. Tuto sumu porovnali s náklady na vybudování solárních farem, větrných elektráren, bateriových systémů a výdaji na ochranu životní prostředí, a dospěli k názoru, že obnovitelné zdroje mohou dodávat stejné množství elektřiny, přičemž rozvodná síť by zůstala stabilní.

Zatímco se zemním plynem poháněné elektrárny stanou na trhu neefektivní, výstavba plynovodů bude po ekonomické stránce také poškozena, jak Rocky Mountain Institute uvádí v další studii. Dokonce i na počáteční práce brzy dojdou finance.

Bližší informace v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7269

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019