Hurikán Dorian, který pustoší Bahamy, je akcelerován klimatickými změnami

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Ilustrační obrázek

Hurikán Dorian dále páchá škody na Bahamách, kde masivní bouře a záplavy během víkendu způsobily smrt sedmi lidí a uvěznily spoustu dalších na ostrovech Grand Bahama a Abaco, kde živel zničil nebo částečně poničil 13 000 domů. Počet mrtvých však podle tamní vlády bude stoupat a mezi mrtvými jsou i děti.

Bouře s rychlostí větru 180 mil za hodinu zuřila i v pondělí a zatím neustává. Záchranáři hovoří o apokalyptických scénách na ostrovech, které jsou do značné míry závislé na příjmech z turistického ruchu. Většina ze zasažených oblastí zůstává pod vodou, včetně mezinárodního letiště Grand Bahama.

Hurikán Dorian je druhou nejsilnější bouří, která kdy byla v Atlantiku zaznamenána. Očekává se, že zasáhne Floridu a poté zamíří k pobřeží Georgie a Jižní Karolíny. Hurikán v neděli na Bahamách dosáhl kategorie 5, v úterý pak kategorie 3 a jeho intenzita ve středu klesla na kategorii 2.

Spojené státy byly za dobu, kdy v Oválné pracovně úřaduje Donald Trump, ohroženy čtyřmi bouřemi kategorie 5, nicméně prezident prý nikdy o této kategorii neslyšel. Podle odborníků však počet takto silných bouří narůstá v souvislosti s antropogenním globálním oteplováním.

„To je už čtvrtá extrémně ničivá sezóna hurikánů v Atlantiku, včetně hurikánů kategorie 5 jako je Dorian. Na tuto sérii nelze nahlížet bez vědomí toho, že posledních pět let bylo nejteplejších v celé historii měření, a to v důsledku pokračujícího růstu emisí skleníkových plynů,“ uvedl Dennis Ross z Úřadu OSN pro snižování rizika katastrof.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE a ZDE 



0
Vytisknout
7115

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019